Valencia este un oras a carui arie de interes turistic este relativ mica. Un oras cochet si curat, care poate fi descoperit, cu putina bunavointa, chiar si intr-o singura zi. Desigur, lasand deoparte Palatul stiintelor si artelor despre care am vorbit in alt review. De retinut ca eu am fost iarna asa ca n-am putut sa-i explorez zona de plaja si distractii la mare. Ca obiective turistice ar fi:
1. Partea zidurilor vechi din care impunatoare sunt doua porti ale orasului, Torre de Seranos si Torre de Quart. Primul poate fi vizitat, de pe inaltimile sale avand o priveliste superba. Biletul parca e 2 euro si nu e gandit ca un muzeu, ci doar ca un turn in care te urci sa admiri orasul. Este situat undeva langa albia fostului rau Turia, astazi destul de central si relativ aproape de Catedrala. Cel de al doilea se afla si mai in mijlocul orasului, nu este atat de bine reconditionat si era inchis publicului.
2. Catedrala, situata in Plaza de la Reina, este mult mai interesanta si este inconjurata de mai multe obiective. Constructia sa a s-a intins pe durata a mai multor secole, motiv pentru care sunt vizibile mai multe stiluri de arhitectura. Predominant gotica, a suferit influente maure dar are si urme ale renasterii sau barocului. Interesant ca la una din porti, Poarta Apostolilor parca, in fiecare joi de la ora 12 are loc o ceremonie ce-si are radacinile adanc in istorie. Tribunalul Apelor se intrunea aici saptamanal joia pentru a rezolva problemele privitoare la exploatarea apei. Astazi se intrunesc niste personae care rememoreaza aceasta traditie, tot saptamanal joia.
Catedrala are mai multe porti de acces care corespund diverselor epoci in care au fost construite, caci lacasul s-a dezvoltat pe parcursul timpului. Cea mai spectaculoasa este poarta dinspre Plaza de la Reina, de un baroc superb.
Un alt amanunt interesant este cupola de forma octogonala, o adevarata inovatie la timpul respectiv,dotata cu ferestre pe toate cele 8 laturi, asigurand astfel lumina naturala in biserica.
Dar, ceea ce este cel mai celebru si interesant aici este Potirul, caruia i s-a dedicat si o capela in incinta Catedralei. Este vorba despre un frumos potir despre care se spune ca este cel din care a baut Isus Cristos la Cina cea de taina. Istoria sa este tumultoasa, a calatorit prin diverse tari, dar ajungand la un Papa de origine spaniol, acesta l-a ascuns de talhari aici, si peste timp, tot aici a ramas. Interesant este faptul ca datarea cu carbon a potirului indica faptul ca dateaza cam din sec. I d.Hr.
Lipit de Catedrala se afla turnul Michael (El Miguelette) - clopotnita Catedralei. Demult el era o cladire separata de Catedrala, dar extinderea acesteia in decursul anilor a facut ca astazi turnul sa fie parte integranta a sa. Se poate urca pe turn, platind bilet separat (4 euro parca) de cel de vizitare a Catedralei, iar de pe varf se deschide o priveliste magnifica a orasului. La picioare se infatiseaza Plaza de la Reina, o piateta frumoasa, iar
privind in jos se vad cupolele mai mici ale Catedralei, vopsite in albastru. Aceasta este o caracteristica a bisericilor de o anumita vechime de aici, caci vopsirea cupolei in albastru este o influenta maura. Privita de sus, Catedrala are un aspect ciudat, cu o cupola octogonala si mai multe cupole rotunde mai mici si albastre.
Totodata, vedem in spatele Catedralei o alta piateta, Plaza de la Virgen. Aici se gaseste o alta biserica veche, a Fecioarei Maria "de los Desamparados". Nu e foarte spectaculoasa dar e incarcata de istorie. In schimb, in piateta se afla si un grup statuar frumos care simbolizeaza raul Turia si canalele ce iriga zona. Este o piateta linistita si placuta cu un minunat aer de "intoarcere in timp". In apropiere se afla piata Almudina, unde este si un muzeu ce infatiseara ruine din perioada romana, vizigota si apoi maura. Practic aceasta este zona cea mai veche a orasului.
3. In fata Catedralei, din Plaza de la Reina se deschide spre dreapta zona comerciala. Turnul Catalina si biserica cu acelasi nume, inchise insa pentru renovare (in 2010, cand am fost eu). Zona continua cu Redonda, un alt loc pentru vanzatorii de manufacturi, cu o mica fantana in centru, fiind un loc traditional de comert. Un loc simplu si banal, in opinia mea. Mai frumoasa mi s-a parut El Mercado, o piata alimentara veche si reconditionata, functionala si astazi, din sticla si fier forjat. Vis-a-vis insa se afla Bursa.
4. Bursa (Lonja), in patrimonial UNESCO, este o cladire impunatoare si frumoasa. Pe langa importanta sa istorica (dateaza de prin 1500), spectaculoase sunt coloanele care se termina in plafon cu bolte arcuite ce sugereaza palmierii, sau inscriptia ce face inconjurul salii, si care-i indeamna pe negustorii vremii sa faca afaceri cinstite si corecte! (Apropos, astfel de indemnuri am mai gasit in primaria veche din Tallin - Estonia, unde era o inscriptie pentru "consilierii" de atunci, prin care li se cerea sa fie drepti si corecti, sa nu favorizeze pe cei de la care ar putea avea avantaje (!), sa nu ia hotarari din care sa se imbogateasca ei insisi, si, mai important, faptul ca acea functie in "primarie" este una ONORIFICA, nu remunerata, iar ei trebuie sa fie mandri de increderea ce le-a dat-o orasul!)
Revenind la Bursa, la etaj este sala de judecata ornata cu un superb plafon in stil maur, din lemn sculptat.
5. Un muzeu foarte frumos este in Palatul marchizului "de dos Aguas", fiind o monografie a vietii valenciene. De la trasuri, ceramica, mobilier, maiolica si pana la arta moderna, e un loc placut in care sa te familiarizezi cu stilul orasului. Superba este insa fatada baroca. Absolut superba, priviti pozele! Daca nu vizitati muzeul, macar treceti sa admirati cladirea.
O salba de biserici vechi si frumoase completeaza farmecul orasului. Unele ornate cu picturi, altele cu maiolica, ele stau marturie a frumusetii artei spaniole. Pe aceeasi linie, Muzeul San Pio V - muzeul de arta al orasului, contine o bogata colectie de arta bisericeasca din timpuri stravechi , dar si picturi si sculpturi.
Plimbarile prin oras descopera stradute inguste cu aer medieval dar si bulevarde maiestuoase, cladiri noi moderniste cu personalitate sau poduri gratioase peste fosta Turia. Impunatoare Plaza del Ayuntamiento, cu turnul semet al primariei fata in fata cu posta a carei cupola este toata un vitraliu. Putin mai jos se afla gara, o cladire cu influente arabe, al carei interior aduce putin cu gara din Toledo, iar alaturi arena pentru coride. Ole!
Intr-un cuvant, un orasel cochet de provincie, care farmeca nu numai prin obiectivele sale, dar si prin stilul de viata linistit si placut.
Transferul aeroport - oras se face cu metroul si dureaza cca. 30 min.