Denumita in multe scrieri "Orasul de pe Milcov", raul pe care voievodul Stefan cel Mare a stabilit hotarul dintre Moldova si Tara Romaneasca in anul 1482, localitatea a intrat in constiinta oamenilor drept "orasul Unirii".
Toponomia orasului Focsani se trage de la numele familiei Focsa "moldoveni buni si drepti din vremea lui Stefan cel Mare".
Se afla la intersectia cailor de comunicatie rutiera si feroviara europene, fiind strabatut de coridorul feroviar nr. 9 (Helsinki - Moscova - Chisinau - Bucuresti - Plodviv) si poate beneficia de propunerea de extindere a coridorului rutier nr. 1 (Talin - Varsovia - Cernauti - Bucuresti).
Este incadrat geografic la intersectia latitudinii nordice de 45 grade si 42 min. cu longitudinea estica de 26 grade si 13 min., strajuind partea sud-estica a Carpatilor de curbura, la contactul dintre Campia Siretului inferior si dealurile subcarpatice ce culmineaza cu Magura Odobestilor (1001 m).
Municipiul Focsani, asezat pe raul Milcov, are o suprafata de 4815 ha., ceea ce reprezinta 1% din suprafata judetului Vrancea, fiind o localitate de dimensiune medie.
Date istorice:
Desi atestat documentar din secolul al XVI- lea (30 ianuarie 1575 cand, Alexandru Voda din Tara Romaneasca arata, intr-un document, ca a fost lovit “cu inselaciune pe la Focsani de Ioan Voda”), asezarea de pe Milcov este mult mai veche. Sapaturile arheologice efectuate in anul 1977 in sudul Focsaniului atesta ca vatra actuala a orasului a fost locuita inca din neolitic, obiectele descoperite apartinand culturii Cris (cca. 5000 i. Hr.). Au mai fost descoperite un tezaur dacic din secolul III – II i. Hr., un tezaur de monede imperiale romane, alte marturii ale culturii materiale care au apartinut carpilor si sarmatilor din sec. II - III e.n.
Pana la inceputul sec. al XVII- lea, Focsaniul era consemnat ca sat, iar dupa anii 1615-1620 se mentioneaza denumirea de targ, devenind cu timpul cea mai importanta asezare intre Trotus si Ramnicul Sarat, aflandu-se la confluenta drumurilor comerciale ce unesc Tara Romaneasca cu tarile din vestul si estul Europei.
Un moment important in istoria Focsaniului il constituie perioada Unirii de la 1859, orasul legandu-si numele de acest act national pentru totdeauna. La Focsani a functionat, intre anii 1859 si 1862, Comisia Centrala insarcinata cu elaborarea legilor comune celor doua Principate, Curtea de Casatie pentru doua Prefecturi (Putna si Ramnicul Sarat), doua tribunale, doua politii, doua sectii ale municipalitatii. In anul 1862 se realizeaza unirea celor doua parti ale orasului prin decretul de unificare din 6 iulie 1862 semnat de Alexandru Ioan Cuza, Focsaniul devenind resedinta judetului Putna.
Perioada dintre Unire si castigarea independentei cunoaste o mare inflorire. In 1866 se construieste Gimnaziul, astazi Colegiul National Unirea, in anul 1867 Spitalul judetean si comunal, in anul 1873 Gradina Publica.
Sfarsitul sec. al XIX- lea si inceputul secolului al XX- lea cunoaste aceeasi dezvoltare infloritoare astfel ca, se infiinteaza Societatea Filarmonica denumita simbolic "Doina Vrancei" (1907), Biblioteca Publica (1912), Teatrul "Mr. Gh. Pastia" inaugurat in 1913, Palatul de Justitie.
La 8 septembrie 1917 se semneaza, la Focsani, armistitiul intre reprezentantii Armatei Romane si cei ai Puterii Centrale.
opriti-va sa admirati parcul tineretului...atentie la trafic,este intens...dar trotuarele sunt ....si coafiuri ecvestre!
frumusel, da se poate si mai bine
Calea de acces o reprezinta drumul national DN 2M Focsani - Odobesti - Andreiasu de Jos -37 km. (de la Odobesti la Andreiasu era drumul ca..............majoritatea drumurilor secundare.) La Andreiasu de Jos exista o sursa naturala de ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat