Locatie: Pe platoul Gizeh, cimitir al anticului Memphis, astazi parte a orasului Cairo, Egipt.
Arhitect: necunoscut;
Durata de viata: 2560 I. H - pana astazi
Detaliu specific: orientarea cu precizie al fiecarui colt al constructiei catre cele 4 puncte cardinale, iar sectiunea orizontala este perfect patrata le orice nivel al acesteia.
Descriere:
Inaltime - initial de 146.6 m, dar datorita eroziunii si al degradarii in prezent are o inaltime de 135.75 m, iar baza are o latura de 230,4 m lungime.
Constructie din 2,3 milioane de blocuri de piatra, fiecare cantarind aproxiamtiv 2,5 tone.
Unghiurile perfecte dintre fetele piramidei - perfecte si egale de 510 51~.
Istorie:
Dintre toate cele 7 monumente, Piramida lui Keops intruneste trei insusiri speciale care ii implinesc maretia si valoarea: este cel mai vechi, este unicul care a rezistat pana in ziua de azi, si de numele lui se leaga diverse legende si controverse ce au invaluit intreaga constructie in mister.
Atribuita regelui Keops, cea mai mare constructie din istoria omenirii realizata fara ajutorul masinilor, Piramida Mare este o capadopera a abilitatilor tehnice si igineresti ale vechilor egipteni, ce impresioneaza prin precizia geometrica, prin taietura dreapta si imbinarea perfecta a pietrelor colosale (unele de 16 tone) ce o compun. Pentru definitivarea megalitului din blocuri de calcar la exterior si blocuri de granit, la interior, au fost necesari 100 000 de oameni si 20 de ani.
La vremea respectiva , in Egipt piramidele nu avea unic scop pastrarea ramasitelor pamantesti ale faraonilor si a bogatiilor lor, ci aveau si menirea de a coplesi pe supusi prin maretia lor.
Piramidele de pe actualul platou turistic de la Gizeh, au fost construite in timpul dinastiei a IV de faraoni, si sunt atribuite faraonilor Keops- cea mai impozanta dintre piramide (al doilea rege al dinastiei), Kefren (fiul lui Keops- piramida de 143 m) si Mikerinos (nepotul lui Keops- piramida cu o inaltime de 66m). Prestigiul faraonilor crestea in functie de expediitiile de cotropire, noile teritorii cucerite, acumularea unor bogatii colosale, si considerau ca aceste piramide reprezentau dovada maretiei si a puterii lor regale.Traditia acestor constructii a inceput in Egiptul Antic ca o extindere a conceptului de "mastaba”: o platforma care acoperea cavoul regal. Mai tarziu aceste platforme s-au inmultit, au fost asezate suprapus, si astfel s-au nascut piramidele.
Piramida Mare a fost placata cu piatra alba, perfect slefuita, ce stralucea puternic in razele soarelui. Din pacate, datorita eroziunii, astazi se pot vedea doar blocurile de calcar, ce au fost fixate atat de strans intre ele incat nu se putea introduce nici macar o coala de hartie.
Greutate piramidei este impresionanta: 6 milionae tone. Intrarea se afla la 15 m deasupra bazei, pe latura nordica, iar deasupra ei exista o inscriptie in limba franceza, ce aminteste de expeditia franceza in Egipt (1799- 1801). In interior se gasesc numeroase coridoare si galerii, unele conduc catre camera mortuara, altele sunt labirinturi probabil menite sa duca in eroare pe cei ce vor atenta la bogatiile sale.Cavoul faraonului se afla situat chiar in centrul piramidei si singura cale de acces este Marea Galerie.Sarcofagul este sculptat din granit rosu, precum peretii camerei mortuare. Avand in vedere ca sarcofagul este numai cu un centimetru mai scurt decat intrarea in camera, se presupune ca el fost introdus in timpul constructiei. Exista mai multe teorii cu privire la modalitatile in care a fost ridicata aceasta constructie colosala: construirea unei rampe ce a fost ridicata pe parcursul constructiei, ce ar fi facilitat prin acoperirea acestora cu lut si apa, deplasarea blocurilor de piatra.
Deplasarea blocurilor de piatra cu ajutorul unor parghii foarte lungi. In piramida a fost gasita si camera mortuara a reginei, insa din pacate comorile si mumia lui Keops nu au fost gasite, considerate a fi prada unor jefuitori de morminte.
In mileniile ce au urmat cele trei piramide au primit diverse titulaturi, atribuite datorita impactului puternic pe care o are asemena constructie asupra oamenilor: "Granarele lui Iosif” sau "Muntii Faraonului”. Tot pe acest platou, este deschis vizitei turistilor un muzeu ce adaposteste misterioasa "Barca a Soarelui”, descoperita in 1954 in sudul piramidei, si in care se presupune ca fost purtat faraonul pe ultimul drum catre interiorul piramidei.
Constructiile magnifice numite piramide au stimulat la maxim imaginatia oamenilor carora le venea greu sa creada ca maini omenesti au ridicat un asemenea colos de piatra, destul de intortocheat si periculos uneori. Ipotezele au variat de la constructiile unor civilizatii disparute cu milenii multe in urma la un observator astronomic, iar cele mai spectaculoase se refera la provenienta extraterestra a acestora. Insa arheologii aduc multe probe concludente care sa dovedeasca ca piramidele din Egipt nu au fost decat cele mai mari morminte si cele mai luxoase, construite pentru a proteja ramasitele pamantesti si comorile faraonilor.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat