Danezii si conceptul de fericire
Copenhaga , cu localizarea ei strategica la gura Marii Baltice, a devenit o rascruce importanta de drumuri. Este centrul politic al Danemarcei, resedinta a regalitatii dar si centrul cultural al tarii. Copenhaga este recunoscuta pentru elementele sale istorice si comerciale dintre care cele mai importante sunt complexul Christiansborg, Rosenborg Slot, palatele Amalienborg, zona Nyhavn
precum si pentru magazinele sale de pe Stroget - cea mai lunga strada pietonala din lume, cu cea mai eclectica dispunere de magazine pe care o poti gasi undeva.
Atractiile Copenhagai nu se reduc la istorie, cultura si cumparaturi - una din marile sale atractii e caracterul danezilor insisi. Se spune despre ei ca sunt sociabili si incantatori, le place pur si simplu sa se bucure de viata. In putinul timp pe care l-am petrecut in Copenhaga ne-am plimbat pe jos si cu vaporasul pe canalele care impanzesc orasul pentru a admira cladirile monumentale ale Palatului Christianborg (astazi Palatul Parlamentului), Cladirea Teatrului Regal, Palatele Amalienburg (sediul regalitatii), noua si moderna constructie a Operei Nationale
, Catedrala orasului, impozantul sediu al Bursei care azi este destinat unor Sali pentru evenimente speciale
si nu in ultimul rand cea mai faimoasa statuie din Copenhaga si nu numai "Mica Sirena" a lui Edvard Eriksen
Vreau sa remarc insa ca pe strazile centrale si nu numai se desfasurau niste manifestari zgomotoase, pline de exuberanta, veselie, fara nici o inhibitie si mai ales ca o descatusare dupa limitarile, frustrarile si constrangerile (atatea cate sunt ele) unui an scolar incheiat. Erau elevi ai cursurilor liceale se pare care se bucurau nestavilit ca tocmai se incheiase un an scolar.
Asa mi-am adus aminte ca auzeam in primavara undeva la un post de televiziune cum ca participantii la Conferinta ONU pentru Fericire au vrut sa vada "care este nivelul de fericire in lume" si au solicitat Universitatii Columbia sa prezinte un raport in acest sens.
Potrivit raportului pe 2012, Danemarca ocupa, pentru prima data, primul loc in clasamentul celor mai fericite natiuni de pe glob, dupa ce Norvegia a stat pe primul loc mai multi ani la rand. Acelasi lucru s-a intamplat si in 2013. Stabilirea clasamentului s-a bazat pe un scor de evaluare a vietii, indice ce a luat in calcul o varietate de factori, printre care gradul de sanatate a populatiei, gradul de securitate a familiei si locului de munca, precum si factori sociali ca libertatea politica si gradul de corupere a autoritatilor.
"Fericirea este sentimentul fundamental pe care trebuie să îl înveţi în şcoală. Danezii l-au găsit deja. Fericirea se predă în şcoli din anii 70. Nouă nu ne place competiţia. O vedem ca pe un lucru negativ. Filosofia noastră e să dăm note studenţilor cât mai târziu posibil" spune Erik Hygum decanul unei facultati din Copenhaga.
Danezii au inventat conceptul de "hygge" (atmosfera calduta si comoda) pentru a combate deprimarea intr-o tara unde in timpul iernii soarele straluceste doar sapte ore pe zi. Ce ar mai fi de remarcat important la danezi? Ca nici intr-o tara din lume egalitatea dintre sexe nu este asa de apropiata ca-n Danemarca si in general in Tarile Nordice. Ca au multe zile libere si concediu de cinci saptamani pe an pe care le folosesc pentru recreere si distractii cat cuprinde si inca multe, multe alte lucruri deosebite pentru ca le da mana, au o economie dezvoltata iar veniturile sunt pe masura. Sa nu uit importanta pe care o dau miscarii fizice - 50% din populatie utilizeaza ca mijloc de deplasare BICICLETA avand astfel grija atat sanatatii personale cat si mediului inconjurator.