Misiunea mea de-a va relata despre obiectivele vizitate in Cracovia a devenit foarte usoara.
Ajutorul a venit de curand de la Daniel care a postat in ultimele zile niste review-uri de la toate obiectivele pe care le-am vizitat si eu. Despre calatoria noastra spre Cracovia pot sa va spun ca a inceput pe o ploaie deasa care se parea ca a cuprins toata Europa si ca scurta excursie va fi ratata. Dar am avut noroc pentru ca pe cand am ajuns in zona Miskolc norii s-au risipit iar la Kosice era deja insorit. Dupa ce am facut un scurt popas la Kosice despre care v-am scris in review-ul anterior am traversat de la sud la nord Slovacia trecand pe langa un superb castel la Spisska
si pe la poalele Muntilor Tatra.
Între Poprad si PreÅ¡ov cam pe la jumătatea distanţei, este imposibil să nu îţi atragă privirea un castel medieval, aflat pe un deal, la peste 600 m altitudine, dominând întreaga vale. Este SpiÅ¡ský Hrad, Castelul SpiÅ¡, înscris, din 1993, împreună cu localităţile învecinate, SpiÅ¡ská Kapitula, SpiÅ¡ské Podhradie şi Žehra, pe Lista Patrimoniului Mondial - UNESCO. Este o locatie tot mai cautata pentru productii cinematografice.
Dupa ce am trecut pe la apusul soarelui la poalele Muntilor Tatra am ajuns seara la Cracovia.
Am fost cazati la Hotelul Artur, un hotel de 3 stele care pentru aceasta categorie a fost impecabil.
Daca la plecare ne-am bucurat ca am scapat destul de repede de ploaie in dimineata urmatoare a coborat peste noi (adica peste Cracovia) o ceata deasa de-am crezut ca nu se ridica toata ziua. E adevarat ca ne-a insotit pana aproape de pranz. Veti vedea asta in poze.
Am inceput periplu nostru in Cracovia pe dealul Wawel. Ce am vazut acolo? Pe scurt: Catedrala episcopala, Muzeul catedralei, Clopotul Zygmund si Criptele regale.
Ansamblul ce gazduia altadata regii si reginele Poloniei era aglomerat probabil asa este in permanenta, pentru ca atractiile sunt pe masura.
Alături de Wawel, Rynek Główny (Piaţa Mare) din Cracovia reprezintă unul din cele mai importante obiective turistice ale oraşului. Acesta a fost al doilea obiectiv care era in planul nostru dar de pe dealul Wawel pana-n Piata Mare am strabatut la pas cateva strazi minunate, cu cate o oprire la Biserica Sf.Petru si Pavel si Biserica Sf.Andrei.
În Piaţa Mare se poate ajunge din orice direcţie, pentru că ea se află exact în inima oraşului vechi. Piaţa mare era, la origine, înconjurată de bazaruri, tarabe, aici aflându-se şi un hambar, precum şi cântarul municipal. Acum, pe laturile pieţei se înşiruie terasele cafenelelor şi restaurantelor. Cand am ajuns in piata, era in jurul pranzului, surpriza!! la baza Turnului Primariei era amenajata o terasa unde un band canta live, cochetand convingator cu muzica de jazz.
În faţa turnului se află o lucrare de artă în bronz, Eros Bendato, aparţinând artistului Igor Mitoraj şi plasată aici în 2003.
Am intrat apoi in Sukiennice (Sala Tesaturilor-fosta Bursa de tesaturi) , Bazylika Mariacka trecand pe langa Monumentul lui Adam Mickiewicz. Adam Mickiewicz este considerat poetul naţional al Poloniei şi este un reprezentant de seamă al romantismului, adesea comparat cu Byron şi Goethe. A urmat apoi Biserica Sf. Albert, Sf. Barbara, Maly Rynek -Piata Mica, Poarta Florianska, Memorialul Grunwald si uite asa s-a facut seara. Am mai facut un scurt popas la terasa de la Turnul Primariei cat sa bem o ciocolata fierbinte si sa savuram cateva acorduri pe muzica de jazz.