Am fost in Tarifa pentru kitesurfing.
Nu sunt nici surfer, nu stiu nici kiteing, dar mi-am dorit sa le incerc, iar un prieten bun de-al meu(experimentat in aceste sporturi) mi-a propus sa mergem aici.
Tarifa a fost doar o parte a excursiei mele din octombrie 2010, insa aici ma voi focusa doar pe aceasta.
Tarifa e cel mai sudic punct al Spaniei, despartita de 11km de apa de Maroc - stramtoarea Gibraltar. Poti spune ca plaja ei este udata in egala masura atat de Marea Mediterana cat si de Oceanul Atlantic.
In trecut un orasel de pescari, Tarifa s-a conformat cererii si s-a reorientat in prezent catre aceste spoturi de apa. Peste tot sunt magazine cu echipamente de surfing si profesori de kiteing.
Centrul istoric, inconjurat de ziduri impozante, este o zona nu foarte mare, dar brazdata de stradute cu cafenele si constructii cu iz medieval.
Plaje pentru Kiting (kitesurfing)
Tarifa e recunoscuta pentru vanturile ei. Iubitorii de kiteing vin aici din toata Europa.
Atat plaja din Tarifa (cea mai lunga din Andalusia - 10km) cat si cea de la aprox. 2-4km vest(am uitat cum se numea, era si un hotel acolo) sunt cele mai frecventate de kitesurferi.
Plaja El Palmar - pentru surfing
Cea mai potrivita plaja pentru surfing e undeva la aproximativ 50km vest de Tarifa - plaja El Palmar, langa Conil de la Frontera.
Plaja e impresionanta - cea mai lata plaja pe care am vazut-o eu. In comparatie cu ea, alte plaje par niste replici nereusite. In octombrie cel putin, cand doar o mana de surferi o deranjeaza, are un aer salbatic. Nu sunt hoteluri, sezlonguri si nici macar terase...nimic...doar plaja, nisip si valuri. Valurile de 2-3 metri ale Atlanticului, mai mereu prezente, patrund adanc in plaja, umezind ritmic zeci de metri din nisipul perfect. Ele dau forta, dinamismul si personalitea plajei.
Totul pare autentic, perfect, natural!
Kitesurfing si surfing?
kite = un zmeu cu o suprafeta intre 7 si 12-14m, care, controlat prin niste corzi(harness), ajuta surferii (ii tracteaza efectiv), ce au o placa(board) sub picioare, sa alunece pe apa.
Sportul poarta numele de kitesurfing si e total dependent de vant.
Nu e un sport deloc usor. Controlul kite-ului necesita multa practica, cu atat mai mult cu cat trebuie sa te descurci cu el in apa adanca! Chiar si pe uscat te poate ridica in aer si tranti de nu te vezi daca il lasi in vant (the power zone).
In plus Kitesurfing-ul e destul de costisitor (mai jos sunt preturi/zi):
- inchiriere tot echipamentul de kite ( wetsuit, kite-ul, harnes-ul si board-ul ) - 60-80 euro
- scoala de kitesurfing - variabil de la 4 ore - 90 euro pana la 2 ore 150 euro (inclus echipamentul si cu promisiunea ca in 4 ore cam inveti shpilul, desi in practica nu e chiar asa usor...:)
- inchiriere echipament complet surfing (fara zmeu...ai nevoie de valuri) scapi mai iefti: 25-30 euro - costum + board.
Pe bucati:
- inchiriere wetsuit (costum de neopren care te protejeaza de frig) - 5-10 euro
- inchiriere bodyboard 5 -10 euro
- inchiriere placa de surf 10-15 euro
Cazare in Tarifa
In Tarifa am stat in cel mai frumos apartament de care am avut parte in toate vacantele mele. Apartamentul era situat intr-un complex de apartamente in zona de vest a orasului Tarifa, practic la intrare, langa plaja.
Situat pe doua nivele, apartamentul avea o bucatarie complet utilata, doua dormitoare, 3 bai, un living si 3 terase foarte generoase fiecare. Complexul avea piscina si parcare subterana.
Un mare minus - undeva in zona, n-am inteles unde, era o fabrica de peste...vai vai ce miros era uneori!!! INSUPORTABIL! M-am trezit la 6 dimineatza ca nu mai puteam respira, parca aveam un mort sub pat. Mirosul nu era tot timpul, dar aparea suficient de des. Asa ca interesati-va: daca fabrica s-a inchis - va recomand cu caldura apartamentele alea...
Site rezervari cazare:
www.livingtarifa.com