In drumul spre Cracovia ne-am oprit intr-un scurt popas la KOSICE, si spre bucuria mea dupa ce la plecarea de acasa pe o ploaie de toamna deasa si persistenta pe cand am ajuns aici cerul s-a inseninat si chiar a aparut si soarele.
Kosice este un oraş din estul Slovaciei, situat pe râul Hornad, la 20 km de graniţa cu Ungaria. Are o populaţie de aproximativ 242.000 locuitori, fiind al doilea oraş al ţării, după Bratislava. În anul 2013, va fi capitală culturală europeană, alături de Marsilia. Orasul este cochet, ordonat, bine ingrijit, in mare parte toate cladirile sale istorice sunt restaurare si gata pentru anul 2013 cand va avea acest statut de capitala culturala. Cu siguranta atunci va fi si mai bine pregatit pentru primirea turistilor.
Oraşul Kosice este dominat de numeroase biserici şi lăcaşe de cult, dar şi de foste palate, devenite acum muzee.
Ce se poate vedea aici:
-Catedrala Sf Elisabeta - Dóm svátej Alzbety - este un monument medieval remarcabil si cea mai mare catedrala din Slovacia.
Cladirea in stil gotic a fost distrusa de foc in jurul anului 1370, reconstructia incepand opt ani mai tarziu.In mod obisnuit se poate vizita turnul nordic pentru a admira o vedere panoramica a centrului istoric.
-Capela Sf Mihail - Kaplnka sv.Michala. Inaltimea turnului este de 60 - dateaza probabil idn prima jumatate a secolului XIV si face parte din biserica parohiala. La inceput a fost capela de cimitir.
Altarul il infatiseaza pe arhanghelul Mihail, patronul mortilor, invingandu-l pe Satana in chip de dragon. Pe laterale sunt infatisati arhanghelii Rafael si Gabriel. Deasupra usii ce duce spre sacristie se afla cel mai vechi blazon al orasului Košice. m si are 160 de trepte.
-Strada principala din Košice - Hlavná ulica - este locul unde puteti vedea marea majoritate a atractiilor orasului.
In decembrie 2009 in preajma sarbatorilor de Craciun am fost intr-o delegatie la combinatul siderurgic de aici si pe aceasta strada erau aranjate tot felul tarabe si scene pentru spectacole, totul splendid decorat cu ornamente de Craciun, cu o atmosfera sarbatoreasca, calda (poate si datorita vinului fiert si punchului servit de notabilitatilor orasului in frunte cu primarul orasului).
In trecut era o piata mediavala - locul din care a inceput dezvoltarea orasului. Desi acum terenul este plat, cu mult timp in urma aici erau dealuri si chiar un izvor.
-Turnul Sf Urban - Urbanova ve•a - este o clopotnita ce dateaza idn secolele XIV - XV. In zidurile exterioare ale turnului exista 36 pietre de mormant datand din secolele XIV - XVII.
Turnul a fost incendiat in 1966, iar in anii 1967 - 1971 a fost restaurat si renovat.
-Teatrul de stat - Státne divadlo - a fost construit in stil baroc, in anii 1879 - 1899. Interiorul teatrului are decoratii bogate din ghips, iar scena are forma de lira.
Tavanul teatrului este decorat cu picturi P. Gatseb, infatisand scene din Othello, Romeo si Julieta, Regele Lear si Visul unei nopti de vara.