Piazza della Signoria a fost creata in secolul al 13-lea si a devenit cea mai importanta piata din Florenta datorita faptului ca se afla in apropiere de Palazzo Vecchio si Palatul Uffizi. In piata decorata cu o colectie impresionanta de statui, se gasesc o multime de cafenele si restaurante.
Originile acestei piete din Florenta pot fi gasite in secolul al 13-lea cand zona respectiva se gasea in proprietatea familiei Uberti, cea mai puternica familie din oras la acea vreme. Familia Uberti sprijinea gruparea ghibelinilor (o factiune pro-imperiala), in vreme ce opozantii lor, familia Buondelmonti, ii sprijineau pe guelfi (factiunea pro-papala). Cele doua parti s-au luptat pentru control timp de mai multe secole la rand, pana cand ghibelinii au avut intaietate. In 1266, dupa infrangerea armatei imperiale in batalia de la Benevento, guelfii i-au alungat pe membrii familiei Uberti si toate proprietatile lor au fost confiscate si distruse. Ca simbol al victoriei, ramasitele rezultate in urma distrugerilor nu au fost curatate pentru mai bine de un deceniu, dupa care locul a devenit a piata publica. Atat Palazzo Vecchio cat si Galeriile Uffizi au fost construite tot pe fosta proprietate a familiei Uberti.
Constructia unui sediu al conducerii orasului a inceput la sfarsitul secolului al 13-lea. Terminat in 1322, a fost initial cunoscut sub numele de Palazzo Popolo, dar mai tarziu a fost rebotezat cu numele de Palazzo Vecchio. Prezenta acestui palazzo a adus pentru Piazza della Signoria un rol cheie in istoria politicii florentine. Din secolul al 14-lea, politicienii florentini au inceput sa se adreseze poporului din balcoanele de la Palazzo Vecchio, ceea ce a facut ca cetatenii Florentei sa se adune in piata pentru evenimentele importante din viata politica a orasului
Cu toate ca piata nu este atat de mare ca alte piete din orasele toscane cum ar fi Siena, este foarte animata datorita multitudinii de atractii din zona. Piata este aproape un muzeu in aer liber de sculptura si multe dintre statuile de aici aduc aminte turistilor de istoria bogata a Florentei. Cea mai cunoscuta statuie din piata este David, opera lui Michelangelo, una dintre capodoperele sculpturii renascentiste. Statuia a fost creata in 1504 pentru orasul Florenta si a fost amplasata chiar in fata la Palazzo Vecchio. In 1873 statuia a fost inlocuita de o replica, originalul gasindu-se acum la Galleria dell'Accademia. In 1533 o alta statuie a fost expusa in piata, Hercule de Baccio Bandinelli. Legenda spune ca Florenta a fost construita pe mlastinile care au fost secate de acest erou mitologic. Fantana lui Neptun a fost construita intre 1563 si 1575 si simbolizeaza puterea navala a Florentei. Designul lui Bartolommeo Ammannati il infatiseaza pe zeul roman al marii inconjurat de nimfe.
Statuia ecvestra a lui Cosimo I de Medici, cel care a adus familia Medici la putere in anul 1537, a fost comandata de fiul acestuia Ferdinando si a fost creata de Giambologna. A fost amplasata in Piazza della Signoria in 1594. Marzocco, o statuie a unui leu, opera lui Donatello, creata intre 1418 si 1420, a fost adusa in piata
mult mai tarziu, in 1812. Actuala statuie este tot o replica, orginalul gasindu-se la Bargello
Si mai multe statui se pot gasi in Loggia dei Lanzi, o superba galerie cu arcade care a fost construita in secolul al 14-lea in Piazza della Signoria chiar in fata unui alt obiectiv turistic de marca din Florenta, Palazzo Vecchio.
Scopul original al acestei galerii a fost sa protejeze demnitarii de ploaie si alte intemperii in timpul unor ceremonii oficiale sau alte evenimente si intalniri publice. Astazi gazduieste o serie de statui, cea mai cunoscuta fiind cea a lui Perseu dupa ce a ucis Meduza.
Galeria cu trei arcade largi a fost construita intre 1376 si 1382 de arhitectul florentin Simone di Grancesco Talenti si de un alt arhitect nascut in Lombardia, Benci di Cione Dami. Galeria deschisa si excelent proportionata a fost proiectata in stil gotic tarziu, un precursor clar al altui stil care avea sa devina extrem de popular in Florenta, stilul Renascentist. Michelangelo, unul dintre cei mai celebri exponenti ai stilului renascentist si un artist desarvasit, a propus chiar ca aceasta galerie sa fie extinsa de-a lungul tuturor laturilor de la Piazza della Signoria, dar Cosimo I de Medici, ducele Florentei, a decis intr-un final ca aceasta lucrare ar avea costui prea ridicate. Loggia dei Lanzi este numita astfel dupa garzile personale ale lui Cosimo I, niste lancieri elvetieni cunoscuti sub numele de Lanzi - un cuvant derivat din germanul Landsknecht. Pentru o perioada de timp, in jurul anului 1527, membrii garzii au fost gazduiti in Loggia.
Loggia dei Lanzi este acum o colectie de arta in aer liber cu un numar impresionant de sculpturi din perioada Renascentista si cea a Imperiului Roman. Traditia de a plasa statui in Loggia dei Lanzi a inceput inca din 1494 cand florentinii i-au expulzat pe membrii familiei de Medici, familie ce stapanise orasul pentru mai bine de 150 de ani. Pentru a celebra victoria revoltei lor impotriva fostilor conducatori, cetatenii Florentei au transportat statuia lui Donatello, Judith si Holofernes din palatul familei Medici in piata din fata de la Palazzo Vecchio. Alegerea acestei statui din bronz nu a fost intamplatoare; statuia infatiseaza o femeie ce decapiteaza un tiran si simboliza sfarsitul dominatiei Familiei Medici in orasul Florenta
Casa de Medici si-a recapatat insa puterea in Florenta si ducele Cosimo I l-a angajat pe Bevenuto Cellini sa creeze o sculturi care il infatisa pe eroul mitic Perseu dupa ce decapitase Meduza. Dupa terminarea sa in 1554, statuia a fost amplasata in Loggia dei Lanzi ca un avertisment pentru potentialii inamici ai ducelui. Astazi, statuia de bronz a lui Perseu este inca principalul punct de atractie de la Loggia dei Lanzi, desi colectia de statui s-a extins de-a lungul timpului cu alte piese impresionante. Una dintre capodopere este "Rapirea Sabinelor", un grup de statui din marmura ce au fost create in 1585 de sculptorul flamand cunoscut sub numele sau italian, Giambologna. O alta statuie a aceluiasi sculptor este cea care-l infatiseaza pe Hercule ucigand centaurul Nessus. A fost create in 1599 dar a fost adusa in Loggia dei Lanzi abia in 1841. Mai exista doua grupuri de sculpturi in centrul loggiei, o statuie Romana restaurata in secolul al 16-lea si amplasata aici in 1838 si "Rapirea lui Polyxena", o alta sculptura ce dateaza din secolul al 19-lea creata de artistul italian Pio Fedi.
Alte sase sculpturi - cunoscute sub numele de Sabine - se afla in partea din spate de la Loggia dei Lanzi. Statuile romane din marmura ce infatiseaza figuri de femei, au fost amplasate aici in 1789. Intrarea de la Loggia este flancata de doua statui masive din marmura ale unor lei. Leul din dreapta cum se vede dinspre Piazza della Signoria dateaza din Antichitate, in timp ce cel din stanga a fost creat in 1598 de sculptorul italian Vacchi si amplasat aici in 1789
Sursa: tvl.ro