Dupa o zi pe drum in noapte tarziu s-a ajuns la BETLEEM ,unde urma cazarea la HOTEL INTERCONTINENTAL ,hotel de care am fost surprinsa in mod placut de arhitectura lui veche precum si amplasarea lui in mijlocul orasului BETLEEM.Fiind tarziu am primit un pachet cu hrana rece pentru aceasta seara ,insa a doua zi dimineata ne-am putut bucura de facilitatile moderne si delicii neasteptate ce abunda acest hotel asezat in inima orasului.Am gasit la micul dejun o gama larga de preparate ,din bucataria internationala,inclusiv meniuri locale si europene.Tot in acest hotel se asigurau facilitati superbe de agrement,toate nevoile fiind indeplinite la cele mai inalte standarde,intr-un cuvant un club de sanatate complect echipat.Dar sa nu uitam ca scopul acestei calatori nu a fost destinat agrementului pentru mentinerea siluietei ci pentru imbogatirea cunostintelor istorice,arheologice si cele de natura biblica cu folos sufletesc.In acest sens o călătorie în Israel reprezintă o incursiune în istorie, un pelerinaj la izvoarele creştinătăţii, în locul unde interferenţele culturale dintre Orient şi Occident au dat naştere unui mozaic de etnii, religii, tradiţii, obiceiuri şi credinţe.
In dimineata zilei de 20 aprilie 2012 ,dupa o odihna binemeritata la frumosul hotel INTERCONTINENTAL din Betleem ,doua autocare ne asteptau pentru a incepe frumoasa si mult asteptata noastra calatorie spre locurile sfinte.
Dupa asezarea tuturor in autocare ,ne ridicam in picioare pentru rostirea rugaciunii de calatorie si anume:
"Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce esti calea, adevarul si viata si ai calatorit impreuna cu sluga Ta Iosif impreuna si cu cei doi ucenici, care au mers la Emaus, Insuti Stapane, calatoreste si cu noi robii Tai, binecuvantand calatoria noastra. Trimite -ne un inger pazitor ca lui Tobie, ca sa ne fie povatuitor , pazitor si sa ne fereasca nevatamati de toata reaua intamplare. Si astfel cu pace, sanatate si buna sporire sa ne intoarcem intru ale noastre si toata viata noastra sa proslavim prea cinstit si de mare cuviinta numele Tau, in veci. Amin."
Primul obiectiv Betleem " BISERICA NASTERII DOMNULUI"acesta fiind locul naşterii lui Iisus. De 2000 de ani, începând cu cei 3 magi de la Răsărit, această mică localitate este o importantă destinaţie pentru pelerini din toate colţurile lumii. Numele orăşelului poate fi tradus drept"Casa Pâinii".
Cea mai importantă atracţie turistică din Betleem este, fără îndoială, Biserica Naşterii Domnului, construită peste peştera în care a fost adus pe lume pruncul Iisus. Betleem este şi locul unde s-a născut şi a copilărit regele David.
Biserica Naşterii Domnului, în inima Betleem-ului, marchează unul dintre cele mai sacre locuri ale creştinismului, locul în care s-a născut Iisus Hristos. Complexul ce o înconjoară, acopera aproximativ 12.000 metri pătraţi, include în afară de basilica propriu-zisă, o mânăstire ortodoxă, una catolică şi una armeană. Timp de secole a fost unul dintre locurile sfinte în care s-au desfăşurat cele mai multe lupte, fiind când apărată, când acaparată de o succesiune de armate, printre care cele musulmane şi cruciate.
Biserica este construită peste peştera în care se spune că Fecioara Maria a dat naştere lui Isus. Peştera Naşterii Domnului, învelită în marmură albă, este venerată de creştinii care vin din toate părţile lumii pentru a îngenunchea în faţa ieslei în care a stat pruncul sfânt. Sfântul Iustin Martirul a identificat în secolul al doilea acest loc drept cel al naşterii lui Isus, fiind marcat cu o stea cu 14 colţuri plasată pe o lespede de marmură. Deasemeni aceasta stea de argint este strajuita de 15 candele care ard in permanenta din care 6 candele sunt ale grecilor, 5 candele sunt ale armenilor si 4 candele ale latinilor.Apropo de candele cand am intrat in aceasta biserica si in urmatoarele am fost intampinata in campul vizual de o multitudine de candele de diferite marimi si aranjate cam dezordonat.La prima vedere nu vedeam rostul lor mai ales ca te incurcau la realizarea unor fotografii,dar acum inteleg insemnatatea lor si numarul lor se justifica fiind fiecare religie cu candele lor.Pestera cuprinde doua mici sali una cu steaua pe pardoseala care marcheaza nasterea lui Iisus,cealalta mica sala marcheaza locul ieslei si odihna familiei sfinte.
Accesul principal în biserică se face printr-o uşă foarte mică numită " Uşa Smereniei" care-i obligă pe vizitatori să se aplece pentru a intra
Se vede clar că iniţial această intrare era mai mare, solemnă. Explicaţia acestei modificări este următoarea: călugării franciscani, custozii acestui lăcaş de cult, au micşorat intrarea la doar un metru înălţime, pentru a putea împiedica accesul musulmanilor care obişnuiau să intre călare pe cai în Biserică
O altă legendă spune că uşa a fost instalată de către musulmani în timpul dominaţiei lor pentru a le reaminti creştinilor de a se înclina în faţa noilor stăpâni cuceritori.
Aceasta biserica are trei altare ,cel din partea estica este al grecilor,cel din partea nordica este al armenilor iar cel din mijloc al ortodoxsilor.In naosul sfintei biserici,admiram mozaicurile ramase din timpul imparatului Iustinian,cele 44 coloane care mai pastreaza urme din pictura facuta de cruciati si minunatul iconostas sculptat.
(v-a mai urma)