A trecut ceva vreme de când n-am mai scris nici o impresie de călătorie si parcă simt că mi-e dor să-mi reamintesc pe unde am mai fost in această vară. O incursiune prin setul de fotografii făcute in Marea Britanie precum si faptul că toamna se aşează tot mai tacticos si mai hotarât pe meleagurile noastre si mă cam ţine in casă, m-au determinat să vă împărtăşesc şi vouă câteva impresii din călătoria mea din luna august în Regatul Unit al Marii Britanii. O să încep cu orăşelul Bath, nu numai pentru că a fost prima destinaţie ci şi pentru că merită să fie prins în orice circuit turistic care vizează această zonă a Angliei. Am petrecut în Bath ceva mai bine de trei ore, ajungând in frumoasa statiune in jurul prânzului iar dupa masa ne-am indreptat spre Cardiff unde aveam asigutată cazarea. Bath este un orăşel mic şi superb care poate fi străbătut în lung şi-n lat in câteva ore iar dacă vrei să vizitezi temeinic căte un obiectiv mai adaugi câte o ora pentru fiecare. Oraşul este foarte cunoscut pentru Băile Romane, un complex utilizat în antichitate drept baie publică de către romani, foarte bine conservat.
Noi am început periplul nostru de la Muzeul Poştei si Biserica Sf. Mihail. Aş remarca aici ca biserica este transformată, mai bine zis amenajată în interior pentru a servi drept sală de spectacol, librarie si cafenea. Ne-am indreptat apoi spre Podul Pulteney făcut de arhitectul Robert Adam . Acest minunat pod în stil georgian, din anul 1774, trece peste râul Avon şi este inclus în patrimoniul UNESCO. Este unul din cele 4 poduri din lume cu magazine construite pe ambele părţi. Am văzut apoi Grădinile Parade în cel mai pur stil englezesc cu gazonul impecabil, ronduri de flori meticulos aranjate iar şezlongurile îmbracate cu acelaşi material traditional in dungi.
Tot acolo se află Catedrala Bath sau Catedrala Sf. Petru şi Pavel. Este o biserică anglicană gotică fondată în secolul 7 şi reconstruită în secolele 12 şi 16. În trecut a fost mănăstire benedictină.
Urmeaza apoi Băile Romane. Băile propriu-zise se află la subsol iar construcţia de deasupra datează din anul 1897 însă istoria acestei minuni a început cu mult înainte. Prima construcţie la izvoarele termale a fost făcută de celţi şi a fost dedicată zeiţei Sulis, pe care romanii o identificau cu Minerva. Templul a fost construit între anii 60-70 e.n şi complexul băilor a fost treptat ridicat în următorii 300 de ani. De-a lungul timpului au fost aduse numeroase modificari complexului de băi.
În urma explorării, în anul 1980 au fost descoperite 130 de plăcuţe cu blesteme de pe vremea romanilor.Tăbliţele reprezintă rugamintea romanilor către zeiţa Sulis-Minerva de a arunca blesteme asupra celor care le-au furat bunurile în timp ce aceştia erau la băi.
Pentru cei care au mai mult timp, pot vizita Centrul Jane Austen - o expoziţie permanentă care prezintă experienţa scriitoarei în perioada trăită în oraşul Bath. Noi doar am trecut pe lângă acestă locatie în drumul nostru spre The Circus, o clădire cu arhitectură georgiană, care formează un arc, construită între 1754-1768. Numele clădirii vine din latină, "circus" însemnând cerc şi a fost proiectată de arhitectul John Wood. În drumul nostru spre aceste obiective am admirat frumuseţea caselor din oraş. Faţadele sunt frumos îngrijite şi parca poţi citi în piatra zidurilor atenţia şi grija pentru păstrarea stilului original autentic. Stilul sobru, coloritul monoton al construcţiilor este animat discret de petele de culoare din ghivecele si jardinierele plasate în faţa usilor de intrare în locuinţe.
Ne îndreptăm apoi spre Royal Crescent, un şir de 30 de case în stil georgian, aliniate în formă de semilună. Construit între 1767-1774, acest complex este unul din cele mai importante exemple de arhitectură georgiană din Marea Britanie şi a fost proiectat de John Wood Jr.