Informații turistice generale
Republica Democrata Congo, fosta Zair, este situata in centrul continentului african si este traversata de ecuator in regiunea central-nordica. Deceniile de razboi civil si coruptie ce au urmat dupa colonialism au ingenuncheat tara din punct de vedere economic, politic si social, desi Congo are potentialul de a fi cea mai bogata tara din Africa. Pacea este fragila in teritoriul vast, marcat de izbucniri violente.
Capitala Kinshasa este un centru de transporturi pe raul Congo, una dintre arterele principale ale continentului african, situat vis-a-vis de Brazaville, capitala Republicii Congo. In pofida colapsului economic, orasul este modern, are o universitate si cateva institutii academice importante, inclusiv un centru de cercetare pentru medicina tropicala, cateva cladiri istorice, monumente si muzee.
In nord-est se afla Parcul National Virunga, ce a luat nastere in 1925, ca primul parc national din Africa. A devenit cunoscut datorita gorilelor de munte, acum foarte rare. Calatoriile in Republica Democrata Congo raman riscante si cei mai multi calatori evita aceasta tara, insa pentru ceilalti, exista hoteluri si restaurante excelente, in special in districtul Gombe din capitala.
Principalele atractii turistice
• Capitala Kinshasa nu are multe atractii de interes istoric, insa vizitatorii nu ar trebui sa rateze muzeul preistoric si etnologic de la Universitatea Kinshasa. Varful dealului este incununat de o capela frumos colorata. In apropiere se afla un colt de padure ecuatoriala ce inconjoara lacul Ma Vallee, cu o taverna pe mal. Alte atractii includ portul Kinkole, Gradinile Fermei Prezidentiale Nsele si piscinele unde puteti inota. In piete si suburbiile capitalei putei gasi sculpturi artizanale din lemn si obiecte de metal. Muzeul National include piese de arta nationala unice.
• In sud-vest, puteti vizita intr-o singura zi cascada Inkisi (60m inaltime) de la Zongo si pesterile din regiunea Mbanza-Ngungu.
• Pe drumul spre plaja Moanda de la ocean puteti vizita padurile, pesterile si cascadele Boma si morintele Tshela.
• Parcul National Upemba se afla pe raul Lualaba, la nord-est de Bukama si include cateva lacuri locuite de hipopotami, crocoditi si numeroase pasari acvatice. Aici exista si comunitati de pescari si fermieri. In nord se afla Parcul National Garamba, cu o suprafata de 400.000ha si multi lei, leoparzi, elefanti, rinoceri si girafe. Parcul National Viruga cuprinde doua lanturi muntoase si animale precum lei, elefanti, antilope, hipopotami si porci alergatori. Parcul este renumit si pentru gorilele de munte.
• Bucurativa de frumusetea apelor din Republica Democrata Congo - Kalemie si malurile lacului Tanganica amintesc de Riciera Franceza. Regiunea de sud este presarata cu lacuri de apa dulce precum Munkamba, Fwa si Kasai, iar lacul Albert are mai multi pesti decat oricare lac din Africa. Exista si numeroase cascade - Kiobo pe raul Lufira si Lofol (384m inaltime), lanord de Lubumbashi.
• Bunia este punctul de plecare in numeroase excursii in munti si paduri, sate native, pesterile de pe muntele Hoyo si cascada Escaliers de Venus.
Gastronomie
In Congo veti fi uimiti de abundenta de legume, insa asta nu inseamna ca agricultura este infloritoare. Solul padurilor tropicale este foarte sarac si putin hranitor. In pofida zonelor de savana si a vailor raurilor, doar 2,5% din solul tarii este cultivat. Produsele tipice din Congo sunt bananele, manioc (cassava), alune, cafea, cacao, taro si ananas. Peste 90% din carne este importata. Cultura congoleza abunda in tabuuri legate de mancare. Este interzis consumul carnii animalelor care sunt totemul unui sat, familie sau chiar individ.
Istorie
Fost Congo Belgian, acest ateritoriu a fost locuit de Negritos (pigmei), care au fost impinsi in munti de invadatorii Bantu si Nilotic. Corespondentul american Henry Stanley a navigat raul Congo in 1877 si a deschis drumul spre exploratii. Delegat de regele Leopold II al Belgiei, Stanley a semnat tratate cu sefii nativi si ajutat regele sa obtina titlu personal asupra teritoriului la Conferinta de la Berlin din 1885.
Leopold a acumulat o avere personala vasta, din fildes, cauciuc si forfa de munca congoleza. Se estimeaza ca au murit 10 milioane de oameni din cauza muncii fortate si a foametei in timpul domniei coloniale a lui Leopold. Aceasta exploatare a devenit o cauza internationala celebra, ceea ce a fortat Belgia sa preia administratia Congo, care a ramas colonie pana in 1960, cand Belgia a fost fortata sa-i acorde independenta. La cateva saptamani dupa independenta, provincia Katanga s-a separat de noua republica, fiind urmata de provincia Kasai de Sud. Belgia a trimis trupe pentru a inabusi razboiul civil, iar cu conflictul dintre presedintele Kasavabu si primul ministru Lumumba, Natunile Unite au trimis forte de mentinere a paciii.
In 1960 Kasavabu l-a dat pe Lumumba pe mana fortelor Katangan. O comisie de investigatii ONU a descoperit ca Lumumba a fost ucis de un mercenar belgian in prezenta lui Tshombe, presedintele Katanga.
Tshombe a refuzat planul ONU de reconciliere natuinala din 1962. Trupele sale au atacat fortele ONU, insa au capitulat in 1963. Pesedintele care l-a urmat pe Kasavabu a nationalizat Uniunea Miniera belgiana si mare parte din economie, a schimbat denumirea tarii in Zair si si-a schimbat propriul nume in Mobutu Sese Seko (care inseamna "razboinicul atotputernic, datorita vointei sale de a invinge, va merge din cucerire in cucerire, lasand foc in urma sa"). In 1997, invadatori din Angola, care isi spuneau Frontul congolez de Eliberare Nationala, a ajuns in Shaba si a amenintat centrul minier de la Kolwezi. Franta si Belgia au oferit ajutorul militar pentru infrangerea rebelilor.
Laurent Kabila si miscarea sa de gherila a lansat o campanie de sapte luni care l-a eliminat pe Mobuto in 1997, punand capat unuia dintre cele mai corupte si megalomane regimuri. Tara a fost redenumita Republica Democrata Congo. In 198, fortele rebele congoleze, sprijinite de Uganda si Rwanda, au castigat controlul asupra unei portiuni mair din tara, pana cand Angola, Namibia si Zimbabwe au venit cu trupe in ajutorul presedintelui Kabila.
In aprilie 2002, guvernul a fost de acord cu o impartire a puterii cu rebelii sprijiniti de Uganda si a semnat un acord de pace cu Rwanda si Uganda. Se estimeaza ca peste 2,5 milioane de persoane au murit in razboiul civil congolez de patru ani, care a implicat sapte armate straine si numeroase grupari rebele, care adesea s-au luptat intre ele.
Luptele si crimele au continuat, in 2003 fiind masacrati sute de civili in provincia Ituri, intr-un conflict etnic. Pana la sfarsitul anului 2004, numarul mortilor ajunsese la 3,8 milioane.
In pofida instabilitatii, progresul politic a continuat, in 2005 s-a adoptat o noua constiturie, iar in 2006 au avut loc primele alegeri democrate, din 1970. Un raport al Comitetului International de Salvare spune ca, in pofida milioanelor pentru ajutorare, sprijinului celor mai mari forte de mentinere a pacii si a alegerilor democrate, aproximativ 45.000 de persoane continua sa moara in fiecare luna in Congo, din cauza foametei sau a bolilor.
Informatii utile
Capitala: Kinshasa
Ora locala: pentru Kinshasa si Mbandaka este GMT +1. In Haut-Zaire, Kasai, Kivu si Shaba este GMT +2.
Principale limbi vorbite: franceza, lingala, kiswahili, kikongo, tshiluba
Moneda: 1 franc congolez = 100 centi