Informații turistice generale
Antilele Olandeze constau in doua grupuri de insule din Marea Caraibelor - Curacao si Bonaire in largul coastei Venezuelei si Sint Eustatius, Saba si Sint Maarten la sud-est de Insulele Virgine. Insulele formeaza o parte autonoma a regatului Olandei. Antilele Olandeze urmau sa fie separate ca entitate politica unificata in 15 decembrie 2008, insa acest fapt s-a amanat pentru un viitor nedeterminat.
Principalele atractii turistice
• Insula Bonaire este cunoscuta datorita Tarmului Bonaire, considerata a fi una dintre cele mai bune plaje pentru scufundari pe langa tarm, pescuit in mare si windsurfing. Red Slave si White Slave sunt doua dintre cele mai faimoase locuri de scufundari de pe insula. Parcul National Washington Slagbaii va ofera cele mai atragatoare peisaje. Alt reper al parcului este este farul Old Malmok.
• Insula Curacao este cunoscuta mai ales datorita capitalei Willemstad, care este si capitala Antilelor Olandeze. Orasul adaposteste sediul guvernului, Fort Amsterdam.
• Mount Scenery este un vulcan ce poate fi periculos, este cel mai inalt varf de pe insule si principala atractie de pe insula Saba.
• Gradina botanica Miriam C Schmidt de pe insula Sint Eustatius este un rai pentru iubitorii de natura. Va ofera o varietate de flora si fauna, reprezentativa pentru insule.
Gastronomie
Felurile traditionale includ "stoba" o tocana cu papaya, "sopi mondongo", o supa in care principalele ingrediente sunt intestinele si "kadushi", o supa de cactus. Mancarea traditionala olandeza, care foloseste foarte mult peste, fructe de mare si branza, este foarte populara. "Saba Spice" este o bautura cu rom, samanta de anason, scortisoara, coaja de portocala, cuisoare, nucsoara si zahar brun. Lichiorul Curacao se face din coaja uscata de portocala amara si un amestec de condimente.
Istorie
Insulele numite acum Antilele Olandeze au fost locuite la inceput de indienii Araak si Carib. Sosirea spaniolilor in secolul XVI a dus la decimarea populatiei native. Olandezii atrasi de depozitele de sare au ocupat insulele in prima parte a secolului XVII si de atunci, cu exceptia unei scurte perioade de colonizare britanica, insulele au ramas in posesia Olandei. Mare parte din secolele XVII si XVIII insulele au prosperat prin comertul olandezilor cu sclavi, produse de pe plantatii si contrabanda, insa economia a intrat in declin intre 1816 si 1914.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial au inceput negocierile pentru cresterea autonomiei insulelor. In decembrie 1954 s-a semnat o carta ce faceau insulele parte autonoma a Olandei. In 1969 Curacao a fost sfasiata de conflicte ce au dus la revolte si incendii. De atunci, discutiile privind independenta au avut loc intermitent.
Politica Antilelor Olandezedin prezent este dominata de trei probleme: dificultatile economice, venirea independentei si gradul de autonomie acordat fiecarei insule din federatie. La jumatatea anilor 1970, majoritatea insulelor se temeau de urmarile economice ale independentei. Intr-un referendum neoficial din 1977 Aruba a votat pentru despartirea de federatia Antilelor, insa a ramas in regat.
In 1989 conducerea politica a Saint Martin si-a anuntat dorinta de a obtine independenta deplina; miscarile secesioniste au fost alimentate de animozitatea fata de administratia din Curacao. O investigatie condusa de Olanda a dus la arestarea in 1993 a doi lideri proeminenti, acuzati de coruptie. La jumatatea anilor 1990 toate insulele au votat pentru a ramane in Antilele Olandeze.
Informatii utile
Statut: Parte semi-autonoma a Tarilor de Jos Olandeze.
Capitala: Willemstad, pe insula Curacao
Ora locala: GMT -4
Principale limbi vorbite: olandeza, papiamentu, engleza, spaniola
Moneda: Gulden Antilele Olandeze
Oferte Antilele Olandeze
Oferte de cazare si vacante in Antilele Olandeze publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere