De vreo saptamana si ceva, m-am tot gandit cum sa descriu (cat mai metaforic) un tinut deosebit, unde incanta ochiul de la cativa kilometrii... un tinut in care domina natura. De fapt, unde Natura este la ea acasa si si-a amenajat "locuinta" dupa propriile puteri. Si va asigur ca totul e cu bun gust. :D
Mai exact, a pus doua lucruri la un loc, cum rar se mai intampla: muntele si apa.
Si, nu e vorba doar de un munte si o apa oarecare... sunt doua atractii remarcabile, o grupa de munti ai Carpatilor Occidentali (Muntii Almajului) in paralel cu Muntii Balcani ai Serbiei si vedeta absoluta... Dunarea.
Ati ghicit ce loc e? Ca sa nu va mai tin in suspans, e Dubova (la aproximativ 20 km de Orsova). O localitate putin straina urechilor noastre (in special noua, celor din partea de Nord-Est a Romaniei).
Probabil va intrebati ce e asa de spectaculos la Dubova? Raspunsul meu e greu de dat, deoarece ma tem ca cuvintele pe care am sa le aleg nu pot sa surprinda intreaga valoare a localitatii.
Zona este una perfecta unde nimic si nimeni nu trebuie sa o modifice pentru ca reprezinta perfectiunea Naturii.
As putea spune ca, Dubova e un loc uitat oarecum de lume... parca e o locatie care nu apartine de granitele Romaniei. Si, totusi... acest imperiu al frumusetii si al linistii, Romania il imparte cu Serbia.
Despartite suficient de bine de Dunare, cele doua state sunt asemanatoare; muntii nostrii si ai vecinului dau impresia unei continuitati.
Si pentru ca Natura sa nu impresioneze trecatorul doar prin aceste doua piese (adica sa-i amplaseze pur si simplu), a mai modelat putin muntii... sus-sus stanca cu ceva padure (care acum toamna copacii au "imbracat" hainele cu nuante de auriu si de rubin), iar mai jos stanca a fost pur si simplu taiata cu un cutit si pe ici pe colo a adaugat un arbust, acoperind intr-un fel goliciunea muntoasa.
Atat muntii cat si Dunarea ofera calatorului cadrul ideal pentru relaxare, distractie si aventura.
Asadar, iubitorul de munte si cel de apa le va gasi aici pe ambele fara sa se deplaseze prea mult.
Poate escalada cu usurinta pe Ciucarul Mare sau pe Ciucarul Mic (in doar cateva ore); locatii foarte accesibile chiar si pentru un amator.
De pe platforma Ciucarului Mare se poate vedea cea mai spectaculoasa panorama... spre proprii nostrii munti (Muntii Almajului) si muntii Serbiei, Balcanii. Si asta nu e tot...imaginea este perfect delimitata de Dunare.
Prin despartirea celor doua lanturi muntoase, Dunarea a format doua cazane (denumire data de apa tulbure si de forma muntilor); Cazanele Mari si Cazanele Mici.
Intre cele doua Cazane, ceva mai retras, unde omenirea si-a gasit intr-un fel locul (si doar de romani)... este golful Dubova. Aici, pe margine s-au contruit pensiuni si cateva case private, participand intr-un fel la spectacolul Naturii, in liniste deplina.
Am avut impresia ca in acest loc chiar fortele naturii prezinta turistului o scenta de teatru, la propriu!
Puterea umana nu a reusit sa realizeze prea multe (probabil si din aceasta cauza satul pare unul saracacios); trasee, viaduct, schit, pensiuni, case, chipul lui Decebal, grota si pestera. Lucruri prea putin semnificative in comparatie cu decorul magnific al Naturii.
Indiferent de traseu (pe apa sau la pas), calatorul este binevenit la spectacol; trebuie doar sa priveasca, sa asculte, sa memoreze locuri, imagini si o mini-istorie amininta de localnici.