Catedrala Sf. Barbara, Osuarul Sedlec
1 voturi
Autor:
adrian1972, 9 August 2010
Vizualizări: 5823
Kutna Hora este o localitate la circa 60-70 km de Praga. Este un loc placut pentu o iesire de o zi din Praga. Localitatea se afla pe lista UNESCO, datorita Catedralei Sf. Barbara, dar deasemenea aici pot fi vizitate si alte obiective.
Putina lume stie ca mai demult, prin secolul XIII Kutna Hora era al treilea producator de argint din Europa. Astazi pot fi vizitate mine de extractie a argintului de aici.
Constructia catedralei a inceput in 1388 dorindu-se o replica a celei din Praga, de la castel. Lucrarile au avut loc sub patronajul celor care se ocupau de minerit, astfel ca gasim in interiorul ei scene referitoare la aceasta meserie, un sfant care ii protejeaza pe mineri si un loc de veci al unui "potentat" al vremurilor respective, ornamentat cu picturi inclusiv cu scene din minerit. Sfanta Barbara insasi este protectoarea minerilor.
Datorita framantarilor sociale si politice, constryctia catedralei a fost intrerupta de mai multe ori, fiind finalizata abia in 1905. Aceasta nu inseamna ca nu a fost functionala pana atunci, ci doar ca gasim elemente de arhitectura apartinand diverselor stiluri.
Cam la un kilometru distanta se afla prima manastire cistericana din Boemia , cea de la Sedlec. Datand din 1142, si ea este inclusa in patrimoniul UNESCO. Austera ca decoratiuni, ea impresioneaza prin dimensiune. Si bogatia ei din alte vremuri isi are originile tot in exploatarea argintului.
La cateva sute de metri se afla Osuarul de la Sedlec, un asezamant spectaculos si, poate pentru unii bizar. Initial pe acest loc a fost un cimitir, mentionat prin sec XII-XIII. Apoi, urmand razboaiele husite si alte framantari sangeroase, cimitirul s-a extins si a aparut si o cripta. Un calugar aproape orb a aranjat osemintele celor de aici intr-o forma oarecum apropiata de ceea ce vedem astazi. Asezamantul numara circa 40.000 de schelete. Prin cumpararea ulterioara de catre un nobil, osuarul a fost imbogatit cu stema acestuia si alte elemente "domnesti".
Vedem 4 piramide de oase umane, altele mai mititele de cranii, candelabre si alte "obiecte" confectionate tot din osemintele celor inhumati aici. Este impresionant! Personal nu am mai vazut asa ceva decat la Evora - Portugalia.
Se spune ca acest osuar a fost construit pentru a ne reaminti de efemeritatea vietii si de implacabilul mortii.
Zâmbet trimis!
Comentarii (5)
9 August 2010
speciale imaginile...foarte frumoasa catedrala...
osuarul l-am vazut doar in documentare...sper candva sa ajung si eu acolo...
La osuar este taxa de intrare?
11 August 2010
este, dar este ...normala, nu mai stiu cat e, dar ce e misto e ca au explicatii scrise in mai multe limbi printre care si romana :) chiar m-a amuzat o exprimare de acolo, cand se rfera la stema nobilului care a cumparat osuarul spune ca in josul ei se afla un "cerb" in loc de un "corb" :)
uita-te cu atentie in poza pusa de mine si ai sa vezi pasarea in coltul din dreapta jos. ca sa vezi ce inseamna o litera :)))
11 August 2010
intradevar foarte frumos la osuar. este un loc unde merita sa te duci
18 August 2010
m-a impresionat f mult oseorumul de la Kutna Hora...am vizitat orasul anul trcut,am postat si eu citeva poze...La cehi este taxa peste tot,inclusiv la toate toaletele...in orice caz stiu sa valorifice pana si wc-ul.[am raspuns la intrebarea pusa de iepurila in 9 aug]
18 August 2010
imi cer scuze dar am crezut ca am postat si pozele de la Kutna Hora,dar mi-am remediat greseala si am postat acuma.
Alte impresii din Kutna Hora