Calea de acces o reprezinta drumul national DN 2M Focsani - Odobesti - Andreiasu de Jos -37 km. (de la Odobesti la Andreiasu era drumul ca..............majoritatea drumurilor secundare.)
La Andreiasu de Jos exista o sursa naturala de hidrocarburi gazoase cu aprindere spontana. Apreciem ca este cel mai extins camp de "focuri vii" din Romania atat ca suprafata (400 m2 ) cat si ca debit de metan (50 tone/an)
Structura geologica, alcatuita din roci sedimentare (gresii, argile, cinerite) de varsta miocena, este deosebit de faliata si favorizeaza iesirea la zi a gazului metan precum si a altor gaze. Lipsa sau neantrenarea unor ape subterane de adancime determina emanatii de gaze uscate"Focurile Vii" de la Andreiasu de Jos sunt situate, in Subcarpatii Vrancei, pe versantul drept al vaii Milcovului la altitudinea de 430m.
In anul 1973, a fost infiintata rezervatia geologica in suprafata de 12 ha.
Interesant articolul de mai jos, acum sau obtinut fonduri si cand am fost eu se lucra un proiect frumos. Vizitati acest fenomen natural ca nu se stie ce va urma.
Focul Viu din Vrancea va fi inghitit de pamant
de Adevarul
Miercuri, 17 august 2005, 0:00
Focul Viu, un fenomen geologic unic in Europa, risca sa fie acoperit de pamant, ca urmare a alunecarilor de teren determinate de ploile din ultimele zile.
"Flacara vesnica" apare datorita emanatiilor de gaze naturale, care se aprind de la frecarea cu pamantul.
Insa ploile cazute duminica in judetul Vrancea au produs alunecari de teren pe valea Milcovului, in zona comunei Andreiasu de Jos, punand in pericol existenta Focului Viu.
"Scenele si bancile amenajate in fata Focului Viu au luat-o la vale din cauza alunecarilor de teren, patru case au fost distruse, iar altele doua sunt grav avariate", a declarat primarul comunei Andreiasu de Jos, Ion Budeanu.
Dupa cum spune Silviu Chiriac, de la Agentia de Protectie a Mediului Focsani, in zona se petrec alunecari de teren de 15 ani si mai este doar o problema de timp pana Focul Viu va fi acoperit de pamant.
"Rezervatia se afla pe treimea superioara a versantului de pe raul Milcov si, din cauza compozitiei solului, el aluneca in profunzime. De-a lungul timpului, s-a incercat stabilizarea pasunii cu copaci, insa masurile nu au avut efect. Acum, ploile au accentuat aceasta tendinta si in cativa ani va aluneca intreg versantul.
Totusi, poate gazele isi vor gasi o alta cale de a ajunge la suprafata", ne-a declarat Silviu Chiriac.
In ceea ce-i priveste pe locuitorii din zona, primarul comunei a anuntat ca cei afectati de alunecarile de teren vor primi locuri de case pe raza comunei Odobesti.