Canada

Informații turistice generale

Putine tari din lume ofera atat de multe posibilitati precum Canada. Fie ca sunteti pasionati de schi, navigatie, muzee sau sunteti gurmanzi, Canada are de toate. Vestul Canadei este renumit pentru peisajul magnific, estul combina aroma si farmecul europei cu exuberanta New York-ului, nordul este renumit pentru viata salbatica si, oriunde veti merge, veti fi surprinsi de multimea de lucruri noi pe care le veti descoperi. Totusi Canada are si partea sa de istorie de prost gust. Urme a pana la 12 grupari distincte de Inuiti (Eschimosi – poporul indigen al Canadei) au fost descoperite in regiunile din nordul indepartat al Canadei. Inuitii afirma ca terenurile lor traditionale le-au fost luate cu forta sau prin inselatorie de catre guvern, asemeni aborigenilor din Australia. In timpuri moderne, cultura canadiana a fost in mare parte influentata de cea americana, datorita proximitatii si migratiei de oameni, idei si capital. Totusi cultura Canadei a dezvoltat caracteristici unice, mai ales in ultimii ani.

In pofida dimensiunilor enorme ale Canadei, tara este slab populata. Cei mai multi oameni sunt adunati in jurul centrelor urbane si daca va aventurati in zonele rurale va veti trezi singuri in salbaticie. Pentru cei care vor sa se aventureze in natura, cea mai buna perioada pentru a vizita Canada este vara, insa pentru cei care vor sa vada tot ce are de oferit Canada, orice perioada este buna. In Canada se afla una dintre minunile naturii – Cascada Niagara. Adesea turistii opteaza pentru Ontarion de sud – Toronto, Cascada Niagara si regiunea viticola Niagara. Putini stiu ca la jumatatea distantei dintre Toronto si Cascada Niagara se afla „Orasul Cascadelor” – Hamilton. Aici se afla 97 de caderi de apa si cascade. La multe dintre aceste cascade se poate ajunge pe traseul Bruce Trail, prin Hamilton.

Principalele atractii turistice

• Parcul National Jasper a fost intemeiat in 1907 si este cel mai mare parc muntos al Canadei, intinzandu-se pe 10.878 km2. Peisajul este compus din ghetari, munti stancosi, paduri si pasuni acoperite de flori alpine. Parcul adaposteste elani, ursi, oi, caprioare si reni karibu.

• Cascada Niagara este constituita din doua parti separate: cascada Horseshoe Falls pe partea canadiana si American Falls pe partea americana. Desi nu este cea mai mare cascada din lume, cantitatea de apa este de 168.000 metri cubi pe minut si cade pe o inaltime de 51m. Orasul din jurul cascadei este o statiune ce va ofera o gama larga de activitati.

• Vechiul Quebec (Vieux Quebec) este singura cetate la nord de Mexic si a fost intemeiata in 1608 ca punct comercial de blanuri. Exteriorul fortificat si pozitionarea strategica deasupra raului St Lawrence indica tensiunile teritoriale istorice intre Franta si Anglia, care au culminat cu Batalia de pe Campia Abraham (1759). Orasul este impartit in doua - Haute si Basse - si se aseamana cu o bucatica din Europa veche, cu stradute pietruite, cladiri si biserici din secolele XVII, XVIII, piete, parcuri si monumente.

• Turnul CN este cea mai inalta structura libera din lume si este o trasatura specifica pentru orizontul orasului Toronto. Completat in 1976, turnul de 553m inaltime va ofera privelisti magnifice asupra orasului si lacului Ontario. Dupa o ascensiune de 58 secunde cu liftul de sticla veti ajunge la restaurantul rotitor ce va ofera o panorama de 360 grade.

• Parcul National Banff a fost creat de catre guvernul canadian in 1885, ca primul parc national din tara. Parcul ce include Muntii Stancosi are 6.641 km2 de munti, rauri, paduri, lacuri, ghetari si izvoare termale care adapostesc lupi, capre de munte, vulturi, ursi grizzly si elani.

• Parcul Provincial Algonquin a fost intemeiat in 1893 ca sanctariu de viata salbatica intr-o parte aspra, frumoasa a Southern Ontario. A devenit repede un loc popular pentru iubitorii de miscare in aer liber, datorita lacurilor, padurilor,mlastinilor, raurilor, stancilor isplajelor. Mai puteti vizita Muzeul Logging sau Galeria Algonquin, centrata pe faimosul grup de pictori al artistului canadian Tom Thomson, Grupul Celor Sapte.

• Vechiul Port Montreal (Vieux Port Montreal) se afla in centrul istoric al orasului cosmopolitan si francofon Montreal. Portul este fostul centru comercial al Americii de Nord din prima jumatate a secolului XX. Dupa declinul activitatilor portuare guvernul canadian a decis deconditionarea zonei care este acum o destinatie artistica anfloritoare.

• Galeria Nationala a Canadei a fost intemeiata in 1880 si de atunci a devenit un muzeu de arta renumit pe plan mondial. Colectiile sale permanente reflecta istoria diversa a Canadei si include lucrari ale artistilor europeni precum Monet, Turner, Di Cosimo, picturi canadiene avant-garde din anii 1960 si sculpturi religioase din Quebec.

• Parcul National si Rezervatia Kluane a adapostit poporul Tutchone Southern vreme de mii de ani. Parcul este o intindere vasta de munti si gheata.

Gastronomie

Obiceiurile culinare variaza in Canada potrivit zonei. "Brewis" (cod) este preferat in Newfoundland. "Clambakes" este o specialitate populara in Insula Printul Edward. Quebec areo bucatarie distinctiv franceza. Felurile populare includ "tourtiere" (o placinta cu carne) si "ragout de boulettes et de pattes do cochon" (tocana cu galuste si picioare de porc). Quebec este faimos si pentru siropul de artar.

Doua dintre felurile preferate in zona Ontario sunt friptura de fazan si placinta cu dovleac. Alberta este faimos pentru carnea vitelor hranite cu cereale. Carnea de elan si pestele sunt foarte raspandite in Northwest Territories.

Istorie

Se crede ca primii locuitori ai Canadei au venit peste Stramtoarea Bering din Siberia in timpul ultimei Ere Glaciare. In regiunile nordice indepartate din America de Nord s-au descoperit peste 10 grupuri distincte de inuiti (eschimosi). Primii europeni care au ajuns in Canada erau descendenti ai marinarilor nordici care populau Islanda si Groenlanda in secolele IX si X. S-au identificat ramasitele a trei asezari nordice pe malul de est al continentului, insa acestea nu erau permanente.

Urmatorul val de europeni au fost condusi de navigatorul italian Giovanni Caboto, acestia incercand sa gaseasca pasajul de nord-vest spre Asia, in 1497. In urmatorii 100 de ani, in Newfoundland s-au stabilit francezi si englezi atrasi de apele bogate in peste. In aceasta perioada a avut loc si incursiunea in interiorul teritoriului, dupa descoperirea raului St Lawrence de catre exploratorul francez Jacques Cartier. In secolul XVII francezii au inaintat si mai mult in teritoriul Canadei, extinzandu-si operatiunile comerciale.

Formarea companiei Hudsons Bay in 1670 in Anglia a initiat o perioada lunga de rivalitate comerciala, politica si strategica ce a culminat cu razboiul Anglo-Francez de la sfarsitul anilor 1670, ce s-a incheiat cu capitularea capitalei canadiene franceze Quebec in fata generalului englez Wolfe. Prin tratatul de la Paris din 1763 se cedau britanicilor toate teritoriile franceze din nord-estul Americii. Totusi pe parcursul a doua decade englezii fusesera alungati din coloniile americane, dupa infrangerea suferita in Razboiul American de Independenta. Apoi estul Canadei a fost colonizata de loialisti englezi, fideli coroanei britanice. Americanii au esuat de mai multe ori in incercarea de a prelua teritoriile canadiene apartinand Marii Britanii si astfel cele doua tari au evoluat pe cai istorice separate. In 1791 Canada a fost impartita intre regiunile ocupate de vorbitorii de engleza si comunitatea franceza, insa acest sistem nu a functionat, asa ca s-a ales un sistem unificat.

La jumatatea secolului XIX Canada a primit statutul de Suveranitate apartinand Imperiului Britanic, cu guvern autonom insa cu monarhii britanici ca sefi ai statului. Acest aranjament a suferit mai multe modificari pana astazi, pozitia monarhului fiind pastrata in aceasta natiune independenta de astazi. Legaturile dintre cele doua tari au ramas stranse, in special in ceea ce priveste politica externa si instalatiile militare. In pofida rezervelor populatiei francofone, in special in Quebec unde exista o miscare secesionista activa din anii 1970, guvernul canadian si-a afirmat loialitatea puternica fata de "tara mama", in special in timpul razboaielor mondiale.

Intre anii 1968 si 1984 politica tarii a fost dominata de carismaticul Pierre Trudeau, liderul Partidului Liberal si prim ministru de patru ori. Dupa ce acesta s-a retras, liberalii au fost invinsi de conservatorii progresisti condusi de Brian Mulroney. Problemele cu care acesta s-a confruntat in mandatul sau au fost chestiunea Quebecului francofon si pamanturile luate de la indigenii canadieni care inca locuiesc in tinuturile inghetate din nordul Canadei. In 1991 inuitii au primit 350.000 km2 din Northwest Territories, ca teritoriu Nunavut semi-autonom. Problemele cu care se confrunta acest teritoriu sunt sursele traditionale de munca, comertul cu blana si vanatul balenelor, care se afla in declin, la fel ca si incercarile de minerit si extractie a petrolului. Administratia din Iqaluit, capitala Nunavut, isi pune toate sperantele in ecoturism pentru a reduce cantitatea mare de subventii din partea guvernului central.

In 1993 au venit la conducere liberalii, primul ministru fiind Jean Chretien. Acesta s-a dovedit a fi un conducator de succes, cumuland trei mandate succesive. In 2003 a fost inlocuit de Paul Martin.

Informatii utile

Forma obisnuita de intampinare este strangerea mainii, iar prietenii apropiati se saruta pe obraz, in special in zonele francofone. Normele de comportament occidentale se practica si in Canada - flori, ciocolata sau o stocla de vin sunt daruri obisnuite pentru gazda si stilul vestimentar este informal. Fumatul este interzis in majoritatea spatiilor publice, iar in locurile in care este permis fumatul exista zone mari pentru nefumatori.

Capitala: Ottawa
Ora locala: de la GMT -3,5 pana la GMT -8
Principale limbi vorbite: engleza, franceza (ambele oficiale)
Moneda: Dolar canadian


Imagini Canada

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
poza Canada poza Canada poza Canada poza Canada poza Canada poza Canada poza Canada
Mai multe imagini
Aveți imagini din Canada? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Impresii de vacanță despre Canada

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Chapelle Notre-Dame de Lourdes (Our Lady of Lourdes Chapel)
Chapelle Notre-Dame de Lourdes (Our Lady of Lourdes Chapel)
Autor: AncaB (08-02-2012)

Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam sa gasesc la Montreal lacase de cult atat de multe si atat de impresionante din punct de vedere arhitectural si artistic. Dupa surprizele placute pe care le-am experimentat cu Oratoriul Sf. ...

Veveritele din Montreal
Veveritele din Montreal
Autor: AncaB (01-10-2011)

Sunt peste tot unde exista un copac si doua fire de iarba. Sunt un pic mai mari decat cele de pe la noi si nu sunt la fel de dragalase ca acestea. Majoritatea sunt grasute si au blanita gri motiv ...

Montreal, St. James United Church
Montreal, St. James United Church
Autor: AncaB (05-10-2011)

St. James United Church este si ea una dintre multele biserici aflate in zona centrala a Montrealului. Este o biserica protestanta. Este lucrarea unui arhitect montrealez (Alexander Francis Dunlop) si a fost contruita in perioada 1887 - 1888. ...

Turnul din Calgary
Turnul din Calgary
Autor: silk_lillys (22-02-2009)

Restaurantul din turn este cel mai frumos loc din Calgary mai ales noaptea. Panorama este o splendoare. Pentru ca restaurantul face rotatie de 360 de grade ai ocazia sa vezi tot orasul. Merita sa incercati.

Parcul Mont-Royal (4) - Cabana si Lacul castorilor
Parcul Mont-Royal (4) - Cabana si Lacul castorilor
Autor: AncaB (06-10-2011)

Povesti si imagini din calatoriile mele am postat si aici: http://vulpitacalatoare.blogspot.com/ [[IMG71616]][[IMG71639]][[IMG71614]][[IMG71612]][[IMG71599]][[IMG71615]][[IMG71636]][[IMG71605]][[IMG71589]][[IMG71581]][[IMG71584]][[IMG71637]][[IMG71635]][[IMG71619]][[IMG71610]]

Parcul Mont-Royal (3) - Punctul de belvedere Camillien Houde si Crucea de pe munte
Parcul Mont-Royal (3) - Punctul de belvedere Camillien Houde si Crucea de pe munte
Autor: AncaB (06-10-2011)

Povesti si imagini din calatoriile mele am postat si aici: http://vulpitacalatoare.blogspot.com/ [[IMG71576]][[IMG71550]][[IMG71567]][[IMG71574]][[IMG71546]][[IMG71571]][[IMG71539]][[IMG71566]][[IMG71536]][[IMG71575]][[IMG71548]][[IMG71538]][[IMG71574]][[IMG71562]][[IMG71540]][[IMG71573]][[IMG71579]][[IMG71539]][[IMG71537]]

Montreal - Oratoriul Sfantul Iosif (l'Oratoire Saint-Joseph / Saint Joseph's Oratory)
Montreal - Oratoriul Sfantul Iosif (l'Oratoire Saint-Joseph / Saint Joseph's Oratory)
Autor: AncaB (06-09-2011)

Povestea si multe, multe imagini superbe cu Oratoriul St. Iosif din Montreal, le gasiti aici: http://vulpitacalatoare.blogspot.ca/2014/06/montreal-oratoriul-sfantul-iosif.html Mai multe povesti si imagini din calatoriile mele am postat pe blogul "...

london
london
Autor: mirun (17-02-2013)

plin de verdeata si numeroase parcuri un loc ideal sa te retragi la pensie

Trasurici prin Montreal
Trasurici prin Montreal
Autor: AncaB (21-09-2011)

Plimbari cu trasura se pot face pe stradutele din centrul vechi al orasului. Intreaga colectie de trasurici din Montreal o gasiti aici: http://vulpitacalatoare.blogspot.ca/2014/07/trasurici-prin-montreal.html Mai multe ...

Montreal, un pic de arta urbana
Montreal, un pic de arta urbana
Autor: AncaB (14-10-2011)

Nu stiu ce comentarii sa fac pentru aceste imagini pentru ca nu prea ma pricep la critica de arta. Pot sa spun, doar, ca fotografiile au fost facute cam prin tot orasul si ca fiecare dintre ele, mi-a atras cumva ...

Toate impresiile (24)
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.
Loading...