Circuit Armenia si Georgia
Traseu:
TBILISI - MTSKHETA - GORI - UPLISTIKHE - AKHALTSIKHE
Tarife:
plecare : 23/06/2014
Include:
- transport avion, compania LOT, pe ruta Bucuresti - Erevan (escala Varsovia); Tbilisi- Bucuresti (escala Varsovia);
- 9 nopti cazare in hoteluri de 4*: 4 nopti in Erevan, 4 nopti in Tbilisi si 1 noapte in Akhaltsikhe;
- demipensiune (mic dejun si cina sau pranz, conform programului);
- transport cu autocar dotat cu aer conditionat pe toata durata calatoriei conform programului;
- tururile si excursiile mentionate in program;
- ghizi locali vorbitori de limba engleza;
- intrarile la obiectivele turistice mentionate in program;
- insotitor roman de grup pe toata durata calatoriei.
Nu include:
- taxele de aeroport (obligatorii): 180 EURO/persoana, se achita la sediul agentiei;
- bacsisurile, recomandate (aproximativ 30 EURO/persoana; se achita la sosirea in Armenia insotitorului roman de grup);
- bauturile alcoolice sau racoritoare la mese;
- excursiile optionale;
- asigurarea medicala: 36 LEI/persoana pana la 65 ani si pachet asigurarea storno+medicala: 64 LEI/persoana; polita de asigurare storno se incheie odata cu contractul de comercializare a pachetelor de servicii turistice
Detalii:
Program:
ZIUA 1: BUCURESTI - EREVAN :
ntalnire cu insotitorul de grup la aeroportul Otopeni, ora 16:00. Plecare spre Erevan cu compania LOT, la ora 18:15. Sosire in Varsovia la ora 19:00; decolare din Varsovia la ora 22:40. Sosire in Erevan la ora locala 03:55 si transfer la hotel Metropol 4* (http://www.metropol.am/) sau similar. Cazare (in cursul diminetii).
ZIUA 2: EREVAN - ECIMIADZIN - ZVARTNOTS - EREVAN :
Dupa micul dejun, tur panoramic al capitalei Armeniei, centrul cultural, economic si politic al tarii si unul dintre cele mai vechi orase din lume, fondat in urma cu aproape 2800 de ani. Turul include vizitarea celor mai importante obiective turistice: centrul Erevanului - locul unde se afla principalele muzee, galerii si biserici ale orasului, Opera - reperul de necontestat al nordului orasului, Piata Republicii - in trecut Piata Lenin, inconjurata de cele mai frumoase cladiri ale Erevanului (Hotelul Armenia Marriott, Galeria Nationala de Arta si Muzeul National de Istorie), Complexul Cascade - un parc incantator ce gazduieste diverse lucrari artistice, Memorialul si Muzeul Genocidului, dedicat victimelor masacrului din anul 1915. Plecare spre Ecimiadzin, centrul spiritual si administrativ al Bisericii Apostolice Armene. Se vor vizita Catedrala Ecimiadzin, fondata de primul conducator al Bisericii Armene in 303 e.n. la 2 ani dupa ce Armenia a devenit prima tara ce a adoptat crestinismul ca religie oficiala de stat, muzeul si ruinele Templului Zvartnots. Catedrala Ecimiadzin si situl arheologic Zvartnots au devenit situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO in 2000 datorita valorii lor culturale, religioase si istorice. Aceste edificii religioase si vestigii arheologice valoroase depun marturie despre nasterea crestinismului in Armenia si despre evolutia unei arhitecturi ecleziastice specifice, caracterizata prin constructii cruciforme, cu un dom central sprijinit pe 4 stalpi masivi, ce a influentat profund arhitectura constructiilor religioase din intreaga regiune. Seara, cina intr-un restaurant local si intoarcere la hotel.
ZIUA 3: EREVAN - MATENADARAN - GARNI - GEGHARD - EREVAN :
Mic dejun. Dimineata se va vizita Matendaran, muzeu si depozit de manuscrise vechi, unul dintre cele mai mari din lume de acest fel. Constructia asemanatoare unei catedrale, ce se afla la capatul celui mai important bulevard al Erevanului, gazduieste mai mult de 17.000 manuscrise armene si peste 100.000 de documente medievale si moderne dintre care multe lucrari de filozofie greaca, lucrari stiintifice romane, precum si manuscrise persane si arabe. Plecare spre Garni, unde se afla singurul templu pagan ramas mostenire din perioada precrestina. Templul Zeului Soare a fost construit ca altar pentru Mithras in anul 77 d.Hr. de catre legendarul rege Tiridates I al Armeniei. Templul construit in stil Greco-roman a imprumutat si elemente din arhitectura locala. Templul este doar o parte a unui vast complex ce include o fortareata, ruinele unor bai din epoca preromana si mai multe biserici construite la scurt timp dupa adoptarea crestinismului de catre Armenia. Dupa convertirea la crestinism, templul a devenit resedinta de vara pentru membrii familiei regale. Dupa vizitarea complexului, pentru o experienta unica, dejunul se va servi intr-o gospodarie locala. Este ocazia perfecta pentru a vedea cum se prepara renumita paine caucaziana "lavash" si cum se face friptura de miel in traditionalele cuptoare construite in pamant. Continuarea itinerariului cu vizita Manastirii Geghard (sec. XII-XIII), aflata pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO ilustrand in mod remarcabil arhitectura armeana medievala aflata la apogeu. Situl, aflat intr-un cadru natural incantator, contine mai multe biserici si morminte, majoritatea sculptate in piatra. Potrivit legendelor, aici s-a pastrat mult timp "sulita sfanta" care a strapuns trupul lui Isus rastignit. Aceasta este acum expusa la Muzeul Catedralei Ecimiadzin. Seara, intoarcere la hotel.
ZIUA 4: EREVAN - KHOR VIRAP - NORAVANK - ARENI - EREVAN :
Mic dejun. Plecare spre sud pentru a vizita un renumit loc de pelerinaj pentru crestini - biserica Khor Virap. Biserica este amplasata intr-unul din cele mai pitoresti locuri din zona, pe o colina, aproape de raul Araks, cu vedere spre crestele semete, inzapezite, ale Muntelui Ararat unde, conform traditiei, s-a oprit arca lui Noe dupa Potop. In aceasta biserica a fost inchis timp de 13 ani Sfantul Grigore Luminatorul, considerat sfantul fondator al crestinatatii din Armenia, acuzat fiind de regele armean Tiridates al III-lea ca propovaduieste crestinismul. In prezent, se poate cobori in temnita intunecoasa aflata la o adancime de 7 metri. Pe dealurile din imprejurimi se afla prima capitala a Armeniei, Artashat, fondata in jurul anului 180 i.Hr. de regele Artashes I, dupa planurile celui mai vestit general al antichitatii, Hannibal care, dupa infrangerea suferita in fata Romei, s-a retras in aceasta zona. Itinerariul continua, printr-un canion spectaculos, spre Manastirea Noravank. Oprire in satul Areni, locul unde arheologii au descoperit una dintre cele mai vechi vinarii din lume. Vizitarea unei pivnite cu vinuri pentru degustarea vinului armenesc produs din struguri din regiunea Areni, unul dintre cele mai bune vinuri din lume. Apoi, se va vizita Manastirea Noravank (sec. al XIII-lea), o opera de arta unica atat datorita arhitecturii cat si a cadrului natural deosebit in care a fost construita. Seara, cina traditionala cu spectacol folcloric intr-un restaurant local si intoarcere la hotel.
ZIUA 5: LACUL SEVAN - DILIJAN - HAGHPAT - TBILISI:
Mic dejun. Deplasare spre Lacul Sevan, numit si "marele ochi albastru al Armeniei". Cocotat la 1900 metri deasupra nivelului marii, Lacul Sevan acopera o suprafata de 940 kilometri patrati fiind unul dintre cele mai mari lacuri montane din Eurasia. Oprire pe malul lacului pentru fotografii. Privelistea unica este data si de culoarea lacului care se schimba in functie de vreme si de propriile procese misterioase: de la un azur ireal la albastru inchis. Apoi, se va vizita Manastirea Sevan. Urmatoarea oprire este in Dilijan pentru vizita Manastirii Haghartsin ("Dansul vulturilor"). Adapostita intr-o padure deasa, Manastirea apare in ochii vizitatorilor pe neasteptate creand impresia unei lumi magice. Complexul include Bisericile Sfantul Grigore (sec. XI), Sfantul Stefan (sec. XIII) si Sfanta Astvatsatsin ("Sfanta Maica a lui Dumnezeu", sec. XIII). Continuarea itinerariului spre Manastirea Haghpat, capodopera a arhitecturii medievale armene, prin zone pitoresti cu munti impaduriti, paraie repezi si canioane adanci. Complexul monahal este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO reprezentand apogeul arhitecturii religioase armene al carei stil unic s-a dezvoltat de la amestecul elementelor arhitecturii bisericesti bizantine cu arhitectura traditionala specifica regiunii caucaziene. Dupa vizita Manastirii Haghpat, deplasare spre Georgia. Trecerea frontierei se va face pe la Sadalho. Dupa formalitati, grupul va fi preluat de ghidul si autocarul georgian cu care se va continua calatoria spre Tbilisi. Seara, sosire in Tbilisi, cina si cazare in hotel Primavera 4* (http://www.primavera.ge/) sau similar.
ZIUA 6: TBILISI - ANANURI - TBILISI :
Mic dejun. Dimineata, plecare la Ananuri pentru a vizita fortareata si bisericile de aici ce constituie un exemplu clasic al frumoasei arhitecturi vechi georgiene. Fortareata Ananuri a apartinut ducilor de Aragvi, care au condus aceste meleaguri intre secolele XIII si XVIII. In incinta fortaretei sunt doua biserici construite in secolul XVII, dintre care cea mai mare, Biserica Adormirii Maicii Domnului, este acoperita cu frumoase sculpturi in piatra. In interior, peretii sunt acoperiti cu fresce datand din secolele XVII si XVIII. Pentru a admira privelistea spre piscurile celui mai inalt lant muntos din Caucaz, Caucazul Mare, se poate urca in cel mai inalt turn al fortaretei. Intoarcere la Tbilisi, capitala si cel mai mare oras din Georgia, situat intr-o zona deluroasa strabatuta de raul Mtkvari. Tbilisi este un oras aglomerat, unde alaturi de vechile monumente arhitecturale se inalta cladiri moderne. Se viziteaza cele mai importante repere turistice ale orasului: Muzeul de Etnografie - un muzeu in aer liber ce gazduieste o colectie de aproape 70 de case traditionale specifice fiecarei regiuni a Georgiei, biserica Metekhi - construita aproape de locul unde regele Vakhtang Gorgasali si-a stabilit resedinta regala in secolul V cand a fondat orasul, Abanotubani - unul din vechile districte ale orasului, renumit pentru izvoarele sale sulfuroase, impunatoarea fortareata Narikala - una dintre cele mai vechi din Tbilisi, datand din secolul IV cand era o citadela persana, Catedrala Sfanta Treime - cunoscuta sub numele de Sameba, listata printre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, Sinagoga si Catedrala Sioni. Seara, cina si intoarcere la hotel.
ZIUA 7: TBILISI - MTSKHETA - GORI - UPLISTIKHE - AKHALTSIKHE :
Mic dejun. Deplasare spre Mtskheta, unul dintre cele mai vechi orase din Georgia, capitala regatului Iviriei intre secolele III i.Hr si V d.Hr si locul in care georgienii au fost convertiti la crestinism in anul 337. Datorita istoriei sale indelungate precum si datorita numeroaselor monumente arhitectonice georgiene, orasul a intrat in anul 1994 in Patrimoniul Mondial UNESCO. Se va vizita Catedrala Svetitskhoveli (sec. XI) care, potrivit legendelor, este construita peste locul unde a fost ingropata mantia lui Hristos, si frumoasa Manastire Jvari (sec. VI), vizibila de la mare departare datorita amplasarii strategice. Plecare la Gori, orasul natal al fostului dictator sovietic Iosif Vissarionovici Stalin unde se va vizita muzeul dedicat acestuia. In cadrul muzeului se vor putea vedea micuta casa in care s-a nascut Stalin, fotografii, tablouri, scrisori, opere de-ale lui Stalin si chiar celebrul vagon blindat cu care Stalin a calatorit la Yalta pentru celebra Conferinta din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Continuarea itinerariului spre Uplistsikhe (« Fortareata Domnului »), oras sapat in stanca, fondat in jurul anului 1000 i. Hr. Se vor vizita primele locuinte si tunelele subterane care dateaza din epoca fierului, remarcabile datorita stilurilor diferite de cioplire a pietrei specifice Anatoliei si Iranului imbinate cu elemente din arhitectura pagana si crestina. Continuarea itinerariului spre Akhaltsikhe (« Castelul Nou »), oras situat in sud vestul Georgiei. Seara, sosire in Akhaltsikhe, cina si cazare in hotel Lomsia 4* (http://www.lomsiahotel.ge/) sau similar.
ZIUA 8: AKHALTSIKHE - VARDZIA - BORJOMI - TBILISI :
Mic dejun. Plecare catre orasul-pestera Vardzia. Orasul fondat in secolul XII intr-o zona rurala izolata din Georgia, aproape de granitele cu Turcia si Armenia, este unul dintre cele mai importante si impresionante monumente istorice din tara. Orasul-pestera situat la altitudinea de 1300 de metri deasupra nivelului marii este un simbol cultural care ocupa un loc special in inimile georgienilor. Regele crestin George al III-lea a construit Vardzia ca o fortareata militara iar fiica acestuia, printesa Tamar a preluat proiectul la moartea tatalui sau, transformand fortareata intr-o manastire fortificata unde locuiau in jur de 2000 de calugari, loc ce a devenit un bastion spiritual in Georgia. Orasul a fost considerat, datorita dimensiunilor sale, dar si datorita frumusetii unice, o creatie miraculoasa. Cele 13 etaje gazduiau sute de camere, 13 biserici, 25 de pivnite pentru vin, o sala de petreceri, biblioteci, grajduri si o impresionanta biserica principala. Pe peretele de nord al acestei biserici este o frumoasa fresca ce ii infatiseaza pe Tamar si pe tatal ei. Cutremurul din 1283 a distrus o parte din oras, grabindu-i declinul. Cu timpul, acest loc relativ inaccesibil a fost uitat, dar eforturile recente de restaurare si de promovare au readus Vardzia in atentia publicului larg. Continuarea itinerariului cu vizita orasului-statiune Borjomi. Orasul este renumit pentru industria apei minerale, in prezent fiind principalul produs de export pentru Georgia. Oprire pentru a degusta renumita apa minerala Borjomi. Plecare spre Tbilisi. Seara, sosire in Tbilisi, cina si cazare in hotel Primavera 4* (http://www.primavera.ge/) sau similar.
ZIUA 9: TBILISI - SIGHNAGHI - BODBE - DAVID GAREJA - TBILISI:
Mic dejun. Deplasare catre sud estul Georgiei, regiune renumita datorita vailor fertile pe care se cultiva vita de vie. Clima blanda din aceasta zona a contribuit la una dintre cele mai vechi si mai rafinate traditii viticole din lume. De fapt, in Georgia se cultiva peste 500 de soiuri de struguri. Sosire in Sighnaghi, unul dintre cele mai frumoase orase din regiunea Kakheti, cunoscut si sub numele de "orasul dragostei" datorita aerului medieval oferit de stradutele pavate cu piatra si de balcoanele cladirilor construite in stilul vechi georgian. Orasul se mandreste si cu cateva monumente cu valoare istorica si culturala deosebita. Se vor vedea zidurile de aparare ale orasului, construite in secolul XVIII. Fiind construit la altitudinea de 790 metri deasupra nivelului marii, din Sighnaghi se poate admira o priveliste de neuitat: contrastul izbitor dintre versantii molcomi ai vaii Alazani, cu campuri verzi, proaspat cosite, si crestele semete ale masivului Caucazul Mare ce strajuiesc valea. Continuare cu vizita Manastirii Bodbe, un complex monahal orthodox construit initial in sec. al IX-lea si refacut in sec. al XVII-lea, ce este in prezent principalul loc de pelerinaj din Georgia deoarece aici se afla mormantul Sf. Nina, cea care a crestinat Georgia. Plecare spre Manastirea David Gareja, situata intr-o zona semi-desertica, la granita cu Azerbaidjan. Aceste manastiri rupestre au fost sculptate in dealuri in urma cu mult timp. Ele au devenit un leagan al culturii monahale medievale. Mormintele calugarilor, picturile murale vechi de 1000 de ani, peisajul selenar si ideea ca unii oameni au ales sa traiasca in aceste pesteri din desert, fac din vizita la Complexul David Gareja o experienta uimitoare. Cina si cazare.
ZIUA 10: TBILISI - BUCURESTI :
Trezirea dimineata devreme. Transfer la aeroportul din Tbilisi. Imbarcare pe cursa Tbilisi - Bucuresti, compania LOT, cu decolare la ora locala 04:55; sosire in Varsovia la 06:20; decolare spre Bucuresti la ora 11:20. Sosire in Otopeni la ora 14:10.
Rezervare & Informații contact
Această ofertă a fost publicată de către Agenția de turism
PARALELA 45 TURISM:
- Adresa: Bd Basarabia, nr 69, bloc A16a, sc A, ap2 ,sector2, BUCURESTI
- Telefon: 0720 499 288
Trimite o cerere de rezervare pe email:
Solicitarea trimisă prin formularul de mai jos nu garantează rezervarea. Veți fi contactat de către operator pentru detalii.