Dupa un urcus de cca 50-60 de minute pe o carare printr-o padure de brad si molid, unde pe alocuri te catarai din stanca-n stanca
ajungem sleiti de puteri intr-o splendida poiana. Pe masura ce inaintam prin poiana,
se deschide in fata noastra o priveliste spectaculoasa unde cu greu te poti stapani sa nu te manifesti cu exclamatii zgomotase de uimire iar cand esti aproape de marginea ravenei sa nu te infioare haul ce se deschide la picioare.
Asa cum arata informatiile publicate pe diferite site-uri fenomenul de eroziune este in plina desfasurare, marginile gropii se tot deplaseaza asa se explica ca uni brazi sunt "cu un picior in groapa"
iar alti sunt de curand pravaliti in adancuri.
Groapa Ruginoasa are peste 600 de metri in diametru si 100 de metri adancime, cu rupturi ruginii. Este o adevarata Rana vie in trupul muntelui, insa pe o parte a gropii a inceput vegetatia sa creasca datorita pantei mai line. Intre versanti gropii s-au creat vai foarte stramte ce dau un aspect de canion fundului torentului.
La precipitatii, prin el se scurge apa in torent, contribuind la dezvoltarea acestuia. Interiorul Gropii este separat in patru sectoare mari, de catre versanti ingusti si ascutiti ca lama. Suprafata pe care o ocupa este de aproape 20 ha, iar volumul de material erodat pe parcursul timpului se estimeaza la aproximativ 7 milioane de metri cubi.
Groapa Ruginoasa datorita unicitatii peisajului este o arie protejată de interes naţional - rezervaţie naturală de tip geologic - situată în partea sud-estică a judeţului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa. Face parte din Parcul Natural Apuseni.