Vizavi de chipul din stanca a lui Decebal ,se afla de doua mii de ani vestita "Tabula Traiana"monument ridicat de adversarul sau,imparatul Traian ,pentru a marca mersul trupelor imperiale romane spre Dacia.
Decebal si Traian se afla din nou ,simbolic fata in fata.La Tabula Traiana s-a construit primul pod de vase pe Dunare si aici s-a purtat razboiul cu Decebal unde Traian a fost infrant.
Muntii care strajuiesc cazanele sunt in dreapta Starbetul - Mare iar in stanga Ciucarul Mare Dupa ce iesim din cazane in frumosul Golf al Dubovei intram in Cazanele Mici formate din stramtorea muntilor Starbetul-Mic si Ciucarul-Mic. Tabula traiana este singura ramasa din cele 10 tabule sapate in stanca si pentru a fi pastrata a fost mutata cu treizeci de metrii deasupra locului initial . In 1856 atunci cand apa nu avea acelas nivel ca azi si cand se puteau vedea patru tabule din cele zece,imparatul Traian a construit un adevarat viaduct ,contructie imortalizata printr-o inscriptie in stanca cunoscuta sub numele de "TABULA - TRAIANA"
Dupa o plimbare de 3 ore cu vaporasul unde am putut admira aceste peisaje cu frumoasele obiective istorice am plecat spre Moldova Noua cu masina pentru a admira acelai frumuseti din alt unghi. Pe acest traseu in valea Mracunei din apropierea comunei Ogradena -Veche isi face aparitia in peisaj "Manastirea Mraconia". Cuvantul Mraconia= "loc ascuns sau apa intunecata". Aceasta manastire a cunoscut toate vitregiile istoriei pana la a fi inghitita de ape si asemeni pasarii phenix a renascut din propriai cenusa si astazi sta asemeni punctului de observatei, pe a carui loc a fost reconstruita ,dirijand vasele ce trec pe Dunare si incantandu-ti sufletul pe masura ce o zaresti tot mai aproape.
Manastirea Mraconia se afla in comuna Dubova la 15 km de Orsova si a fost construita in 1523 purtand hramul Sf.prproc ILIE. In 1931 dupa degradarea de trecerea anilor s-a inceput reconstruirea manastirii,iar in 1947 biserica a fost ridicata din nou.In anul 1967 cu ocazia construirii Portile de Fier I asezamantul a fost demolat iar ruinele sale au ajuns sub apele Dunarii astfel ajungand sa fie cunoscuta de "Manastirea de sub ape Mraconia".In anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici,iar in anul 2000 se termina lucrarile actuala manastire purtand hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril si Sfanta treime.
Dupa trecerea de acest peisaj fiind in jurul orei 18 am oprit pentru a inopta la o frumoasa pensiune
pe malul Dunarii pe nume" Pensiune Melba" . Pensiune de 4 stele cu o camera frumos amenajata cu privire catre dunare lucru ce m-a facut sa ma scol dis de dimineata pentru a prinde rasaritul soarelui si al imortaliza in cateva poze. Cu tot efortul meu nu am reusit sa surprind rasaritul in poze intrucat deasupra apei s-a ridicat o ceata ,dar dezamagirea mea a fost compensata cu servirea micului dejun pe pontonul pensiunei avand in fata o priveliste care nu se pote explica in cuvinte.Incarcata de enrgia mesei,servirii impecabile si nu in ultimul rand de privelistea dunarii ne-am continuat drumul si ana la Moldova Noua am avut parte de o priveliste la fel de incantatoare. Aceasta experienta petrecuta intr-o scurta excursie pe clisura Dunarii ma face sa indemn pe oricine doreste sa vada si tot odata sa se simta extraordinar sa nu ezite printre multe alte itinerarii si pe acesta.
"CLISURA DUNARII"