Ajungem la Tallin puţin după ora amiezii şi ne cazăm într-un hotel foarte modern aflat în apropierea terminalului pentru feribot, dar şi de Oraşul Vechi. În cameră suntem întâmpinaţi cu spatele de un incitant tablou postat deasupra patului, dar şi de un inedit Welcome ce vine de pe ecranul televizorului LCD. Hotelul are de un imens complex SPA, de care nu ne-am putut însă bucura deoarece aveam timpul limitat şi am preferat să-l folosim pentru a vizita oraşul. Liftul cu pereţi de sticla trece pe lângă piscinele cu apa calda. Am profitat şi am făcut câteva poze, de la înălţime.
Ieşim în oraş unde deja s-a instalat noaptea nordica. Oraşul este foarte iluminat şi în plus, un fenomen ciudat ce vine de sus ne surprinde. Cerul este acoperit cu o ceaţa rară sau nori coborâţi la un palier foarte redus. Luminile oraşului ajung până la aceştia făcând cerul să pară luminos. Lumina se reflecta din ei şi noaptea se transforma în zi. Acest fenomen este ,,speculat'' pentru a crea nişte efecte uimitoare. Am văzut proiectat pe cer ca pe un ecran cinematografic un crucifix. Curios însă că apărea tridimensional ca o hologramă. Am făcut poze pe care nu se vede însă nimic concludent. Nu am avut un aparat prea performant.
Am intrat în cetate prin poarta ,,Great Coast Gate'', străjuită de turnul ,,Fat Margaret''. Acesta a fost construit între 1510 şi 1531 cu rol de apărare împotriva invadatorilor. De fapt întregul Oraş Vechi este înconjurat de ziduri groasa, pe alocuri de peste 5 m , care au rămas în picioare până în zilele noastre. Turnul are 22 m înălţime şi diametrul de 25 m. De-a lungul timpului a fost folosit şi drept închisoare.
Trecem pe lângă biserica St. Olav ce datează din 1267 şi este închinata Sf. Olav patronul marinarilor. Având înălţimea (la acea vreme) de 159 m, era cea mai înalta clădire din lume. Asta până în anul 1625 când turnul a ars parţial după ce a fost lovit de un fulger. Datorită înălţimii sale, era un indiciu pentru marinari, fiind vizibil de la mare distantă. În timpul dominaţiei sovietice (1944 -1991), KGB-ul a folosit turla bisericii drept turn de supraveghere şi turn de radio emisie. Astăzi activează ca biserică Baptistă.
Continuam drumul spre piaţa din centrul oraşului, parcurgând un labirint de străduţe cu clădiri vechi de sute de ani. Piaţa este dominată de clădirea primăriei a cărui turn distrus de un bombardament aerian din 1944, a fost reconstrui în 1950.
Turnul este proiectat pe ecranul de ceaţa de pe cer. Am vorbit deja despre acest fenomen. Aici pozele au ieşit ceva mai clare şi voi ataşa câteva.
Peste tot se vorbeşte rusa şi aproape nimic altceva. Mă rog, estoniana, asta n-o punem la socoteala că oricum n-o înţelege aproape nimeni. Băştinaşii par minoritari - ţara a fost în întregime invadată de ruşi.
Am luat cina la un restaurant, nu foarte pretenţios dar cu aspect medieval şi mâncare tradiţională.
Vizita în acest oraş mi-a dat senzaţia că m-am întors in timp, cu 5 secole în urmă.
Ieşim din Oraşul Vechi prin porţile de est numite ,,Viru Gates''. Lipită de acestea este o clădire cu multe beculeţe roşii pe care scrie tot cu lumina roşie ,,Venus Club'' Trecem cuminţi pe lângă ea şi mergem la culcare.
Dimineaţă luăm feribotul şi plecăm spre Helsinki.