Bulgaria

Informații turistice generale

Bulgaria este una dintre cele mai noi membre ale Uniunii Europene si a inregistrat schimbari majore in ultimii ani. In multe statiuni a avut loc un boom al constructiilor, care tenteaza cumparatori din vestul Europei cu proprietati relativ ieftine. Drept urmare, litoralul bulgaresc si statiunile de schi se dezvolta rapid. Marile orase au lepadat aspectul comunist si au devenit vibrante si atractive, cu bulevarde largi si curate, spatii diverse de cumparaturi si o viata de noapte animata. Muntii spectaculosi ocupa jumatate din teritoriul tarii, iar plajele cu nisip auriu atrag multimi de turisti in fiecare vara.

Cultura bulgara este un amestec intre culturile traca, slava si bulgara, insa exista si influente bizantine, turcesti si grecesti. Bulgara este o limba slava scrisa in alfabetul chirilic, acest fapt fiind cea mai stransa legatura intre bulgari si rusi; de alt fel, rusa este a doua limba a locuitorilor mai in varsta. Va puteti familiariza cu cultura preistorica a Bulgariei vizitand exponatele din Muzeul de Arheologie si Muzeul National de Istorie din Sofia, precum si din muzeele localedin Plovdiv, Stara Zagora, Varna, rousse, Veliko Tarnovo, Razgrad, Vidin, Bourgas, etc. Artefactele indica priceperea localnicilor in folosirea materiilor precum lut, caolin, piatra, lemn, bronz si fier. Ceramica descoperita dateaza din Paleolitic si Neolitic. Tocmai din acest motiv zona in care au fost descoperite, Movila Karanovska de langa Nova Zagora, a fost numita Arca lui Noe.

Pline de frumusete, veselie si dragoste de viata, festivalurile si obiceiurile bulgaresti dateaza din vremuri stravechi, cand oamenii incercau sa imbuneze fortele naturii. Unele dintre cele mai vesele festivaluri au loc de Craciun si de Anul Nou, cand asa-numitii Sourvakari fac un tur al caselor, cu urari de bine si prosperitate. Alte festivaluri sunt Ladouvane, Jocurile Shrovetide si Mummers, care isi au originea in festivalurile dionisiace ale tracilor, Lazarouvane, un festival ortodox dedicat familiei si ziua Sf Gheorghe, ceare legatura cu sanatatea si prosperitatea.

Gastronomie

Obiceiurile culinare ale Bulgariei sunt reprezentative pentru sud-estul Europei si prezinta influente din Turcia, Grecia si Orientul Mijlociu. Faimoasa pentru salatele bogate ce insotesc fiecare masa, bucataria bulgara se remarca si prin diversitatea si calitatea produselor lactate, vinurilor si a bauturilor spirtoase precum rachiu, mastic si menta. Pe masa bulgarilor abunda supele calde sau reci si produsele de patiserie. Printre mancarurile traditionale se numara lapte acru, salata shopska, musaca, ghiveci, pita, sarmale, cozonac, drob de miel, supa de fasole, halva, baclava si compot.

Principalele atractii turistice

• Descoperiti stilurile arhitecturale grecesti, romane, bizantine si turcesti din capitala Sofia, unde puteti vizita si numeroase muzee, biserici, galerii de arta si sali de concerte. Cea mai faimoasa atractie este catedrala cu turle aurite Nevski.

• Vizitati vasta colectie de picturi, gravuri, arme vechi si biblii scrise pe pergament de la manastirea Rila, la 121km de Sofia. Un incendiu a distrus majoritatea arhitecturii din secolul X, iar cladirea din prezent dateaza din secolul XIX, exceptand turnul Khrelio din secolul XIV.

• Oraselul Melnik, cu case din secolele XVIII si XIX cocotate de stanci din calcar este faimos pentru cramele sale cu vinuri. La sfarsit de saptamana bulgarii se inghesuie aici pentru mancarea si bautura traditionale.

• Vechiul oras Plovdiv este al doilea ca marime din tara si este impartit de raul Maritsa. Plimbati-va pe stradutele inguste pietruite, admirati casele vechi si amfiteatrul roman.

• Explorati manastirea Batchkovo aflata la 8km de Plovdiv si care dateaza din secolul XI. Aici se afla cateva fresce si manuscrise rare. Manastirea se afla in zona cunoscuta in antichitate ca Tracia. Aici s-au si descoperit multe artefacte si chiar obiecte din aur din acea perioada.

• Valea Trandafirilor trece printr-o transformare magica in lunile mai si iunie, cand are loc Festivalul Trandafirilor. Vreme de secole bulgarii au plantat trandafiri si au extras esentele parfumate.

• Vizitati vechiul oras-muzeu Veliko Turnovo, capitala celui de-al doilea imperiu bulgar (1187 - 1393), aflat pe trei dealuri si inconjurat de raul Yantra. Orasul are colectii extraordinare de opere de arta istorice si biserici vechi.

• Descoperiti cele noua situri ce se afla pe lista UNESCO de patrimoniu mondial, care include zidurile din secolul IV, foarte bine pastrate, ale mormantului trac Kazanluk, mormantul Sveshtari de langa Razgrad, biserica Boyana din secolul XIII de la periferia capitalei Sofia si manastirea Ivanovo de langa Rousse.

• Incercati valurile Marii Negre. Bulgaria are peste 370km de coasta cu plaje frumoase. Incercati statiunile Sunny Beach si Nisipurile de Aur, orasul pitoresc Albena, orasul istoric Nesebar, Varna si ambianta mediteraneana a portului Bourgas.

• Incercati si partiile de schi. Cea mai noua statiune este Quaint Bansko, aflata intr-un oras istoric, la poalele muntilor Pirin. Pamporovo din lantul muntos Rhodopi este cea mai sudica statiune de schi din Europa, iar Borovets din muntii Rila este cea mai veche si mai mare statiune montana din Bulgaria.

• Parcurgeti traseele de drumetii, care insumeaza 35.000km. Se organizeaza excursii de una sau doua saptamani. De obicei se ofera ghid si cazare in cabane sau campinguri.

• Se organizeaza si excursii pe munte, in zonele Vratsa, Veliko Tarnovo, Trojan, Maliovitza si Roussenski Lom. Stancile din Pirin, Rhodope, Rila si Stara Planina sunt populare printre cataratorii cu experienta.

• Calaria este o activitate traditionala in Bulgaria. Itinerariile pot include Valea Dunarii, Balcanii, muntii Rila si Stara Planina si Valea Trandafirilor.

• Bulgaria are multe statiuni balneo-climaterice. Proprietatile de vindecare a izvoarelor minerale sunt cunoscute si folosite de secole.

• Festivalurile traditionale de muzica sunt o parte importanta a vietii rurale din Bulgaria. In timpul festivalului Pirin Pee puteti urmari Ansamblul Flcloric Pirin din Blagoevgrad.

• Intoarceti-va la natura, in parcurile nationale ale Bulgariei. Acestea includ vechile paduri de pin Bailusheva si stancile de calcar din Parcul National Pirin, cele sapte lacuri si manastirea din secolul X din Parcul National Rila si cascada Raiskoto Praskalo, cea mai inalta din peninsula Balcanica.

Istorie

In pofida unei istorii turbulente, Bulgaria este cel mai vechi stat european care a supravietuit pana astazi si si-a pastrat si numele, din anul 681 cand primul regat bulgar a fost intemeiat de Khan Asparouh. Regatul era situat in nord-estul Bulgariei de astazi si era locuit de slavii din Imperiul Bizantin. Inventarea alfabetului chirilic de catre fratii Cyril si Methodius in 862 si stabilirea Crestinismului ca religie de stat in 864 au contribuit la dezvoltarea nationalitatii bulgare si au creat conditii prielnice pentru literatura si cultura bulgara. Din 1018 pana in 1185 Bulgaria a ramas in Imperiul Bizantin. Al doilea imperiu bulgar a fost declarat in 1185, dupa caderea Imperiului Bizantin.

Dupa un razboi lung si o rezistenta apriga, in 1393 Bulgaria a cazut in mainile turcilor. Dupa o revolutie ce nu a avut succes in 1876, Bulgaria a fost eliberata datorita Razboiului de Eliberare Ruso-Turc. Dupa Conferinta de la Berlin din 1878 statul bulgar a fost impartit in trei parti, iar in 1989 tara a trecut printr-o schimbare fara precedent, de la o conducere comunista la un sistem democratic. Noul parlament ales in 1990 a stabilit una dintre cele mai democratice constitutii din Europa. Pozitionarea geografica a Bulgariei, intre Europa si Asia se reflecta in istoria bogata, cultura, traditiile culinare, obiceiurile si costumele populare bulgare.

Informatii utile

O strangere de mana este formula obisnuita de salut, iar tinuta trebuie sa fie conservatoare dar degajata. Daca sunteti invitati acasa la un localnic, o mica atentie pentru copii este intotdeauna bine-venita. Nu uitati ca gesturile pentru da si nu sunt diferite decat in restul Europei: stanga-dreapta inseamna da si sus-jos inseamna nu. Ora oficiala a Bulgariei este GMT +2 si GMT +3 ora de vara. Electricitatea: 230V, 50 Hz.


Imagini Bulgaria

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
poza Bulgaria poza Bulgaria poza Bulgaria poza Bulgaria poza Bulgaria poza Bulgaria poza Bulgaria
Mai multe imagini
Aveți imagini din Bulgaria? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Impresii de vacanță despre Bulgaria

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Valea Trandafirilor (Bulgaria)
Valea Trandafirilor (Bulgaria)
Autor: cezar (31-05-2010)

Ziua a treia In aceasta zi ne-am propus sa vedem plantatiile de trandafiri din valea trandafirilor din imprejurimile orasului Kazanlak , care sa afla la 60 km de Tryavna, se transverseza Munti Stara Planina pe la pasul Shipka, 1185 m. La ...

O zi incarcata
O zi incarcata
Autor: cezar (29-05-2010)

Ziua a doua. Cu o seara inainte am discutat cu receptionistul, care ne-a recomandat cateva locuri pe care le putem vizita. Asa, am plecat spre Gabrovo (19 km de Tryavna), unde principala atractie turistica este biserica "Adormirea Maicii Domnului" (1865), ...

Varna (Bulgaria) - Perla Marii Negre
Varna (Bulgaria) - Perla Marii Negre
Autor: cezar (26-07-2010)

Varna este cel mai mare oras la Marea Neagra din Bulgaria, supranumita "Perla Marii Negre" si al doilea ca marime dupa Sofia avand o populatie de circa 450.000 locuitori. Orasul Varna se afla la 158 km de Constanta si este ...

Hotel Laguna Mare
Hotel Laguna Mare
Autor: Gica (12-07-2009)

Va recomand cu caldura acest hotel.Am fost la inceputul lui iulie 2009 si a fost ok.Dupa o experienta nereusita in 2008 la hotel Elitsa anul acesta a fost bine.Locatia este centrala, aproape de plaja, cu personal amabil, curatenie in ...

Conditii mai mult decat satisfacatoare la Hotel Elena-Nisipurile de Aur
Conditii mai mult decat satisfacatoare la Hotel Elena-Nisipurile de Aur
Autor: mandoooolina (24-06-2009)

Un hotel imens,cu piscina interioara cat si exterioara,sauna ,sala de fitnes,internet,grup pentru entertrainment pentru distractia copiilor pus la dispozitia clientilor.Servicii all inclusive,mai mult decat satisfacatoare pentru clienti si multa curatenie.O statiune placuta,oameni ...

Tryavna (Bulgaria) o locati linistita si pitoreasca
Tryavna (Bulgaria) o locati linistita si pitoreasca
Autor: cezar (31-05-2010)

Ultima zi am petrecut-o plimbandu-ne prin Tryavna, zona veche a orasului care esta foarte frumoasa, plina de magazine de suveniruri, restaurante si cafenele. Toate acestea sunt gazduite in case vechi de 100-200 ani sau case noi construite in acelasi stil. ...

Sofia (Bulgaria), prea putin cunoscuta
Sofia (Bulgaria), prea putin cunoscuta
Autor: cezar (05-10-2010)

Sofia este capitala Bulgariei, are o populatie de 1,5 milioane de locuitori si se afla aproximativ 280km de Bucuresti, intr-o depresiune la altitudinea de circa 500m, fiind este incojurata de Muntii Stara Planina la nord, vest, est si Masivul Vitosha la ...

Rusalka (Bulgaria) o oaza de liniste
Rusalka (Bulgaria) o oaza de liniste
Autor: cezar (18-07-2010)

Rusalka este o mica statiune situata la 10 km de Kavarna, asezata in mijlocul rezervatiei Kaliakra. Are o faleza foarte stincoasa si dantelata cuprinzand si cateva mici insulite. Statiunea esta administrata de un holding cu acelasi nume, plaja este foarte mica ...

Rasarit de soare(Bulgaria)
Rasarit de soare(Bulgaria)
Autor: cezar (13-07-2010)

Rasarit de soare la Albena si ninic mai mult.

Orlova Chiuka (Bulgaria) - pestera din basm
Orlova Chiuka (Bulgaria) - pestera din basm
Autor: cezar (14-10-2010)

Pestera Orlova Chiuka (Bulgaria) se gaseste la 32 km de Ruse (100km de Bucuresti) in Parcul National Rusenski Lom, mai precis in defileul raului Cherni (Negru) Lom. In perimetrul parcului se mai gasesc inca 63 de pesteri cu diferite dimensiuni care nu ...

Toate impresiile (51)
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.