Fatima
Am vizitat Portugalia la sfarsitul lunii aprilie 2010. Era o caldura de peste 30 de grade C, pentru mine destul de greu de suportat acesta fiind si motivul pentru care imi programez toate calatoriile primavara sau toamna.
Am vizitat Fatima unde m-a impresionat supletea bisericii dar cel mai mult m-a impresionat uriasa esplanada unde au loc acele pelerinajele din fiecare an la 13 mai, data la care ar fi avut loc prima aparitie a < Doamnei din Lumina>. La ultima apariţie, pe data de 13 octombrie 1917, au fost prezenţi cca 70.000 de oameni. Nu adaug mai multe explicatii despre secretele transmise celor trei copilasi carora le-au fost dezvaluite, ele sunt cunoscute. Eu in general ma feresc de aglomeratie dar cred ca ar fi foarte emotionant sa fiu la un pelerinaj la Fatima.
Pe acel loc s-a construit ulterior o biserică de pelerinaj..
Manastirea Alcobaca
Infiintata de catre primul rege portughez in 1153, manastirea Alcobaca a fost una dintre cele mai bogate si mai prestigioase manastiri din Europa medievala. Biserica din complexul monahal a fost prima din Portugalia care a adoptat stilul arhitectural gotic si a fost si este si in prezent cea mai mare biserica din tara.
Manastirea Alcobaca a fost desemnata patrimoniu mondial in 1989 datorita marimii sale, puritatii stilului arhitectural, frumusetii materialelor si grijii cu care a fost construita pentru a deveni o capodopera a artei gotice cisterciene.
Avand 106m lungime, interiorul bisericii, decoratia este minimala, tot ceea ce poate fi maxim admirat fiind liniile verticale planate. In transeptul bisericii se afla una dintre atractiile principale ale manastirii: mormintele regale, in stil gotic, ale regelui Pedro I (1320-67) si al iubitei sale sotii Ines de Castro (1325-55), cu o poveste de viata impresionanta. Am mai vizitat Pantheonul regal din pacate n-am putut face fotografii.
Manastirea Batalha
Mănăstirea (Convento de Santa Maria da Vitória, Mosteiro da Batalha), cea mai frumoasă construcţie gotică din Portugalia. A fost construită între secolele XIV şi XVI, în amintirea victoriei repurtate de către regele portughez Joăo I (1385-1433) în bătălia de la Aljubarrota, pe data de 14 august 1385, contra trupelor regelui spaniol de Castilia. Impozanta construcţie a fost preluată în anul 1983 pe lista patrimoniului mondial cultural UNESCO.
Este cunoscuta si sub denumirea de Manastirea neterminata. Mi-a ramas la suflet.