Florenţa este oraşul în care a apărut Renaşterea, motiv pentru care sute de mi de turişti vin aici anual să ia contact cu această extraordinara revărsare de talent artistic a sec. al XV-lea. Un număr impresionant de opere renascentiste au rămas aici în oraşul în care au fost create.
O vizită a oraşului începe de regula în Piaţa Domului Aceasta a fost eliberată de povara traficului auto abia din anul 1988, printr-o lege menită să stopeze degradarea operelor pe care le găzduieşte. Este vorba de Bazilica Santa Maria del Fiore(Domul din Florenţa), Clopotniţa(Campanile di Giotto ) şi Baptisteriu ( Battisterio).
Faţada Bisericii este din marmura policromă. cea verde provenind din carierele din Prado, cea roşie de la Meramma iar cea albă de la Carrara. Designul ei este asemănător ce cel al Campanilei de alături proiectată de Giotto di Bondone în anul 1331. Am urcat cele 436 de trepte ale turnului bisericii de unde am putut face câteva poze foarte frumoase pe care am să le ataşez aici.
Battisterio datează din sec. al VII-lea.
Interiorul sau a fost refăcut şi aici pot fi văzute mozaicuri reprezentând Geneza şi Judecata de Apoi executate în 1300.
Atracţia principala a Baptisteriului o constituie cele trei garnituri de uşi din bronz despre care se poate spune ca ocupă un important loc în domeniul creaţiei artistice dar şi în istoria artei prin povestea lor. Daca este să asociem începutul Renaşterii de un anumit eveniment atunci acesta este concursul din 1401 prin care s-a ales artiştii ce urmau să realizeze uşile. Dintre cei şase artişti care au intrat în competiţie Ghiberti şi Brunelleschi au fost declaraţi câştigători însă Brunelleschi, un geniu cu un temperament expansiv a refuzat sa lucreze cu Giberti. Acesta a rămas singur cu responsabilitatea executării uşilor pentru portalul nordic pe care nu le-a terminat abia în 1424. Cea ceea ce a rezultat înfăţişează elementele cheie ce definesc ARTA RENASCENTISTA şi anume; înfăţişarea realista a personajelor, perspectiva, narativitatea şi dramatismul scenelor.
A fost tocmit sa execute un al doilea set de uşi pentru portalul estic. Acestea au fost dezvelite in 1452 iar Michelangelo a spus despre ele că ar fi potrivite ca ,,Porţi ale Paradisului'' nume cu care sunt cunoscute până azi.
Porţile de sud sun opera lui Pisano (1339) şi reprezintă scene din viaţa lui Ioan Botezătorul. Patronul spiritual al oraşului.
Cupola bisericii a fost construită de Brunelleschi printr-o tehnică novatoare reuşind realizarea celui mai mare dom din lume, la acea vreme.
Pentru a vedea comorile catedralei trebuie să vizitaţi şi Museo dell'Opera del Duomo aflat in partea dreapta a Pieţei Domului. Aici veţi vedea nenumărate sculpturi ale unor artişti celebri. Piesa vedetă este Pieta a lui Michelangelo începuta in 1550 si rămasă neterminată. De remarcat este ca figura cu glugă (Nicodim) este autoportretul lui Michelangelo.
Celebra este de asemeneai Cantoria (galeria stranei) a lui Donatello si sculptura in lemn a Mariei Magdalena a aceluiaşi artist.