Informații turistice generale
Republica Belarus se afla in centrul Europei, la cumpana apelor Marii Baltice si Marii Negre. Avand numele istoric Rutenia Alba, numele Belarus a fost adoptat cand tara a devenit independenta de URSS. Liderii tarii independente au mentinut legaturile cu Moscova, ceea ce a dus la o izolare internationala a Belarusului. Astazi majoritatea industriilor au ramas in conducerea statului, iar investitiile straine sunt limitate la un mediu de afaceri neprielnic. In ciuda acestor fapte, Republica Belarus nu isi merita reputatia de tara de tranzit intre Rusia si Europa. Industria turismului s-a orientat spre agro turism, datorita atuurilor naturale - campii largi, sate pitoresti, castele si manastiri antice, paduri dese si sute de lacuri ce ii asteapta pe iubitorii de natura, cultura si sporturi.
O treime din teritoriul tarii este acoperita de paduri de mesteceni, stejari si brazi, in care misuna animale precum bizoni, elani, caprioare, lupi, vulpi si ursi. Se organizeaza excursii ghidate in natura, ce va ofera posibilitatea sa va relaxati culegand ciuperci, fragi si plante medicinale. Aveti ocazia sa va cazati intr-un sat traditional si sa stati la masa cu o familie de tarani, o experienta ce reprezinta o incursiune in secolul XVIII. O alta "specialitate" a Belarusului sunt statiunile si salinele, care ofera tratamente naturale pentru diverse afectiuni.
Belarus are o istorie unica si un patrimoniu cultural bogat, cu sute de monumente datand din secolul XII. Majoritatea castelelor se afla in ruine, insa cateva au fost conservate - in Mir, Nyasvizh, Zaslaue, Lida si Kamianec. Biserici ortodoxe din secolul XIII puteti vedea in Hrodna, Mahilyow, Polacak, Navahradak.
Principalele atractii turistice
• Capitala Minsk, situata la 340km nord-est de Varsovia si 120km sud-est de Vilnius, a fost mentionata pentru prima data in 1067, dar in afara de cateva cladiri din secolul XVII, putin a supravietuit din orasul vechi. Orasul a devenit o importanta axa de comunicatii si a fost grav avariat in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Orasul modern are un plan simetric, dispus pe ambele maluri ale raului Svisloch.
• Nu ratati suburbia Troitskoye Predmestye. Acest loc va poate oferi o incursiune in vechiul oras Minsk - case din secolul XIX, cu fatade colorate si exemple excelente de arhitectura baroca - Catedrala Sfantului Duh, Catedrala Sf Petru si Pavel si Catedrala Maryinsky, ce a fost reconstruita dupa forma originala.
• Belarusul secolului XIII era nucleul marelui principat al Lituaniei, cu capitala la Novogrudok. Aici se afla castelul din secolul XIV, Lida, in care s-a nascut marele poet belarus Adam Mitskevich.
• Nu departe de Raubichi se afla lacul idilic Minsk, impresurat cu numeroase insulite si inconjurat de pini desi.
• Domurile in forma de ceapa ale bisericilor ortodoxe rusesti domina peisajul pe tot parcursul tarii, insa in special la Logoysk, Krasnoe si Molodechno.
• Memorialul de la Khatyn comemoreaza distrugerea sa de catre armatele germane in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
• Satul Zhirovitsa, aflat la 190km de Minsk, este renumit pentru frumoasa manastire a Adormirii Maicii Domnului din secolul XV.
• La 120km de Minsk se afla micul oras Mir, unde puteti vizita cimitirul evreiesc si castelul din secolul XV. In apropiere, Nesvizh inca mai pastreaza cladirile istorice. Fosta resedinta a familiei Radzivill este unul dintre cele mai atragatoare palate din tara. Este inconjurat de un parc cu numeroase lacuri si gradini elaborate. La scurta distanta se afla biserica catolica apartinand arhitectului italian din secolul XVI, Bernardoni.
• Centrul crestinismului in timpul primului stat rus se afla in orasul slav Polotsk. Acesta este cel mai vechi oras din Belarus si este intemeiat in 862. Biserica Sf Sofia din secolul XI este un exemplu excelent a arhitecturii din acea perioada. Vizitati si cele doua castele din apropiere.
• La 300km sud de Minsk, Pinsk este al doilea oras ca marime din regiunea Brest. Aici se afla o abundanta de monumente istorice, arhitecturale si culturale. Orasul si zona din imprejur este renumita pentru frumusetea naturii.
• In Grodno, al cincilea oras ca marime, principalele atractii sunt centrul istoric, biserica Kalozh si vechiul castel, ambele din secolul XI.
• Orasul Minsk are o scena culturala diversa, intretinuta de baletul belarus si muzee precum Muzeul National de Istorie si Cultura, Muzeul National de Arta, Muzeul Marelui Razboi Patriotic si Muzeul Culturii Vechi Belaruse. Alte muzee ofera informatii despre mari scriitori precum Kolas, Bogdanovich si Brovka. Icoanele constituie o mare parte a colectiilor Galeriei Nationale.
• La aproximativ 2km de capitala se afla satul pitoresc Raubichi, ce are un muzeu etnografic interesant, in interiorul unei biserici scoase din uz.
• Muzeul de Arhitectura Folclorica Dudutki se afla la 40km de capitala si este singurul muzeu privat din Belarus care expune obiecte de mestesugarit si obiceiuri traditionale.
• Iubitorii de sport pot face cros de schi in Complexul Sportiv Olimpic Raubichy, aflat la 22km de Minsk. Pentru schi alpin exista statiunile moderne Logoysk si Silichy, la 30km de Minsk.
• Districtul lacurilor Braslav situat in nordul tarii este ideal pentru plimbari cu barca. Cateva dintre cele 30 de lacuri sunt legate prin canale. Cazarea se face de obicei in cabane mici pe malul apei.
• Padurea Balavezha este unul dintre ultimile locuri in care puteti intalni animale precum bizoni, lupi si ursi in habitatul lor natural. Traseele pentru drumetii traverseaza Rezervatia Naturala Berezinsky, de la izvor pana la lacul Palik. Aceasta regiune unica este formata din paduri primordiale, mlastini, rauri adanci, flora si fauna bogata. De-a lungul istoriei, aceasta rezervatie a oferit o ruta comerciala ce lega tarile baltice de cele de la Marea Neagra.
• La 270km de Minsk, Vitebsk este locul in care s-a nascut pictorul Marc Chagal. Exista un centru cultural care ii poarta numele si casa familiei sale, care a fost transformata in muzeu.
• Una dintre atractiile care va asteapta in Brest este un tur al fortaretei folosita pentru a-i alunga pe germani in cel de-al doilea razboi mondial. In interior se afla un muzeu ce expune evenimentele istorice incepand cu secolul XIII. Aceasta expunere este continuata de exponatele din Muzeul de Istorie si Arheologie. Nu ratati Turnul Alb (Belaya Vezha) si Turnul Kamenets, construit in secolul XIII.
• Peisajul din jurul Brest pare ca a ramas oprit in timp - copaci vechi de 500 de ani, bizoni salbatici. Parcul National Belovezhskaya contine 60 de specii de animale si 900 de specii de plante.
• Daca sunteti interesati de istoria politica vizitati satul Viskouli, locul in care liderii Belarusului, Rusiei si Ucrainei au semnat faimosul act prin care se finaliza dezintegrarea URSS.
Gastronomie
Specialitatile nationale ale Belarusului includ borsul cu sfecla si smantana, file a al Minsk si cotlet Minsk. Incercati dracheny, un fel delicios din cartofi si ciuperci si draniky, servit cu muraturi. Bauturile traditionale sunt biterurile Beloveszhskaya, facute din peste 100 de plante diferite si care au o aroma interesanta.
Istorie
Teritoriile Belarusului modern au fost ocupate de triburile slave incepand cu secolul VI. In secolele IX si X au aparut cateva principalitati, cele mai importante fiind centrate in jurul Polatsk. De-a lungul dinastiilor, acestea au ajuns sa faca parte din Kievan Rus si au fost convertite la crestinismul ortodox.
Dupa dezintegrarea Kievan Rus in secolul XIII, taramurile Belorusiei au fost incorporate Marelui Ducat al Lituaniei. La inceput, belorusii au exercitat o mare influenta asupra lituanienilor pagani, insa dupa uniunea dinastiei Lituaniei cu cea a Poloniei in 1386, opozitia belorusilor ortodoxi a slabit. Episcopii Belarusului au acceptat uniunea cu Roma in 1596. Majoritatea populatiei a aderat la Ritul Estic, insa majoritatea nobilimii a adoptat catolicismul latin, impreuna cu limba si cultura poloneza.
In timpul Impartirilor Poloniei (1772, 1793 si 1795) Belarus a fost anexat Imperiului Rus. In secolul XIX, rusii si polonezii se aflau in competitie pentru loialitatea maselor din Belarus. Abia la sfarsitul secolului XIX, dupa rascoala taranilor condusa de Kastus Kalinouski in 1863, a inceput nasterea identitatii nationale beloruse. Acest fapt a stimulat literatura, reprezentata de poetii Yakub Kolas si Yanka Kupala.
In martie 1918 s-a proclamat independenta Belarusului, dupa caderea imperiului rus. Dupa razboiul Sovieto-Polonez din 1920, vestul Belarusului a fost ocupat de Polonia, iar regiunile din est au fost incorporate RSS-ului Belorus, care facea parte din Uniunea Sovietica. In 1939, la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, au fost anexate URSS-ului si teritoriile de vest. Ca scena principala de lupte, Belarus a suferit mari pierderi, pierzand aproximativ un sfert din populatie. Reconstructia postbelica a fost urmata de o crestere economica si o industrializare rapida.
Reformele incepute de liderul sovietic Mihail Gorbachev la mijlocul anilor 80 a stimulat renasterea nationala, inclusiv formarea unei miscari populare numita Adradzhenne, in 1989. Revoltele in randul muncitorilor au dus la criza economica ce a grabit sfarsitul URSS. Cand fostele republici sovietice au format Comunitatea Statelor Independente in 1991, Minsk a devenit capitala.
Informatii utile
Ora locala este GMT +2, moneda rubla belarusa.