Informații turistice generale
Majoritatea vizitatorilor in Cehia nu se aventureaza dincolo de Praga, capitala occidentala cosmopolitana renumita pentru farmecul sau. Insa daca vreti sa descoperiti bogatia culturala a acestei tari calatoriti dincolo de capitala si admirati peisajul variat ce consta in munti, campii, paduri si ferme. Tara a fost in mare parte crutata de ravagiile celui de-al doilea razboi mondial, astfel incat multe dintre orasele Cehiei sunt bogatii de arhitectura is arta medievala, baroca si art-nouveau.
Orasele-statiuni medievale ale Boemiei si satele Moraviei va ofera peste 100 de castele, de la fortarete incetosate, pana la castele ale aristocratilor si impresia unei incursiuni in lumea unui muzeu in aer liber. Numarul restaurantelor de calitate a crescut in ultima vreme, iar infastructura turistica s-a dezvoltat, astfel ca aventurarea dincolo de drumurile foarte cunoscute nu inseamna renuntarea la comoditatile lumii moderne. Printre zonele cele mai frumoase ale Cehiei se numara vaile raurilor Vltava (Moldau) si Elba (Labe), peisajul deluros si muntii.
Principalele atractii turistice
• Admirati arhitectura magnifica gotica, baroca, art nouveau si cubista din centrul istoric al orasului Praga, care de altfel se afla si pe lista de patrimoniu mondial UNESCO. Admirati orasul din castel, primaria veche si turnul Petrin.
• Vizitati Cesky Krumlov si admirati riviera Vlatava de pe meterezele castelului maret, cocotat pe o stanca.
• Daca va tine inima vizitati Osuarul Sedlec sau Kostnice. Aceasta colectie uimitare de oase umane gravate apartin aproximativ 40.000 de persoane si au fost transformate in candelabre, blazoane si statui.
• Urmati pasii agentului 007 si vizitati orasul Karlovy Vary care, in filmul din seria Bond, Casino Royale, este prezentat ca fiind Muntenegru. Admirati arhitectura gotica si baroca ce domina centurul istoric.
• Vizitati castelul Karlstejn, despre care se spune ca ar fi cel mai frumos castel al Cehiei. Aceasta fortificatie dateaza din secolul XIV si este situata pe o panta dramatica ce-i confera o aparenta de poveste. Apropierea de Praga face din acest castel o importanta atractie turistica.
• Descoperiti orasul minelor de argint Kutna Hora, dominat de catedrala gotica listata ca patrimoniu mondial de catre UNESCO.
• Descoperiti secretele fabricii de bere Budweiser Budvar din Ceske Budejovice. Admirati si arhitectura medievala a orasului si cele mai mari piete din Europa.
• Vizitati frumoasele biserici din orasul Brno. Capitala Moraviei dateaza din secolul XIII si se lauda cu Muzeul Moraviei si castelul gotic Spilberk.
• Invatati despre o perioada mai intunecata din istoria Cehiei in Terezin. Centrele de izolare, camerele inghesuite, cimitirul si crematoriul vorbesc despre oroarea acestui fost lagar de concentratie.
• Vizitati Telc, unul dintre cele mai frumoase exemple de oras renascentist in Europa si un loc declarat patrimoniu mnondial de catre UNESCO. Orasul a fost reconstruit dupa un incendiu in 1530. Piata din centrul orasului este inconjurata de arcade medievale si case cu frontoane.
• Admirati arhitectura eclectica a orasului Plzen si vizitati Muzeul Berii si Galeriile Zapadoceske. La fabrica de bere Plzensky Prazdroj puteti vedea cum se fabrica berea originala Pilsner.
• Vizitati castelele de poveste ale Cehiei - Bitov, Bouzov, Cesky Sternberk, Krivoklat, Konopiste, Loket si Pernstejn.
• Vizitati colectia de arta de la Castelul Arhiepiscopal din Kromeriz si plimbati-va in gradinile incantatoare.
• Orasul universitar Olomouc se remarca prin parcuri, biserici baroce, sculpturi si fantani. Regiunea Hana ce inconjoara orasul contine multe sate in care au loc festivaluri ale recoltei.
• Relaxativ-a intr-o statiune balneo-climaterica din Bohemia si Moravia. Aceste statiuni au atras capetele incoronate din Europa, cu apele lor sulfuroase.
• Faceti drumetii in padurea Sumava, cel mai mare parc national din tara. Parcul include lacuri glaciare, zone cu paduri virgine si monumente istorice importante. Printre centrele sportive de iarna se numara Zelezna Ruda, Spicak, Zadov, Churanov and Kramolin.
• Intoarceti-va in timp la muzeul folcloric in aer liber din Roznov pod Radhostem. Muzeul are trei parti diferite - Orasul Mic din Lemn, Valea Morii de Apa si Satul Valah.
Gastronomie
Bucataria ceha este marcata de o predominanta a felurilor din carne. Cea de porc este foarte populara, dar si vita si puiul sunt obisnuite. Se serveste vanat, iepure si rata, iar pestele este mai rar intalnit, exceptand sprotul proaspat si crapul, care se serveste de Craciun.
Istorie
Cehii provin din slavii din vest, precum polonezii si slovacii. Inainte de sosirea slavilor in secolul VI insa, aceasta zona era locuita de triburi germanice si celte. Poporul din Boemia a avut foarte multi conducatori intre secolele VII si IX. Doar doi dintre acestia au fost Carol IV si Rudolf II. In timpul domniei lui Carol (1346-78) Praga a devenit unul dintre cele mai mari orase din Europa. In acest timp a capatat infatisarea gotica si cladiri importante precum Universitatea Carol, Podul Carol si catedrala Sf Vitus. In a doua jumatate a secolului XVI orasul a prosperat sub domnia lui Rudolf si a devenit sediul Imperiului Hapsburgic. Rudolf a colectionat mari opere de arta si a invitat la curtea sa artisti si invatati renumiti.
La inceputul secolului XX Boemia facea parte din Imperiul Austriac. Dupa primul razboi mondial Cehoslovacia si-a declarat independenta, noua republica avand trei parti - Boemia, Moravia si Slovacia. Tomas Garigue Masaryk a devenit primul presedinte. In octombrie 1938 nazistii au ocupat Sudetenland, iar in martie 1939 Germania a ocupat Boemia si Moravia. Desi era condus de nazisti, Slovacia si-a proclamat independenta. Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Cehoslovacia a redevenit stat independent, iar dupa lovitura de stat din 1948 comunistii au preluat conducerea. Guvernul comunist si-a dat demisia in 1989, dupa o saptamana de demostratii cunoscute ca Revolutia de Catifea si presedinte a fost ales Vaclav Havel. La sfarsitul anului 1992 Cehoslovacia s-a impartit in Republica Ceha (Boemia si Moravia) si Republica Slovaca. Aceasta despartire de comun acord a fost numita Divortul de Catifea. 12 ani mai tarziu, in 2004, Cehia a devenit membra a Uniunii Europene.
Informatii utile
Ora locala a Cehiei este GMT +1 si GMT +2 ora de vara. Electricitatea: 220V.
Obiective turistice și atracții în Cehia
Călătorești în Cehia? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Toate atracțiile (31)
Imagini Cehia
Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Mai multe imagini
Aveți imagini din Cehia? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik!
Click aici
Oferte Cehia
Oferte de cazare si vacante in Cehia publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere
Impresii de vacanță despre Cehia
Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Cehia-este bine de stiut (partea a treia)
Autor: cezar (09-03-2012)
TURISM: Turismul este foarte bine dezvoltat in Cehia (www.czechtourism.com -acesta este site-ul oficial al turismului din Cehia, unde gasiti foarte multe informatii si multe poze panoramio 360 ale celor mai importante obiective), fiind o ramura importanta a economiei. Principala ...
Ceasul astronomic Praga
Autor: KINLALA (05-08-2009)
Pt. cei care stiu sa-l citeasca este foarte interesant, cucul care canta este cel mai haios, parca-l strange cineva de gat , asa se aude si totusi este unic si merita vazut.
O zi de toamna tarzie prin Karlovy Vary
Autor: Hodrea_Eva (08-12-2010)
Printre munti,pe firul unei ape,rasare o bijuterie,o statiune cu 13 izvoare termale,ale caror efecte tamaduitoare au fost descoperite inca in1370 de Karol al 4-lea,devenind statiune balneara cunoscuta inca din sec 16.Forfota prezentului se face simtita mai ...
Podul Carol si Primaria
Autor: Diaura (25-01-2012)
Podul Carol Lung de jumatate de km, si lat de aproape 10 m. podul este sustinut in raul Vltava pe care il traverseaza, de 16 piloni din piatra. Inainte de a fi construit, cam in aceeasi zona a ...
Praga
Autor: catasto (03-08-2012)
Poate merita vazut insa asta trebuie sa fie una dintre primele iesiri din tara. Daca ai apucat sa vezi inainte Barcelona, Roma, Viena, Amsterdam (cum a fost cazul meu) nu ai ce cauta in Praga. In afara de curatenie, lipsa ...
Biserica Tyn
Autor: KINLALA (05-08-2009)
Piata este superba, biserica Tyn vazuta noaptea te intoarec mult in timp si te simti ca intr-un basm cu vrajitoare . Merita sa fie vazuta!!!
Craciun la Praga (2005) - prima excursie in afara Romaniei
Autor: AncaB (11-06-2011)
Pentru prima excursie in afara Romaniei, am avut fericita inspratie sa alegem orasul Praga. Citisem ceva pe internet si auzisem si de la prieteni unele lucruri (frumoase, desigur).[[IMG40838]]Am plecat cu masina, fara GPS (aveam cateva harti pe laptop). ...
Circuit prin Cehia
Autor: cezar (10-06-2011)
Pentru inceput sa va spun ca in perioada 19 mai -5 iunie am fost intr-un circuit individul cu masina prin Cehia, 15 zile de cazare in Cehia si doua in Romania. Am plecat pe data de 19 mai, ora 17.30 din Bucuresti cu oprire ...
Cehia-este bine de stiut (prima parte)
Autor: cezar (16-06-2011)
Pentru cei care nu au fost pana acum in Cehia o sa scriu mai multe informatii necesare. In primul rand Cehia nu este o destinatie ieftina, dar nici scumpa, cazarea este destul de scumpa fata de servicile oferite (50-300E/...
Intoarcere in trecut in Praga
Autor: ionut01 (03-08-2009)
Orasul celor 100 de turnuri", "Praga de aur" aflata pe meandrele râului Vltava, face sa bata mai repede inima poetilor, a pictorilor, a fotografilor. Praga este un centru cultural, administrativ, al cultelor, comertului si industriei Republicii Cehe ...
Toate impresiile (31)