Atena

Atena, intre istorie si farmec

2 voturi
Autor: adrian1972, 6 Octombrie 2010
Vizualizări: 12759
Templul lui Zeus P.S. Am imbogatit review-ul cu cateva poze noi, minunate, din Atena sufletului meu!

De cate ori merg in Atena ma simt acasa. Am simtit asa de prima data si asta m-a facut sa revin iar si iar si acum am un obicei sa merg de doua ori pe an. Ca turist sunt multe de vizitat, ca simplu om in vacanta, Atena te cucereste cu naturalul si cu familiarul ei. Suntem balcanici, suntem cam la fel...si totusi aici la orice cafenea cineva te intreaba de unde esti, se bucura ca esti din Romania, nu stramba din nas ci se mandreste ca el sau familia lui a avut legaturi cu Romania. Un unchi indepartat, o bunica, cineva din familie a facut afaceri in Romania, s-a inrudit cu un roman sau macar a vizitat Romania. Langa Piata Parlamentului, Syntagma, la cateva stradute , este o alta strada cu magazine de lux, care se numeste strada Bucuresti. Asta este importanta si pretuirea pe care ne-au dat-o grecii la inceputul secolului trecut cand au denumit astfel strada. Aici se gasesc doua dintre cele mai mari si scumpe magazine de bijuterii din Atena, alte magazine de firma, aici se gasesc teatre, Tetraul Pallas si cred ca inca unul, teatre de top ale celor care au inventat teatrul...grecii!
Depasind umbra asta de nationalism, mergem ca toti turistii spre Acropole, ocolim stanca, ne plimbam pe alee si dintr-o data apare impunator, privindu-ne de sus, Parthenonul. Nu fac istorie aici, pentru asta sunt ghidurile turistice, dar trebuie sa stim ca aceasta stanca a avut viata si inaintea acestei constructii. Serbarile Panatenaice se incheiau aici intr-o procesiune ce dura circa 4 zile si pornea din zona numita Kerameikos. Trecut pe harta turistica, Kerameikos nu este atat de spectaculos si de vizitat, dar aici se afla locul a patru din cele treisprezece porti ale Atenei antice, aici se afla un cimitir care ii gazduieste pe marii filosofi si tragedieni greci, aici se afla ruinele unui templu de unde pornea procesiunea panatenaica. Azi ne uitam la meciurile cu Panatenaicos Atena, dar unii nu stim de unde i se trage numele echipei de fotbal! Revenim la procesiunea Panaienaica, caci ea ne va purta prin mai multe locuri istorice, demne de vizitat. Asadar procesiunea pornea din Kerameikos si continua cu ceea ce astazi se numeste Agora greceasca. O zona inverzita, in preajma cartierului Thisio. Pietrele si ruinele de astazi ascund un teatru antic, apoi devenit gimnaziu in vremea romanilor, multe temple din care n-au mai ramas decat urmele, porticul lui Astalos, astazi renovat si muzeu al agorei, precum si celebrul Hefasteion, cel mai bine pastrat templu grecesc. Dedicat zeului Hefaistos, templul a fost apoi biserica, moschee, depozit de arme si astazi strajuieste o strada pietonala plina de terase de unde privelistea spre ruinele antice este incantatoare. Tot aici, in agora greceasca o bisericuta din sec. XI cu picturi pastrate de atunci, construita in stil bizantin sau cunoscutul Tholos, cladirea rotunda unde stateau inchisi reprezentantii celor zece triburi grecesti si luau decizii, sunt atractii nu numai Evzones, in fata parlamentului istorice dar si vizuale.
Ne abatem din Agora greceasca spre cea Romana cladita ulterior anului 80 i.Hr. spre a da o replica de constructie, de catre romani. Admiram locul unei piete comerciale, poarta de intrare in oras, dar si gratiosul Turn al vanturilor, cu rol de a indica vremea si cu cele opt sculpturi de pe frontispiciu care au ramas pana astazi. Putin in lateral este Biblioteca lui Adrian, construita in 132 d.Hr., din care se mai vad si astazi coloane, ziduri, alei. Urcand din Agora greceasca, drumul ne poarta spre Acropole, bijuteria Atenei. Trecem in revista maiestuoasa Propilee (intrarea nefinalizata niciodata) care servea si drept loc de expozitii, templul Atenei Nike (Atena victorioasa, Atena razbionica), dupa ce am trecut pe langa teatrul Herrodeion Atticus, un teatru care functioneaza si astazi si a carui acustica este perfecta. Stand pe bancile de marmura in semicerc in fata scenei, imi imaginez reprezentatiile de acum aproape 2000 de ani, sub lumina lunii si sub pavaza Parthenonului. Ma visez ascultand o piesa de teatru; imi amintesc mastile de piatra de ma Muzeul de Arheologie din Atena, masti care serveau actorilor din acele vremuri sa exprime diverse stari, personaje. Urc panta Acropolei si vad dintr-odata Parthenonul, maiestuos...si nu-mi dau seama de ce ma incanta. Citesc in ghid explicatii tehnice privitoare la arhitectura sa si incep sa ma luminez...coloanele nu sunt perfect cilindrice, ci sunt mai groase la baza, colturile acoperisului nu sunt drepte, sunt putin curbate in sus, insasi "streasina" este mai curbata in jos la mijloc...in fine! Din partea opusa intrarii se deschide o priveliste minunata asupra orasului! Se vede si Templul lui Zeus, un templu comandat de romani si deasemenea neterminat niciodata, inconjurat de zidurile de aparare de pe vremea lui Temistocle (lupta cu persii) dar si poarta imparatului Adrian, pe care acesta, in trufia sa a inscriptionat: "Aici este Atena, orasul lui Theseu", pe o parte a portii, iar pe cealalta :"Aici este orasul lui Adrian si nu al lui Theseu". Tot din culmea Acropolei vedem si Gradinile nationale, Zappeion - o sala de expozitii, stadionul Panatenaic, Piata Parlamentului si...un deal mai indepartat.
Acesta este Lycabetuss (sau Lycavitos) cel despre care legenda spune ca s-a nascut din mana zeitei Atena,, careia i-a cazut o piatra din mana cand se lupta cu Poseidon, si aceasta piatra este dealul de astazi. In varful lui, bisericuta Sf. Gheorghe, datand din jurul lui 1800 strajuieste cu silueta ei alba, orasul. Aici se poate ajunge fie pe jos, urcand prin elegantul cartier Kolonaki, fie cu un fel de teleferic care functioneaza pana la miezul noptii. Odata ajunsi in varf, putem admira orasul (iar privelistea este incantatoare noaptea) si in zilele senine putem vedea marea, portul Pireus si chiar si insula Aegina, dar putem bea si un suc sau o bere la restaurantul aflat aici. Ce loc este mai minunat ca sa stai si sa admiri, sa citesti sau sa te relaxezi decat in acest varf deasupra Atenei? Nu departe insa, se afla un teatru de vara unde au loc Teatrul Herodes Atitcus reprezentatii sau concerte. Si ca sa terminam cu partea istorica ar mai trebui sa mergem de cealalta parte a dealului Acropole, pe cele trei coline Philoppapus, Pnyx si...inca una! Aici este adevaratul loc unde s-a nascut democratia! Pe Pnyx vom vedea urmele unei scene micute, un piedestal unde se urcau oratorii, iar "pajistea" din fata ei era plina de multimea care vota. Da, va suna cunoscut acest cuvant? Aici s-a votat prima data, aici s-au spus pareri in contradictoriu si aici s-au ales conducatori si reguli pentru comunitate...aici s-a nascut democratia!
Si tot aici se afla grota in care se spune ca a fost inchis Socrate cand a fost condamnat la moarte. Dupa cum se stie, el a preferat ca bea o cupa de cucuta si astfel s-a omorat singur, iar grotele pe care le vedeti si in poze au servit mai tarziu, in timpul celui de al doilea razboi mondial pentru a ascunde in ele diverse piese arheologice si alte obiecte de valoare.
Cat despre viata domestica de astazi din Atena...sa incepem cu Plaka, preferata turistilor, cartier vechi cu strazi slefuite de pasii turistilor, cu taverne de unde se aude o buzoukia si o baklama, cu terase care te imbie cu preparate specifice: stifado inseamna frigarui, nimic nou pana aici, dar saganaki - preferatul meu, sunt deja creveti in sos de rosii, cu branza feta preparati la cuptor intr-un mod unic. Pastitsio - un fel de budinca de paste dar.... exceent preparata! Placinta cu branza, preparate de peste sau fructe de mare... toate minunat gatite. Mai sus de Plaka, la baza Acropolei, este un cartier mai vechi, Anafiotika. case mici de piatra, strazi inguste si in panta, atmosfera mai...medievala!
Pentru noaptea, Psiri este locul ideal: taverne, cluburi, agitatie, muzica pe toate gusturile. Pentru cei mai fitosi, Gazio cu cluburile sale mai selecte. Istoria lui Gazio este interesanta: odata cu industrializarea aici au fost statii de petrol, rafinarie, ceva industrial. Cand orasul s-a extins si a cuprins aceasta zona, intreprinderile n-au mai putut functiona ca sa nu polueze si atunci zona a ramas dezafectata. Pentru a nu fi demolata si a o exploata, a fost reamenajata, pastrand marile cladiri si echipamente , si a devenit loc nonconformist de expozitii, conferinte, concerte, viata de noapte.
Nu trebuie sa ratati schimbarea garzii la Palatul Parlamentului, in piata Syntagma. Zilnic din ora in ora, la fix, cei 2 soldati care fac garda sunt schimbati cu alti doi, dar ritualul si costumele fac deliciul asistentei. Apoi, pornind pe una din cele trei strazi aproape paralele din Syntagma spre piata Omonia, va puteti delecta cu magazine de tot felul. Aici se simte pulsul orasului, oamenii care-l populeaza zilnic, tot aici putem vedea si cladirile Universitatii, Biblioteca Nationala sau Academia. Din Omonia apoi, putem merge pe Aeolou, o strada cu magazine mai mici si putin mai ieftine, dar extrem de bine aprovizionate. Astfel ajungem in Monastiraki, o piata mica care marcheaza inceputul zonei istorice: Plaka pe de o parte, Thisio (cartierul cu agora romana si cea greceasca) pe de alta parte. Insasi Monastiraki are un farmec aparte. Sub "umbra" Acropolei, el gazduieste un soi de piata ieftina, gen talcioc, ascunzand in spatele unei foste moschei (actualul muzeu de etnografie) Biblioteca lui Adrian. Din Monastiraki insa pleaca si o strada in mare parte pietonala Hermou (strada lui Hermes) care duce direct in Syntagma, Piata Parlamentului. Pe aceasta srada deasemenea sunt numai magazine de firma, fiind un fel de Calea Victoriei a Atenei.
Si daca tot suntem in zona sa facem un popas pentru masa langa monumentul lui Lyssicratos, monument roman, scapat prin minune de urgia turcilor, care astazi isi gaseste loc in piata cu acelasi nume si unde se afla si un restaurant foarte bun. Nu uitam sa ne facem pofta de mancare cu un pahar de retsina, specialitate de vin local, vin cu aroma de rasina, deci foarte aromat dar usor acrisor (cui ii place!).
Si daca seara nu ma hotarasc intre Psiri, Gazi sau o taverna cu bouzoukia, atunci merg la un club! Iarna,cam din octombrie si pana in martie, de obicei, sunt circa 10-12 cluburi de muzica greceasca. Aici concerteaza live marii sau mai putin marii lor artisti. Cu sali avand intre 1000 si 2500 de locuri, cluburile isi incep programul seara dupa ora 10-11 si...sunt pline! Se canta live, cu orchestra, circa 5-6 ore pe noapte, fara pauza, un program avand 2-3 artisti. Nu se mai sparg farfurii, dar se arunca cu flori pe artisti, air atmosfera este de vis. Se mananca si se bea (dupa buzunar!) desi mai bine ar fi sa mergeti cu burtile pline caci altfel puteti lasa si cateva sute de euro acolo (sau mii...depinde!) Intrarea nu costa, nici programul, totul este inclus in pretul comenzii, si se poate sta si toata noaptea cu un suc sau o sticla de vin, caci sunt multi greci care comanda de mii de euro acolo! Oricum atmosfera, muzica, comunicativitatea celor din jur (caci, cum spuneam, grecii sunt prietenosi) fac toti banii si merita sa te duci!
Cam de-asta iubesc eu Atena si abia astept sa merg iar si iar...poate am fost grec intr-o viata anterioara, ca prea ma simt bine acolo!
Templul lui Zeus

Templul lui Zeus

Evzones, in fata parlamentului

Evzones, in fata parlamentului

Teatrul Herodes Atitcus

Teatrul Herodes Atitcus

Acropole, vazut de pe Filopapus

Acropole, vazut de pe Filopapus

Hefaisteion (agora greceasca)

Hefaisteion (agora greceasca)

Atena, vedere

Atena, vedere

Inchisoarea lui Socrate (Filopapus)

Inchisoarea lui Socrate (Filopapus)

Acropole, vazut de la Filopapus

Acropole, vazut de la Filopapus

Piateta Lysicratus (Plaka)

Piateta Lysicratus (Plaka)

Atena, prin oras

Atena, prin oras

Acropole, de la Filopapus

Acropole, de la Filopapus

33 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (15)

 
26 August 2010

Exceptional de frumos scris review-ul! Pacat ca nu suntem de aceeasi parere...
Stiu ca tot ce ai scris este perfect adevarat si sunt convins ca stii foarte bine orasul si potentialul lui.
Eu am fost in Atena doar doua zile, insuficient pentru a putea afirma ca m-am prins care e treaba pe acolo. Totusi, atat cat am experimentat, orasul nu m-a impresionat.
In final nu e nici o tragedie... "Nu-i frumos ce-i frumos, e frumos ce-mi place mie."

 
27 August 2010

Mulam frumos de apreciare...orasul mi s-a lipit de suflet, si nici eu n-am stat niciodata mai mult de 4 zile...dar am fost de multe ori :) De un an invat si greaca ca sa ma pot intelege cu ei mai bine!
Am scris un comentariu si la articolul tau, orasul intr-adevar nu impresioneza, totul e sa... incerci sa faci parte din el, ceea ce in 2 zile nu prea merge.

 
9 Septembrie 2010

Superbă prezentare şi foarte documentată. Se vede că, calci des pe aceste meleaguri. De asemenea se vede dupa prezentare că eşti pur şi simplu îndrăgostit de acest oraş.

 
9 Septembrie 2010

Multam frumos, Cora!
E adevarat, ma duc cam de doua ori pe an (cand nu pot mai des) , toamna si primavara; mai vad si cate un spectacol, mai prind si cate o reducere :) si-mi incarc bateriile!
Colectia mea de cd-uri are un capitol important de muzica greceasca, iar un spectacol sub Acropole, la Herodes Atticus face toti banii...sau o ora de contemplare de pe Lycavitos.
Acum astept sfarsitul lunii (sau inceput de octombrie) sa merg la un musical si apoi sezonul de iarna (noiembrie-februarie) pentru show-urile din cluburi. Se anunta spectacole mari, nume grele ale muzicii lor vor concerta in iarna asta in cluburi. Vine si la noi, in Bucuresti, pe 2 octombrie, Antonis Remos, o voce tanara dar un baiat foarte talentat. Iarna asta o sa cante in Atena in club cu Anna Vissi...un show mare! dar despre muzici mai vorbim cand ai chef !

 
9 Septembrie 2010

Acum am chef :-) Am fost şi eu în Grecia şi am venit atât de încântată de muzica lor, încât săptămâni întregi fredonam celebrele lor hituri. Din păcate nu am fost pe fază( şi asta din cauză că eram tot atentă să fac cât mai multe poze) când am fost într-o croazieră până pe insula Skiathos, şi am ratat un cd cu muzică grecească care s-a vândut pe vas. Mi-a promis cineva că o sa-mi facă rost de acel cd, dar nu s-a ţinut de promisiune.
Te invidiez. E mare lucru să poţi să ieşi aşa des din ţară. Bravo ţie, mă bucur când dau de persoane dornice de călătorii.

 
9 Septembrie 2010

Daca esti din Bucuresti, ne putem intalni si-ti dau cd-uri pe alese :) Daca nu, intra pe youtube si cauta-ma la id lulearo . Ai sa gasesti acolo la favorite si playlist cateva din piesele mele preferate. Apoi, in functie de preferinte iti mai pot indica si alti interpreti!
Bafta la ouzo :)

 
9 Septembrie 2010

Mersi. Mi-ai dat de "lucru" astăzi seara! Deja m-am lăsat purtată pe ritmurile unui sirtaki.
Nu sunt din Bucureşti din păcate ci dintr-o altă capitală...... dar de data asta culturală :-)

 
11 Noiembrie 2010

foarte frumoase imaginile :) !

 
15 Decembrie 2010
florinbad

Buna seara (sau buna dimineata, dupa caz :) )!
Daca nu se supara Adrian, mai jos aveti un link în care mi-am povestit peripetiile prin Peloponez, de anul acesta. Mai am de adaugat doar relatarile despre Atena (cautând sa ma informez mai bine am ajuns si aici, pe site-ul turistik.ro ) si despre Delphi. Sper sa le termin anul asta :)
In rest, Adrian, felicitari pentru descriere ! Am "furat" din relatarile tale câteva informatii pe care le voi adauga la "reportajul" meu despre Atena (cred ca pâna vineri îl voi posta pe blog).
Sa aveti o zi/seara impecabila !
http://florinbad.blogspot.com/2010/08/peloponez-2010-prima-parte.html

 
21 Decembrie 2010

frumos blog-ul...nu ma supar, de ce ar trebui? :P orice informatie e binevenita si eu ma bucur pentru experientele altora...uite-asa mai invat si eu :)
excelenta vizita pe corinth, e in plan...multumesc ca ma citezi! am si un review din delphi, nu e asa interesant dar e o experienta, merita! informeaza-ma despre orice legat de grecia, o ador! m-am apucat sa invat si greceste din acest motiv!

 
6 Ianuarie 2011
Adriana

Foarte frumos ...si mie imi place atena foarte mult si ma simt foarte bine acolo.Am viztat-o intr-un an de 4 ori si chiar imi este dor de orasul meu magic.Cunosti foarte multe poate imi recomanzi si mie niste carti! Succes! Eu am scris despre Santorini dar mai mult prin prisma omului care a simtit si experimentat!

 
13 Ianuarie 2011
Gianna

Marturisesc ca sunt una din fanele Greciei, iubesc enorm aceasta tara, am fost de 6 ori in Gr, insa doar de 2 ori in Atena, am luat contact si cu viata de zi si cu viata de noapte, va spun ca nu doar in Atena oamenii se distreaza pana noaptea tarziu in cluburi ci in toate orasele Greciei. Am un sentiment deosebit de cate ori calc pe pamant grecesc, ii invidiez pentru calmitatea si felul lor de a sti cum sa se distreze si deconecteze dupa orele de munca. Imi place muzica greceasca la nebunie, de mai bine de 4 ani nu mai ascult alta muzica decat radiouri grecesti prin intermediul internetului. Ce sa spun, poate si eu intr-o alta viata am fost grecoaica, m-am gandit de multe ori la varianta asta. M-am apucat si eu de invatat limba greaca, mi-am cumparat o multime de cursuri, ghiduri turistice, harti, etc., sa nu mai spun cat de mult utilizez internetul pentru a cauta ... diverse...despre Grecia. Mai mult decat atat am si multi prieteni acolo, in locurile pe unde am umblat si imi face placere sa-i revad de fiecare data. Azi am depus dosarul pentru obtinerea unei burse Comenius, cursul se tine in Atena-insulele Mykonos si Delos, sper sa si primesc acceptul din partea agentiei din Romania.
Dupa cum vedeti, mi-am ales si un pseudonim grecesc, mai ales ca aduce mult cu numele meu.
Despre Grecia as putea vorbi zile si nopti in sir...

 
28 Septembrie 2011

Mai bun decat Retsina este doar Gentilini un alt soi de vin alb grecesc care merge de minune alaturi de "Syka me tyri"(smochine proaspete si branza Mizythra-un fel de branza feta invechita)
Cat despre impresii ce pot sa spun decat : Jos palaria!

 
28 Septembrie 2011

Mie-mi place Xatzimichalis foarte mult (si alb si rosu) si Katogi, care e mai...de toata ziua :) daca poti sa-mi faci alte recomandari in materie de vinuri grecesti, accept cu drag si o sa probez mai la toamna, cand vreau sa merg la ceva concerte prin cluburile de bouzoukia!

 
1 Ianuarie 2016
giorgos ouzounidis

salut .... si i-mi plac comentariile care le ati facut despre grecia ...... bravo .....Sint ceratean grec , am studiat la Ronania si am locuit 8 ani in Bucuresti .... pot sa spun ca si Romania .si oameni sint ff. sufletisti si cu o cultura .... f. buna ..... Romania este o parte din viata ...pentru care nu am sa uit nici o data ....... ...... din pacate tara mea trece o perioada fff. grea economica .... dar sper ca o sa-si revina ................si sa stiti ca Grecia ieste o tara saraca ...... cu oameni destul de bogati.....din pacate ....... politicienii sint de vina .......... De ATENA ...... ce sa va spun ........... oras ...... unicat in lume ,cu o mare istorie ........UN AN FERICIT !!!!! pentru toata lumea ...........................giorgos

Ai fost în Atena?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.