Atena

Atena m-a dezamagit

5 voturi
Autor: Raky, 26 August 2010
Vizualizări: 13538
Colina Filopappos - panorama spre Acropole Am fost in Atena si am ramas dezamagit. Acum, cand ma gandesc la experienta mea legata de acest oras, ma cuprind sentimente de tristete. Ca si cum as fi pierdut ceva...important.
Ma tot gandesc si nu-mi dau seama ce m-a dezamagit mai mult: orasul, atitudinea mea sau ambele...si in ce masura fiecare...

Incerc sa gasesc scuze: eram racit bocna de ameteam cand stateam prea mult in soare, imi stricasem camera foto (pozele sunt facute cu telefonul) intrand cu ea in apa pe una din plajele din Thassos, iar fara camera legata de gat am ajuns sa ma simt neimplinit cand sunt in concediu...de parca m-am obisnuit sa vad lumea prin vizorul camerei...sau poate doar nu mai sunt capabil sa gasesc frumosul, oriunde ar fi el.

Abia am scos capul in lume si am vazut cateva orase de referinta: Barcelona, Paris, Roma... Si totusi am teama ca vizitarea altora, poate mai putin marete decat ele, nu imi va mai genera experiente la fel de intense. Sa-mi fi pierdut capacitatea de a fi impresionat?

Am scris review-uri pe acest site cu tot ce am experimentat eu din punct de vedere turistic, iar acum, cand am ajuns la Atena, m-am tot ferit sa-mi scriu parerile. Am asteptat sa mi se schimbe,dar simt ca am prea putine perceptii legate de acest oras.
Am vazut pareri minunate despre Atena. Sunt oameni care s-au integrat acolo, i-au simtit pulsul si probabil maretia. Sunt oameni care si-au propus sa viziteze Atena si traiesc cu speranta unor experiente frumoase.
Sper ca impresia mea sa nu faca mai mult rau decat bine. Dar trebuie sa stiu, si astept comentariile celor ce au experimentat orasul. Astept sa fiu convins ca impresia mea e gresita.


Am fost cazat 2 zile pline (3 nopti) in Atena, la un minunat hotel de 5*: Classical Athens Imperial Hotel. E primul hotel de 5 stele la care am stat si nu l-am ales din snobism, ci pentru ca mi s-a parul cel mai bun raport pret/calitate. Daca celelalte oferte pe care le gasisem erau cam 60-70 euro/ 2-3 stele, am zis sa exagerez putin si sa aleg 90euro/5 stele. Citisem ca micul dejun este minunat (si aveau dreptate). In plus, era aproape de Acropole, iar de pe acoperis (o frumoasa terasa cu piscina) Acropole se vedea foarte frumos, mai ales noaptea.

Am ajuns seara tarziu in Atena, obosit si plictisit de cei 800 km petrecuti in masina (Thassos - Atena, cu escala prin Meteora) si cu o durere de cap trenanta datorita racelii. M-am cazat, m-am impresionat de hotel, am urcat pe acoperis sa vedem piscina si Acropole frumos luminat si am fugit la culcare.
Dimineatza ne-am trezit devreme pentru ca auzisem ca Acropole se aglomereaza tare, iar pontul cu vizitatul dimineatza ramane valabil oriunde. Asa ca, dupa un mic dejun (prea) copios am luat metroul catre Acropole. Metroul e unul din punctele forte ale Atenei - nou, curat, elegant si te duce oriunde vrei cu 3 euro/zi.

Era duminica, 15 august, de Sf Maria, mare sarbatoare pentru greci. Intrarea la Acropole era libera.

Acropole te Acropole impresioneaza prin maretia stancii lui solitare ce se ridica eleganta in mijlocul orasului. In varful lui, Parthenonul isi etaleaza impunator coloanele atinse de prea multi ani. Stanca sfanta a Atenei este punctul de referinta al orasului, stralucind in soare ziua si fiind frumos luminata noaptea. Toate celelalte atractii principale ale Atenei graviteaza in jurul ei.

Acropole e dovada simbol a maretiei greciei antice. Cat de tari au fost grecii! In anii 500 I.Hr., pe cand Roma nici nu exista grecii construiau proiecte artitecturale complexe si experimentau democratia in timpul epocii de aur a Atenei.
Era vremea in care Pericle inventase sistemul de vot democratic in randul locuitorilor Atenei antice. Locuitorii orasului isi dadeau cu parerea prin vot asupra proiectelor ce urmau a fi construite. Artitectul Iktinos si maestrul sculptor Fidias sunt cei mai importanti protagonisti ai constructiei templelor Acropolelui.
Grecii credeau in zei, iar zeita Atena era protectoarea orasului. Templele si constructiile antice erau dedicate ei, lui Zeus si Poseidon - cel de-al doilea pretendent al orasului.
Nu voi insista asupra elementelor de pe Acropole pentru ca nu ai cum sa le ratezi: la baza, Teatrul lui Dionysos si Teatrul Herodes (mi s-a parut frumos si bine conservat), apoi Propylaia (poarta de intrare pe platou - impozanta), imediat in dreapta e Templul Atenei Nike(Atena Victorioasa), Parthenonul (principala atractie), Erechteionul si frumoasele lui cariatide pe care le stii din cartile de istorie.

Poate chiar inainte de a urca pe Acropole ar fi indicat sa vizitezi Noul Muzeu al Acropolelui. E o constructie recenta, foarte modernista, eleganta, iar in interior adaposteste, frumos oranduite, sculpturi si alte elemente arhitecturale desprinse dea lungul timpului din templele de pe Acropole. La nivelul doi nu uita sa vezi filmul despre istoria si evolutia constructiilor de pe Acropole. In 15 min iti vei face o idee despre ce e important sa vezi si sa retii.

In spate si spre vest de Acropole te poti plimba prin Agora, centrul vietii ateniene de odinioara. Vei remarca aici Templul lui Hefaistos - cel mai bine conservat templu din lume(tinand cont ca a fost construit in 444 I.Hr.) si Porticulul lui Attalos - o contructie cu colonade, pe doua etaje, restaurata complet.

Atenienii se confrunta cu aceasta problema: sa restauram sau nu? Parerile evident sunt impartite, unii pun pret pe constructiile originale, asa cum au reusit ele sa se pastreze, altii ar dori sa le vada din nou in toata splendoarea lor de alta data.

Din Agora o poti lua spre est, prin spatele Acropolelui, spre cartierul Plaka o zona pietonala.
Imediat la est de Agora poti admira Forul Roman (Agora Romana) si Turnul Vanturilor (unul din simbolurile Atenei, construit de un astrolog).

In continuare, deplasandu-te prin spatele Acropolelui, imediat la dreapta sa, intri in Plaka si vei da peste o zona care seamana cu un mic sat din antichitate: Anafiotika. Aici au stat mestesugarii din insula Anafi (din Ciclade). Au fost adusi prin 1800 de catre regele Otto pentru ai construi palatul. Acestia si-au recreat insula natala aici. Casele dragutze si colorate si stradutzele inguste iti fac o Teatrul lui Herodes Atticus (la baza Acropole) imagine a timpurilor acelea.
E o zona potrivita sa iei cina in oras. O sumedenie de taverne(terase) una langa alta isi fac competitie. Proprietarii lor incearca sa agate turisti cu superoferte gen 12 euro - un meniu pt doua persoane, ceea e e aproape jumatate fata de preturile normale. Tot aici ai ocazia sa vezi mici spectacole cu dansuri grecesti, la diferite taverne. Nu m-am impresionat grecii cu dansurile lor...

De la Plaka daca cobori spre sud ajungi la Templul lui Zeus Olimpianul, la nord de ea e cartierul Monastiraki - zona comerciala, iar spre est ajungi la Piata Syntagma cu Cladirea Parlamentului si Gradinile Nationale.

Si cam atat...

Principalele zonele de interes turistic din Atena se invart in jurul Acropole.
Pe harta metroului punctele de interes sun statiile: Acropole, Syntagma, Monastiraki, Omonia.
Cand revad acum ce am scris par a fi multe chestii interesante in Atena, dar in realitate nu sunt. Intr-o zi le vezi pe toate. Toate atractiile de mai sus se intind pe o suprafata foarte mica de fapt, mai ales in comparatie cu dimensiunile Atenei, care de sus pare a se intinde la nesfarsit.

Obiectivele turistice de care am amintit mai sus recunosc ca sunt frumoase, dar nu la fel de impresionante ca siturile arheologice din Roma. Oricum problema nu sunt ele, ci restul orasului. E prea monoton. Case si cladiri de 2-3-4 etaje, multiplicate iar si iar, toate la fel.
Iti dai seama de asta cand ajungi intr-un punct panoramic sau chiar de pe Acropole. Nu ai ce sa privesti mai mult de 3 minute. Nu sunt sculpturi pe cladiri, nu sunt biserici frumoase (nu-mi amintesc sa fi vazut prea multe biserici), nu sunt zone largi si cu personalitate, nu sunt constructii maiestuase, nu sunt cladiri inalte si moderne, nu este verdeata...
Decat Acropole si siturile arheologice din jur, ce par a se inneca in marea de cladiri ingramadite, patrate si fara personalitate.

In plus, sa mergi in august la Atena nu e o idee prea buna. Caldura nu e umeda cum ai crede, dar te doboara oricum. 40 si de grade te fac sa nu-ti doresti decat aerul conditionat de la hotel.
Scria intr-un ghid : "Daca e cald, la amiaza, poti face o plimbare prin parcul racoros de pe Colina Filopappos - paradisul fotografilor". Am facut plimbarea aia. Parcul nu e racoros, e doar un deal prafos, fara pic de iarba verde, iar pinii nu reusesc sa faca umbra nici cat sa-ti alunge transpiratia. Ce-i drept, de sus se vede frumos Acropole, dar din pacate restul intinderii orasului nici nu pare a merita sa o fotografiezi.

Pacat de greci! Au pornit atat de bine, dar istoria lor glorioasa de la inceput s-a stins usor. Ce au facut artistii lor in ultimii 2500 ani? S-a terminat marmura sau au inceput sa o exporte in totalitate?
Atena TREBUIA sa fie maiestuasa dupa asteptarile mele, DAR NU E.

Ma simt ca dupa un film al unui regizor bun, dar care m-a dezamagit. Poate am avut asteptari prea mari.. Ma intreb daca nu cunva e vina mea, ca nu l-am inteles si spun in soapta, rusinat: "Nu mi-a placut!"
Colina Filopappos - panorama spre Acropole

Colina Filopappos - panorama spre Acropole

Acropole

Acropole

Teatrul lui Herodes Atticus (la baza Acropole)

Teatrul lui Herodes Atticus (la baza Acropole)

Teatrul lui Herodes Atticus (la baza Acropole)

Teatrul lui Herodes Atticus (la baza Acropole)

Propylaia - intrarea pe platoul Acropole

Propylaia - intrarea pe platoul Acropole

Parthenon

Parthenon

Teatrul lui Dionysos

Teatrul lui Dionysos

Porticulul lui Attalos

Porticulul lui Attalos

Classical Athens Imperial Hotel

Classical Athens Imperial Hotel

Classical Athens Imperial Hotel

Classical Athens Imperial Hotel

panorama de pe terasa hotelului

panorama de pe terasa hotelului

Acropole

Acropole

103 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (14)

 
26 August 2010

Dragos bine ai revenit cu impresii...cativa colegi de-ai mei la fel au venit (in ultimii doi ani) dezamagiti de Atena...deci cred ca nu esti singurul...(spune sincer nu ti-e dor de Barcelona? ;)) :)) )

 
26 August 2010

Un pic! :))

 
27 August 2010

Impresia generala din textul tau imi e cunoscuta; poate ca ai citit si textul meu, eu sunt un mare fan Atena :) , dar am depasit putin faza in care vreau sa fiu uimit (cel putin in Atena). Ai dreptate, orasul in sine nu este un oras frumos, nici macar incarcat de istorie ca Roma (desi are o vechime mai mare ca acesta, totusi Roma s-a fondat la 750 i.Hr., asadar la 500 i.Hr. exista...de multisor!). Deci nu e frumoasa ca Roma si nici glamour ca Barcelona (care si pe mine ma lasa cu rasuflarea taiata, si eu n-am vazut atatea ca tine/voi in Barca).
Pe mine in Atena m-au atras poate de la inceput oamenii, foarte prietenosi.
Cat priveste cazarea, recomand hotelul Adrian pe strada Adrianou (cart. Plaka) o zona pietonala foarte frumoasa si iubita de turisti, extrem de aproape de Acropole. Mai sunt in Plaka hoteluri ok si la calitate si la pret (eu sunt mai strans la punga si cu greu dau peste 100 eur pe o dubla/noapte), gen hotel Niki.
Cat priveste perioada de vizitare, Atena nu se viziteaza vara, este extrem de cald. Prima data cand am fost , era februarie si erau 20-22 grade, m-am bronzat de m-au invidiat colegii !!! Perioada optima ar fi din februarie pana in mai (maximum) si apoi iar de la sfarsitul lui septembrie pana cam pe la inceput de noiembrie (dupa aia e ploios si urat).
Apoi... depinde si cat esti de atras de istorie. Eu n-am fost deloc in scoala, am o meserie total diferita dar de cativa ani ma pasioneaza extrem de mult istoria. Astfel, poti vizita MUzeul de arheologie cu celebra masca a lui Agamemnon si frescele de la Santorini , pe langa tot felul de statui grecesti si romane sau "oale si ulcele" din vremuri strabune, extrem de frumos prezentate.
Sau, nu departe de Syntagma este Muzeul Cicladic, foarte interesant si destul de aproape de el Muzeul Benaki, un muzeu-colectie personala care prezinta pe un spatiu destul de restrans (si deci rapid de vizitat) istoria grecilor.
Ca divertisment, te poti urca pe Likavitos, dealul cu bisericuta alba (Bis. Sf. Gheorghe din jurul anilor 1800) de unde e o panorama extraordinara asupra orasului atat ziua cat si noaptea (si unde e un mic restaurant/bar pt doritori). In ultima instanta, ca excursie de o zi, poti merge in Pireus, unde iar e frumos!
N-am scris comentariul asta ca sa te contrazic: Atena nu e un oras frumos, e doar istoric si poate deveni placut daca te lasi in voia lui. Grecii sunt lenesi, si poate cei de aici sunt cei mai lenesi (ei deschid la ora 10 dim in timp ce cei din Salonic deschid magazinele cam pe la 9!). Dar grecii sunt calzi, pasionali. Du-te in Psiri si stai intr-o taverna si asculta muzica lor, uita-te cum toti, dar toti canta si stiu versurile, cum femei sau barbati de varsta pensiei, danseaza cu mult pathos (cuvant grecesc, nu putea lipsi !) Eu unul ma bucur cand imi petrec serile asa.
La ei e oarecum ca la noi: multa delasare, dar servicii ceva mai bune, atentia mai mare pentru client si mult mai multe optiuni. Si, sa recunoastem, mai ieftin de multe ori.
Nu stiu daca te-am convins, dar mi s-a parut ca te-am simtit...avid de a inmagazina ceva (frumusete, maretie, istorie, sau altceva). Eu m-am lasat purtat de ritmul lor de viata...adica desi am stat mereu maximum 4 zile, mi-am permis sa hoinaresc pe strazi sa simt pulsul vietii, sa ma las purtat de multime si de instinct: vreau sa mananc aici, vreau sa intru dincolo...sa vedem ce-o fi! (in paranteza fie spus, primul muzeu vizitat la Barcelona a fost muzeul sexului, ca ma plimbam pe Ramblas, vroiam sa fac cunostinta cu orasul, si cum nu mai vazusem asa ceva pana atunci, fix acolo am intrat!)
Asa am descoperit si Kapnikarea, bisericuta aia mica din mijlocul strazii Ermou, pe care ei , idiotii, vroiau s-o demoleze si nu-stiu-ce print fost de-al lor a facut demersuri la UNESCO si a salvat-o, asa am descoperit si Mitropoleos, sau dealurile alea de langa Filopapus, unde e misto sa te plimbi (si gasesti unghiuri superbe pentru poze) dar nu pe caldura, caci intr-adevar te topesti, si afli acolo legenda biseicutei Sf. Dumitru lombardierul...
In muzeul Benaki afli pe repede-inainte istoria lor si vei vedea ca de la romani incoace au fost mereu supusi altora...n-au mai avut forta sa reinvie, asa ca ceea ce admiram noi astazi sunt opere de peste 2500 de ani, cum ziceai. Poate ca asta e un mare merit ca ele au durat atata, cu tot ce a recut peste ele.
Si spre Barcelona nu sunt preturi chiar mari cu Wizz...poate fugi macar un week-end :) (nu stiu de unde esti, eu ma uit la cursele Bucuresti-Barca)

 
27 August 2010

Nu e usor sa patrunzi in viata celor pe care ii vizitezi fugitiv. Adica e mult mai usor sa iti faci un plan de vizitare, sa citesti cate ceva inainte si sa mergi tintit la anumite atractii pe care apoi le treci pe lista de "bifate". Cultura oamenilor pe care ii vizitam cand reusim sa fugim putin din tara in concedii e mai mult in felul in care se poarta decat in muzeele si constructiile lor. Dar ca sa ajungi aici iti trebuie multa experienta turistica si deschidere a simturilor. Trebuie sa vezi, nu doar sa te uiti.
Ce vreau sa spun este ca eu nu am simtit Atena ca tine, nu am reusit sa ajung nici pe departe la nivelul tau de perceptie. Nu a fost nici timp si nici momentul potrivit. Cu cat ma analizez mai mult imi dau seama ca sunt superficial, dar partea buna e ca vreau sa schimb asta. In urmatoarea mea excursie mi-am propus sa incep prin a sta o ora cel putin, in fiecare zi, linistit pe o bancutza, in cel mai aglomerat loc al destintiei respective.

 
27 August 2010

Am uitat sa precizez: sunt din Iasi, iar aeroportul de aici nu permite avioane mari. Ca urmare Wizz-ul nu ajunge aici si pierd de fiecare data 2 zile Iasi-Bucuresti si retur, cand vreau sa plec undeva.
Daca merg cu masina, pana sa ies din tara mor in chinuri pe cei 600km din Romania. Asa ca...e mai greu de aici...

 
27 August 2010

Foarte interesant comentariul tau,Raky ! Profund subiectiv,dar interesant...Mi-a placut chestia cu aparatul de filmat ...legat de gat.. Asa este,devenim dependenti...Japonezii au depasit faza,cara trepiedele dupa ei peste tot...La Malmo,in Suedia ,in piata din fata Primariei,un tip maruntel,statea aplecat peste aparatul sau(bineinteles,pe trepied !) si nu contenea sa priveasca si sa gaseasca un unghi perfect... Am devenit atent..Ce naiba vedea el si eu nu...Ei bine,fixa o ..cioara,da,da,o cioara care ...bea apa linistita de la o tashnitoare publica,in piata aceea,dar o facea ..cu stil ! Adica ,tinand ciocul aplecat ,lua putzina apa,..o dadea peste cap ,ne privea si..repeta...F.interesant,vreo cativa turisti,asteptau cu politetze,ceva mai departe..pentru a nu intrerupe ritualul...Vezi,aceasta inseamna sa fii .."pierdut"..in tine,sa fotografiezi lucruri atat de firesti,dar atat de marunte,dar intr-o simbolistica proprie simturilor tale...
Am scris "maruntzisul"asta pt a-ti spune ca orice coltishor din raiul-iadul acesta care ne inconjoara isi are propria valoare (ei,asta-i ,sigur ca stiai !),dar ca simturile tale,la Atena au..vrut altceva,asa cum bine ai si intuit...
Oricum,mie mi-a placut f. mult comentariul tau...(voit ..cu"buzele stranse"..!..ca sa nu zic altfel..).
Si sunt de acord cu tine...Eu fac asta de mult timp,adica stau mereu pe ..bancutze,alaturi de oamenii locului si ii observ..(recunosc,ma mai si odihnesc,adica..nu numai cu studiul,ce naiba..)..
Insa..nu stiu,ii dau dreptate si lui Adrian...eu nu am fost la Atena...Poate ca incarcatura istorica,proprie scolii noastre, educatiei noastre,despre civilizatiile celor doua popoare ne-au creat un anume orizont de asteptare ,o anumita proiectie ,ce nu par a se regasi (nu toate!), atunci cand atingem acest nivel...in materialitatea lui..
Recent ,m-am intors de la Copenhaga si am avut ..asha,un usor sentiment...ca se putea mai mult.. Mi-am dorit mult sa ajung la Copenhaga,de cativa ani fac proiecte,dar..n-a fost sa fie.. Devenise o obsesie...Si uite,am ajuns acuma,cand era dusa si...Mica Sirena la Expozitia universala de la Shanhai. (din mai pana in octombrie,apoi,o readuc..)....Asha bafta..
Dar ..ma asteptam la mai mult..Orasul este frumos,romantic,linistit...(pai, toata tzara are 5 milioane de locuitori..) si totusi sunt multumit...
Sa nu uit..fotografiile sunt extraordinare,pe mine m-au interesat.. Cu salutari,Vlad.

 
28 August 2010

Raky, intai...daca as fi citit comentariul tau la review-ul meu, nu as mai fi scris atat. In doua zile e clar ca nu poti decat sa bifezi niste obiective. Si eu fac la fel, ma pregatesc cel putin o saptamana inainte, citesc cat cuprinde, caut pe net, etc. Nu esti superficial, e dorinta de a vedea si acumula cat mai mult, si e firesc, atat de greu plecam cateva zile incat ni se pare ca pierdem timp daca nu vedem/vizitam ceva, de preferinta cat mai de soi. Nu e rau, dar intre doua obiective nu vedem decat drumul, nu si ceea ce ne inconjoara. Asa am facut si eu de multe, foarte multe ori. Dar am ajuns la concluzia ca acel obiectiv (monument, muzeu, ce-o fi el) putea fi luat de acolo si pus in fata casei mele ca sa fie si mai simplu :))) Si-atunci de ce am mai mers atata? Si uite-asa mi-am facut un obicei: in fata unui monument sau in cafeneaua muzeului, dar vorba ta, preferabil in piete, stau si beau o cafea, un suc; urmaresc oamenii, reactii, comportamente. Si nu mereu cea mai aglomerata piata e si concludenta, adesea cartierele, zonele pur domestice dau mai multe informatii despre oamenii care le populeaza. Pe principiul ca in aglomerari sunt oameni de peste tot (inclusiv straini, turisti, navetisti, tranzit-isti). Si-n plus in cartiere sunt si restaurante mai rezonabile ca pret, nu o data am mancat la fel cu jumatate din banii pe care i-as fi dat in centru. Da-ti ragaz sa simti atmosfera locului, pe strazi, in magazine, in carciumi, in parcuri. Nu trebuie sa "vezi tot", vei mai ajunge acolo!
Cat priveste aparatul foto...alta obsesie :P Da, e frumos sa faci poze, eu lucrez in media si ma atrage si mai mult chiar daca nu sunt cameraman, am invatat cate ceva, imi place, dar iar m-am trezit facand fotigrafii si uitand sa mai si privesc cu ochii mei si in profunzime subiectul pozat. Si-apoi fotografiile sunt bune ca te uiti la ele o luna-doua, le arati prietenilor, si apoi...se prafuiesc in sertar. Asta nu inseamna ca la ultima expeditie, cea de anul asta, Praga si Croatia n-am facut 2000 de poze! :)))
Cat priveste Copenhaga colegului dinaintea mea, wow! e un plan pe care sper sa-l pun in practica la anul... cred ca va fi minunat! Vreau detalii, poze, si...plimbari la fiorduri, peisaje si croaziere, povesti multe!

 
28 August 2010

@adrian- ..Ma bucur ca ai fost la Praga anul acesta ! Am stat la Hotel Kafka (eu am o vorba despre hoteluri :imi trebuie atat cat sa fac un dush pe cinste,sa dorm linistit,in curatenie si sa pot servi un mic dejun...),in perioada 18-22 iulie a.c ..Ce pot spune...ador Praga ! La intorcerea din..nord,a fost singurul oras in care am revenit pentru 3 ore,desi aveam voucher pt. Brno in acea zi (3 aug)..Asta a insemnat sa ies de pe autostrada,sa caut parcare (cat mai central,ca ma presa timpul..),dar am revenit...Mi-a parut rau cand am plecat..iarasi din oras, in timp ce altii au ramas la plimbare...Sunt convins ca ..."ai incins" aparatul...Si..este si atat de aproape... In Croatia am fost anul trecut (doua zile in Zagreb si una la Plitvicka)..Repet,se afla locuri atat de frumoase in apropierea noastra...Multi prieteni m-au privit cu mirare,la intoarcerea din fosta Iugoslavie..... (numai in Bosnia Herzegovina nu am fost... de teama,desi cred ca nejustificat,asta e...)
Eu am avut planificat pt anul acesta si Oslo in Norvegia,cu "urcare" prin Gotteborg si .."coborare" spre sud,la Christiansand,de unde urma sa revin in Danemarca de nord (la Aalborg ),cu feribotul,dar am renuntat prin luna aprilie la idee...Cred ca ar fi fost cam obositor si imi mai trebuiau vreo 4 zile,ceea ce era deja prea mult...la cele 20 alocate .Am ramas insa nostalgic si am tresarit cand ai scris..."fiorduri"...Cred ca Scandinavia trebuie gandita unitar (Danemarca,Norvegia si Suedia),fara pauzele mele lungi prin Cehia si Germania...Altfel,nu se poate..Se combina informatiile si...mai grav,se altereaza...Toate locurile sunt incarcate de istorie,dar nu putem retine (in conditii optime ! ),totul...Ti-as recomanda (nu te supara,eu am configurat ,candva,un asemenea plan si poate te ajuta...),deplasarea cu avionul la Oslo,statul acolo vreo 3 zile (sunt lucruri de vazut!),apoi,inscrierea intr-o croaziera a lor,de cateva zile,prin adevaratele fiorduri,spre nord....Doamne,sa mergi pana..vezi balenele si icebergurile....Am halucinatii (de pofta !),numai cand scriu aceste randuri...Stii,compania ofera canadiene turistilor,pe vas,pentru a suporta frigul spre ..Drumul Nordului...Bestial... te salut,Vlad.

 
29 August 2010

Vlade, apropo de hoteluri in Praga: am descoperit unul si central si ieftin sunt super-incantat de el, il recomand oricui cu mare drag: Rezidence Bologna (sau Residence B...). La pret foarte bun este supercentral, ai si unde parca fara bani :) Calitativ e de 2 stele desi el se da de 3, dar e ok.. MIcul dejun e modest ca varietate dar nelimitat ca si cantitate. Am fost anul asta la Praga pentru ca si eu sunt indragostit de acest oras. Mi-a ramas ca un oras super-romantic, dar l-am vazut iarna, si...am cam facut frigul. In plus nu te puteai sui in toate turnurile, sunt unele inchise iarna sau cel putin asa era atunci. A fost o poezie, si desi planuisem 3 zile am stat 5! dar cea mai tare faza a fost acum un an cand am avut 4 ore intre 2 avioane in Praga si am dat fuga in centru, m-am plimbat putin, am baut o bere si...m-am intors la avion :)
Croatia e alta minune, anul asta merg pentru a patra oara, mereu sunt lucruri noi de vazut, desi pe viitor imi doresc sa ma mai si linistesc putin si sa stau o saptamana intr-o insula, sa am timp si de plaja si de relaxare. Si insule sunt destule in Croatia :)) Daca mai ai in plan Croatia, contacteaza-ma caci pot fi un bun ghid, poate si un insotitor. Imi amintesc (gurmandul!) de calamarii umpluti pe care-i mananci numai in zona de nord a tarii. Si Zagrebul inca nu l-am vazut :( Imi pare rau ca n-am stiut la vremea vacantei mele de golful Kotor din Bosnia (apropo, eu n-am facut nici o alta tara iugoslava) care e un pic mai jos de Dubrovnik. Se spune ca e superb, intre niste munti foarte inalti care nu lasa soarele sa patrunda decat intre 11 si 17, locul preferat al Sofiei Loren si deasemenea locul in care vin multe iahturi smechere de pe Coasta de Azur si stau o noapte-doua.
Cat priveste nordul Europei, am facut anul trecut Stockholm, Helsinki, Tallin si a fost super. Stockholmul e de vis si atunci mi-a parut rau ca n-am fost si prin fiorduri , si restul sunt misto, dar pe timpul verii nordul este si o destinatie mai racoroasa, 20- 27 grade, e excelent!
Nu stiu daca merg mai multe facute odata, caci eu sunt mai static prefer sa stau macar 5 zile intr-un oras , daca nu o saptamana ca sa am timp sa-l diger...chiar daca costa mai mult un pic, prefer sa revin apoi in zona pentru alta destinatie. Poate imi dai planul facut de tine cum ziceai, macar ca tema de gandire...am atat de multe in cap si, ca noi toti, destul de putin timp.
Apropo, noi nu putem comunica si altfel decat ca si comentarii la Atena ? :) e usor hazliu sa discutam despre orice altceva decat subiectul "comentat". Eu am incercat sa te click-ai ca sa-ti scriu mesaj privat dar vad ca nu merge, poate ai tu alta solutie. Duminica placuta, Adrian

 
4 Septembrie 2010
cristina

cred ca ati uitat de africanii care se pare ca aproape au ocupat atena ,sint peste tot dorm pur si simplu in strada iar guvernul nu face nimic .

 
6 Septembrie 2010

puteti comunica pe Forum!

 
28 Septembrie 2011

Sunt nou aici pe site, nu am apucat decat sa-l rasfoiesc putin, insa din ce am citit pana acum aceste impresii mi-au placut cel mai mult...nu inteleg de ce sunt asa putine voturi ...doar 2!!!
Am inteles punctul tau de vedere @Raky insa perceptia mea despre Atena este mult mai apropiata de cea a lui @adrian1972 si el a enumerat foarte bine motivele( pacat ca nu pot fi votate si ecourile) Inainte de a vizita prima data Atena in "96 am citit despre acest oras m-am documentat asa ca am stiut la ce sa ma astept, nu este o critica este doar un fapt! Cert este ca voi avea mult de citit aici (incepand cu voi doi)lucru care nu poate decat sa ma bucure!

 
29 Iulie 2015
Elena

Atena este cel mai urat oras european din cate am apucat sa vad. Am fost cazata la un hotel relativ central - Soho- unde am trait cele mai urate clipe si o experienta de groaza. Cartierul unde este situat acest hotel e o mahala murdara si urata, cu oameni dubiosi. In afara de stradutele din Plaka si de "ruinele" arheologice, nu ai ce vedea, dimpotriva simti un sentiment de alienare plimbandu-te prin acest oras. Nu il recomand!!!

 
8 Octombrie 2016
ghhfj

,Atena nu este doar centrul Plaka,Akropole,si Monastiraki.Mergeti si pe Riviera Ateniana adica in Sud unde incep plajele frumoase si minunate,lacul vougliagmeni,plaja vougliagmeni(cel mai scump si luxos loc dn atena),kifisiia(in cartier cu niste case impresionante,unde stau doar bogatasi)si vedeti.

Ai fost în Atena?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.