Fiindca am ajuns din nou la poalele Caraimanului, in superbul oras Busteni, despre care v-am povestit deja am zis ca este de datoria mea de redactor informat "la fata locului" sa merg sa vizitez, sa fotografiez si sa ma documentez despre Castelul Cantacuzino de aici din Busteni.
Dupa ce ajungi in Busteni, cu trenul sau cu masina, va trebui sa treci raul Prahova pana in cartierul Zamora, aici pe strada cu acelasi nume (Zamora), la numarul 1 si vei ajunge la poarta superbului castel. Castelul Cantacuzino a fost construit in anul 1911 la cererea printului Gheorghe Grigore Cantacuzino (zis si "Nababul") , fost ministru al Romaniei intre 1899-1900,1904-1907. Extravaganta, opulenta si luxul in care printul Cantacuzino se bucura in acele vremuri sunt oglindite si-n arhitectura, realizata in stilul neoromanesc de care este "raspunzator" arhitectul Grigore Cerchez. Din pacate "Nababul" nu s-a bucurat decat 2 ani de splendidul sau castel, deoarece la 23 martie 1913 decedeaza in Bucuresti la varsta de 81 de ani.
Dupa moartea Nababului si cele doua razboaie mondiale, cladirea este nationalizata si intra in proprietatea regimului comunist, care transforma castelul in sanatoriu TBC si peretii interiori au fost vopsiti uniform de la un capat la altul. Totusi dupa evenimentele din decembrie '89 cladirea a fost retrocedata descendentilor familiei Cantacuzino, care au decis restaurarea ei si transformarea ei in muzeu. Lucrarile de restaurare s-au intins pe mai multi ani ceea ce ia determinat pe cei mai sceptici sa declare ca de fapt cladirea va fi demolata pentru a lasa locul unui supermarket.iata ca in anul 2010 Muzeul Castelului Cantacuzino este inaugurat, astfel ca aniversarea de un secol gaseste castelul cu portile deschise publicului. In prezent cladirea este inscrisa in Lista Monumentelor Istorice din Romania avand codul PH-II-a-A-16386 ceea ce ii confera un statut de siguranta impotriva celor ce ar dori sa-i schimbe arhitectura sau destinatia.
In incheierea articolului v-om trece (pentru amatorii de statistici), datele tehnice pentru cele 4 corpuri ce alcatuiesc ansamblul muzeal al Castelului Cantacuzino: pavilionul central are o suprafata la sol de 1.200,30 m2 si 3.148,02 m2 in total (demisol, parter si etaj) si este construit dintr-o fundatie de beton, pereti de piatra cioplita si acoperis din tigla; pavilion de serviciu are parter si etaj, pentru o suprafata totala de 403,80 m2; vila administrativa are un singur nivel, de 114,41 m2; capela are aproximativ 32,4 m2. fiindca fara indoiala ca sunt detalii care este posibil sa-mi fi scapat, va voi lasa linkul
http://www.cantacuzinocastle.com acolo unde se afla siteul oficial al Muzeului Castelului Cantacuzino din Busteni si de unde, printr-un simplu click, fiecare dintre dumneavoastra veti putea gasi restul informatiilor pe care acest articol nu le-a mai putut incorpora.
Sfatul nostru este ca atunci cand veti ajunge aici in Busteni sa vizitati Castelul Cantacuzino, fiindca veti avea parte de peisaje spectaculoase, interioare unice, multa cultura si o pagina de istorie superba. Mergeti sa vizitati Castelul Nababului din Busteni si va asiguram ca veti fi incantati si fascinati de absolut tot ceea ce veti gasi aici !!!