Informații turistice generale
Azerbaidjan este o republica islamica, fosta sovietica, la Marea Caspica, o natiune bogata in petrol si care se bucura de o importanta strategica esentiala in puterea geopolitica din Caucaz. Datorita locatiei, Azerbaidjan a fost o poarta spre est si vest, iar tara era un punct de oprire important pe Drumul Matasii. De-a lungul secolelor, Azerbaidjan a fost incorporat in majoritatea imperiilor regionale, inclusiv rusesc, turc si persan.
Avand uimitorii Munti Caucaz la nord, vai cu vegetatie luxurianta la sud si intinderi mari semi-aride la mijloc, Azerbaidjan este o tara frumoasa, cu un peisaj superb, desi a ramas practic un mister pentru calatorii moderni.
Principalele atractii turistice
• Urmariti dansul flacarilor la Yanar Dag (muntele de foc), la scurta distanta de Baku, unde rezervele subterane de gaz creaza un zid de foc inalt de 10m.
• Achizitionati obiecte rare din cupru, in orasul persan montan Lahic. Aici va asteapta trasee pentru drumetii, o arhitectura incantatoare si peisajul alpin.
• Descoperiti religia lui Zoroastru la Templul de Foc Ateshgan din Surakhany. Templul a fost intemeiat pe partii care adorau focul in secolul XVIII, iar astazi, zoroastrii organizeaza dansuri rituale.
• Descoperiti satul montan Xinaliq, unde veti gasi un grup etnic unic, format din 1.000 de tati care pastreaza limba, obiceiurile si traditiile originale.
• Faceti un tur al peninsulei Abshron, dincolo de Baku si explorati fortaretele din secolul XIV construite de Shirvanshahs. Cele mai bine conservate constructii se afla la Ramana, Nardaran si Mardakan.
• Explorati Iceri Seher, orasul cetate Baku. Strazile inguste, casele vechi si multimea de moschee reprezinta orasul de dinainte de boom-ul modern din secolul XX.
• Suiti treptele in spirale multiple din Turnul Fecioarei, ce are vedere spre Marea Caspica.
• Vizitati vulcanii noroiosi din Qobustan si vedeti pietroglifele din Epoca de Piatra si de Bronz, intr-o excursie de o zi din Baku.
• Descoperiti Sheki, unul dintre cele mai frumoase orase din Azerbaidjan, asezat intr-un peisaj montan si care contine multe manastiri si caravanseraiuri din secolul XVIII.
Gastronomie
Bucatele de zi cu zi constau in special din paine, cereale, fructe si legume. Ca o gustare intre mese, locuitorii mananca bucatele de fructe muiate in iaurt. Bucataria specifica reflecta influentele rusesti, cu accent pe paine, cartofi si varza. Bautura traditionala este ceaiul negru cu cuburi de zahar. Localnicii sunt niste gazde desavarsite ce adora sa aiba invitati la masa. Cina poate dura si trei sau mai multe ore.
Istorie
Nordul Azerbaidjanului era numit Albania din Caucaz in timpuri antice. In aceasta zona au avut loc multe conflicte intre arabi, cazaci si turci. Dupa secolul XI, teritoriul a intrat sub dominatia turcilor, devenind un centru al religiei siite musulmane si a culturii islamice. Teritoriul Azerbaidjanului sovietic a fost "achizitionat" de Rusia de la persi, prin Tratatul de la Gulistan din 1813 si Tratatul de la Turkamanchai din 1828. Dupa revolutia bolsevica, Azerbaidjan si-a declarat independenta de Rusia, in mai 1918. Republica a fost cucerita de Armata rosie in 1920 si anexata Republicii Socialiste Sovietice Transcaucaze, in 1922. Dupa caderea Uniunii Sovietice, in 1991, Azerbaidjan si-a declarat independenta.
Din 1988, Azerbaidjan si Armenia se lupta pentru enclava de la Nagorno-Karabakh. Majoritatea enclavelor sunt locuite de armeni crestini care vor sa se separe de populatia musulmana si sa se alature Armeniei. Razboiul a izbucnit in 1988, cand Nagorno-Karabakh a incercat sa se alipeasca Armeniei. Cand s-a ajuns la un acord de pace in 1994, razboiul facuse deja 30.000 de victime. Statutul final al Nagorno-Karabakh inca nu este stabilit.
Tara spera sa scape de dificultatile economice prin investitii straine in resursele de petrol ale Azerbaidjanului, care sunt estimate la o valoare de milioane de dolari. Din 1994 s-au semnat mai multe contracte cu companii petroliere internationale si investitiile straine au crescut.
Informatii utile
Femeile care viziteaza Azerbaidjan ar trebui sa aiba o tinuta modesta, in special in zonele rurale si o atitudine rezervata. Evitati sa purtati pantaloni scurti. Desi populatia este majoritar musulmana, societatea din Azerbaidjan priveste religia ca pe o chestiune privata. Strangerea mainii este forma obisnuita de intampinare. Ora locala este GMT +4.