Vara trecută (2010) am făcut împreună cu doi prieteni o vacantă în spaţiul exsovietic, având ca obiective de vizitat oraşele Chişinău, Yalta, Sevastopol, Odessa şi Cetatea Alba.
După doua zile petrecute la Chişinău, dintre care una dedicata degustărilor de vinuri la cramele Mileştii Mici, am purces la drum spre următoarea destinaţie, Yalta.
Cum era de aşteptat, incidentele de pe traseu nu au lipsit. La ieşirea din Moldova spre Tiraspol, drumul era blocat de o barieră. Alături o gheretă din care iese un militar moldovean cu un chipiu mare cât roata carului. ,,Nu este bine să treceţi pe aici cu maşină românească, s-ar putea să rămâneţi fără ea, fără bani şi fără chiloţi pe voi. Mai bine ieşiţi pe la Palanca" .
Ocolul ne-a costat o întârziere de o ora şi 20 de euroi. Acestia au fost cadoul nostru pentru vameşii ucraineni, fara el nu am fi fost lăsaţi să trecem cu proviziile luate de la crama Milesti.
În apropiere de Nikolaev am mai băgat 100 $ la un poliţist, pentru depăşire pe linie continuă.
Drumurile erau destul de bune aşa că am ajuns la Yalta înainte de lăsarea nopţii.
Ne-am cazat la Hotel Yalta,, cel mai mare hotel din Ucraina, care este situat în afara oraşului Yalta într-un decor care îţi taie respiraţia. Neavând rezervare am apelat la regula celor 10 euro puşi în paşaport, regulă care nu dă greş niciodată.
Preţul hotelului este rezonabil, 50 euro loc în cameră dublă /noapte, cu mic dejun inclus.
Hotelul este el însuşi un adevărat oraş, 5 restaurante fiecare cu specific diferit (ucrainian, italian, german, englez), cafenele, piscine cu apă sărată, SPA, terenuri de tenis, delfinariu. Camerele nu sunt foarte mari dar sunt confortabile, şi dispun de mini bar, Tv (programe ruseşti), seif, aer condiţionat, balcon de pe care aveam o superbă panoramă spre mare şi înspre oraş. Personalul hotelului a fost foarte prietenos şi politicos.
A doua zi am vizitat mai multe obiective, dintre care cel mai important este Palatul Livadia.
Pe data de 4 februarie 1945, aici a avut loc funesta conferinţă a celor trei 3 mari grei ai lumii: Stalin, Churchill şi Roosevelt, conferinţă ce avea să remodeleze harta politică a lumii. Pe o bucată de şerveţel, Stalin şi Churchill au redesenat frontierele ţărilor şi a zonelor de influenţă, decizând astfel soarta României şi a întregii lumi.
M-am aşezat la masa la care au stat protagoniştii de mai sus, am căutat peste tot după şerveţelul cu pricina, care a adus nenorocire poporului roman.
Nici astăzi, Moscova nu recunoaste acel acord ca pe un act de împărţire a sferelor de influentă, ci este considerat un tratat de securitate în Europa. Ei condamnă NATO pentru încălcarea acestui acord, prin extinderea sa în Europa Centrala şi de Est.
Palatul, construit in 1911 în stil renascentist, a fost reşedinţa de vara a ultimului ţar rus, Nicolaie al II-lea.
Am făcut multe poze, atât în interior cât şi la exterior, după care am părăsit palatul cu un gust amar dat de sentimentul ca cei mici sunt nevoiti sa se resemneze si sa suporte deciziile celor mari şi puternici.