Informații turistice generale
In ultimii ani Bonaire s-a aflat pe primul loc ca destinatie pentru scufundari libere si cu aer comprimat in Caraibe. Acest fapt se datoreaza grijei cu care s-au protejat resursele marine ale insulei - toate apele insulei sunt protejate prin lege din 1979. Insa sunt activitati din plin pe aceasta insula a contrastelor - vanturile tropicale permanente creeaza conditii ideale pentru windsurfing, iar peisajul semi-desertic creeaza conditii ideale pentru o varietate de animal esalbatice. Iguane meditative lenevesc la soare pe stancile din Washington Slagbaai si norii rozalii plutesc deasupra lacurilor saline de culoare alba. Arbustii divi divi sunt indoiti de vant in forme ciudate si cactusii inalti sunt dovezi ale ecologiei caraibene diversa.
Bonaire este cea mai putin dezvoltata insula din grupul insulelor ABC (impreuna cu Aruba si Curacao), insa este cea mai "eco-friendly" si a pastrat o grija deosebita pentru a nu deranja infrastructura fragila a coralului si linistea insulei cu facilitati ultra-moderne si o viata de noapte stralucitoare. Parcul marin intemeiat in 1079 a ajutat la pastrarea plajelor salbatice si a apelor sigure.
Principalele atractii turistice
• Bucurati-va de Parcul Marin aflat intr-un recif de coral spectaculos, care este intretinut si protejat de experti marini.
• Urmariti cum isi schimba culoarea lacurile saline, in functie de fluctuatiile populatiei de alge, de la magenta intens pana la roz pal.
• Admirati cabanele cu stucaturi care au fost odata locuite de muncitorii in saline, pana la abolirea sclaviei in 1863. Gaurile mici din fata reprezinta usi prin care sclavii intrau noaptea.
• Urmariti stolurile de pasari flamingo in laguna Goto Meer.
• Apele din jurul insulei reprezinta un paradis pentru scufundari. Popularitatea apelor este subliniata de festivalurile de pe insula, precum Scufundari in Pamant din aprilie si Festivalul Anual de Scufundari din iunie.
Gastronomie
Bucataria insulei este extrem de diversa, acest fapt datorandu-se celor peste 70 de culturi diferite. Bonaire nu beneficiaza de multe alimente cultivate local si este nevoita sa importe regulat pentru produse proaspete. Exista o mare diversitate de restaurante pe insula, care servesc de la feluri internationale pana la cele locale (kuminda Krioyo).
Daca doriti sa incercati bucataria locala urmariti restaurantele ce au afisat "Aki ta Bende Kuminda Krioyo", insemnand "aici se serveste mancare locala". Veti fi serviti cu o gama larga de supe, tocane si carnuri la gratar. Se poate servi si "pa bai kune". adica "la pachet". De obicei, mancarea locala se serveste cu orez, cartofi sau mamaliguta (funchi). Multi vizitatori comanda "pika siboyo", adica "jumate-jumate" - orez si cartofi, sau cartofi si funchi. Sosul este de obicei foarte picant.
Istorie
Primii locuitori ai insulei Bonaire au fost Caiquetios, o ramura a indienilor Arawak din Venezuela, despre care se crede ca au venit in 1300 IHr. In 1499 Alonso de Ojeda si Amerigo Vespucci au ajuns in Bonaire si au revendicat insula pentru spanioli. Pana in 1636 olandezii au preluat posesia insulei. Placa din parcul Wilhelmina il comemoreaza pe Dl van Walbeeck, primul comandant olandez al insulei. La sfarsitul anilor 1600 pe insula au fost adusi sclavi din Africa, sa munceasca.
In perioada 1799 -1816, numita cateodata si "perioada de confuzie", insula a fost ocupata intermitent de diverse tari si indivizi. Acest fapt s-a datorat schimbarii politicii europene. In 1816 Bonaire a fost redata olandezilor.
Informatii utile
Bonaire are o clima tropicala, cu caracteristici precum mult soare si vanturi tropicale permanente. Temperatura medie se situeaza in jurul a 27,5°C. Rareori veti intalni o zi innorata, iar ploaia este regionala si are loc dimineata. Datorita apropierii de ecuator, orele de lumina a zilei sunt aceleasi in tot timpul anului.
Capitala: Kralendijk
Ora locala: GMT -4
Principale limbi vorbite: olandeza, papiamentu
Moneda: guldenul Antilelor Neerlandeze (ANG)