Informații turistice generale
Probabil ca Egipt este singura tara din lume pe care fiecare dintre noi ar trebui s-o vada macar o data in viata. Si asta pentru cel putin doua motive: piramidele, mai exact piramidele de la Giza, singurele supravietuitoare dintre cele sapte minuni ale lumii antice si Nilul, locul in care s-a dezvoltat una dintre primele civilizatii ale lumii.
In 430Ihr Herodot era coplesit de teama si veneratie la vederea monumentelor magnifice din Egipt, majoritatea fiind deja vechi de 2.500 de ani. Cele mai multe dintre ele, de la piramidele de la Giza pana la uimitoarele temple din Karnak sau Philae, sau mormintele pictate din Valea Regilor, stau si astazi ca marturie a fabuloasei civilizatii.
Chiar din povarnisul Nilului incepe desertul. In est, unii dintre cei mai vechi munti din lume inca stau frumosi si trufasi. In vest, dunele de nisip continua pana la uimitorul Desert Alb si ciudatul Desert Negru. Tot aici se afla si cele mai minunate oaze pe care le-ati vazut vreodata. In istoria mai recenta, Egipt pare ca a devenit locul de nastere a monasticii crestine. O multime de manastiri inca functioneaza si vizitatorii sunt bine-veniti. Desi au trecut mai mult de 1.300 de ani de la ocupatia musulmana, foarte putine urme ale culturii musulmane mai pot fi gasite pe teritoriul Egiptului. Doar Cairo se poate lauda in acest domeniu.
In zonele din sudul orasului Cairo temperatura in timpul verii este aproape insuportabila, mai ales in Luxor si Aswan, unde ziua sunt si 40°C.In Cairo, combinatia dintre caldura, praf, poluare, zgomot si inghesuiala fac deplasarea pe strazi un adevarat test de rezistenta. Pe de alta parte, un soare arzator poate fi exact ce aveti nevoie pentru a va „rumeni” usor pe plajele din sudul Sinai, coasta Alexandriei sau Marea Rosie.
Daca vreti sa vizitati un loc precum Luxor, iarna este cel mai placut anotimp. Cairo nu este la fel de placut, din cauza averselor de ploaie si temperaturilor scazute pe timpul noptii. De asemenea in Alexandria, ploile lasa in urma strazile inundate si noroioase. Chiar si plajele din Sinai sunt cam racoroase in ianuarie. Din martie pana in mai, sau din septembrie pana in noiembrie, este cea mai buna perioada pentru a va bucura de zilele calduroase fara a suporta aglomeratia de pe plaja. In timpul Ramadanului multe cafenele si restaurante sunt inchise pe parcursul zilei, iar barurile isi intrerup total activitatea. Si birourile au program redus si haotic.
Principalele atractii turistice
• Admirati atmosfera medievala a orasului Cairo. Principalele atractii includ piata Midan Hussein, cu ceainarii si impunatoarea moschee Sayyidna Al-Hussein, moscheea Al-Azhar cu cea mai veche universitate din lume, Muzeul de Arta Islamica si impresionanta fortareata medievala.
• Petreceti o parte din timp la una dintre cele mai mari atractii ale Egiptului, Muzeul Egiptean, care adaposteste peste 130.000 de exponate, printre care obiecte de arta si sculpturi faraonice si bizantine, Camera Mumiei si expozitia Tutankhamun.
• Lasati-va impresionati de Marile Piramide de la Giza, cele mai vizitate monumente ale Egiptului. Dintre cele trei piramide principale (Cheops, Chephren si Mycerinus) cea mai inalta are 137m inaltime si contine 3 milioane de blocuri de piatra. Explorati interiorul prin labirinturi si trepte.
• Admirati Sfinxul fermecator, asa cum il numeau vechii greci, cu cap de femeie si corp de leu. Seara, au loc jocuri de lumini si sunete, care povestesc istoria vechiului Egipt. Pentru a explora locurile puteti inchiria camile, cai sau magari.
• Vizitati capitala Vechiului Regat, Memphis, aflata la sud de Cairo de astazi. Piramida in trepte de aici este mai veche decat cele de la Giza si are basireliefuri si morminte regale bine conservate. Dashur este deschis vizitelor doar din 1996 si este faimos pentru piramida indoita si un camp urias de morminte regale.
• Explorati Luxor, vechiul oras al Thebei. Spectaculosul templu Karnak are statui uriase, sali si obeliscuri puse in evidenta seara de spectacole de lumini si sunete. Templul Luxor este pazit de statuia uriasa a lui Ramses. Alte atractii includ Muzeul Luxor, plin de relicve din templele Thebei si Muzeul Mumificarii.
• Traversati pe malul de vest al Nilului si vizitati vasta necropola a Thebei, ce contine unele dintre cele mai frumoase morminte din lume - Valea Regilor, Valea Reginelor si Mormintele Nobililor. Atractiile principale includ mormintele lui Tutankhamun, Ramses II si Nefertari.
• Luati un taxi pe rau spre insula Elephantine din Aswan. Excavatii recente din acest fost oras de frontiera au scos la iveala temple si o fortareata. Muzeul Aswan de pe insula contine exponate gasite in Nubia si Aswan. Chiar la sud se afla Insula Plantelor prezentata in anii 1980 Lordului Horatio Kitchener. Acesta a creat o frumoasa gradina botanica din plante exotice aduse din India si Malaezia.
• Minunati-va de dimensiunile uriase ale barajului Aswan, care este o sursa de energie si irigatii pentru intreg Egiptul. Langa Aswan se afla Templul lui Philae, pe insula Philae. UNESCO a mutat acest templu piatra cu piatra, pentru a-l feri de apele barajului.
• Admirati Templul Soarelui al lui Ramses II din Abu Simbel, care de asemenea a fost salvat de UNESCO.
• Vizitati Kom Ombo (orasul de aur), la 30km nord de Aswan. Este o mare asezare nubiana cunoscuta datorita templului lui Haroeris si Sobek. Alta oprire obisnuita in excursiile din si spre Luxor este Edfu, faimos pentru cel mai mare si mai bine conservat templu faraonic din Egipt, Templul lui Horus.
• In Alexandria puteti vedea relicve istorice in Muzeul Greco-Roman si puteti vizita amfiteatrul roman. Alt loc de interes este fortul din secolul XV, Quait Bey, construit pe locul in care se afla una dintre cele 7 Minuni ale Lumii, Farul Pharos.
• El Alamein este un mic orasel de coasta la 100km de Alexandria, faimos pentru a fi scena unei batalii decisive pentru victoria Aliatilor, care a determinat soarta Egiptului si a Imperiului Britanic. Aici exista un muzeu, cimitir si memorial al razboiului.
• Un exemplu de inginerie mareata este Canalul Suez, care leaga Marea Rosie de Mediterana. Terminat in 1969, canalul a fost in repetate randuri motiv de disputa . Tururile se organizeaza din orasele Port Said si Suez.
• Vizitati Muzeul Coptic din Cairo, pentru a vedea cele mai mari colectii de arta copta din lume. Biserica Atarnata, Manastirea Sf Gheorghe si bisericile Sf Sergius si Sf Barbara se afla in aceeasi zona. Sinagoga Ben Ezra este una dintre cele mai vechi din Egipt si reprezinta tot ce a mai ramas din comunitatea evreiasca.
• Incercati-va talentul de negociator in bazarul Khan-el Khalili, ce pulseaza de comert cu condimente, fierarie, parfumuri si tot felul de obiecte. Ceainaria Fishawi de aici functioneaza de peste 200 de ani si inca este un loc de intalnire pentru multi.
• Pentru o experienta mai exotica vizitati Piata de Camile (Souq al-Gamaal), care are loc in fiecare dimineata in Birqash, la 35km de Cairo. Si o piata de vite are loc in fiecare zi de marti, la El-Hebel, la 4km de Luxor.
• Vizitati cele sase oaze din Egipt. Cea mai mare, Kharga, are o comunitate de berberi, temple si muzee. Dhakla va ofera izvoare termale si calatorii pe camila. Cea mai mica, Farafra, este un vechi oras fortificat. Siwa este cea mai indepartata spre vest, dar si cea mai idilica oaza. Bahariyya este faimoasa pentru maslini, iar Al-Faiyum are mici piramide si temple in apropiere.
• Imbarcati-va intr-o croaziera pe Nil, care de obicei dureaza cinci zile, intre Aswan si Luxor. Puteti face calatorii cu balonul cu aer cald, pentru a privi Luxorul mai bine.
• In Alexandria, Perla Mediteranei, va asteapta plajele. Maamoura este o plaja mai liberala si mai occidentala, iar plajele Agami si Hannoville sunt mai curate si mai putin aglomerate. Pe plaja Montazah puteti face scufundari.
• Explorati regiunea Marii Rosii, cautata pentru scufundari, plaje, o coasta superbe si deserturi intinse. Aici sunt printre cele mai bune locuri de scufundari din lume, iar preturile din statiuni sunt pentru toate buzunarele.
• Tot in regiunea Marii rosii, puteti face excursii in desert, cu o masina de teren sau pe camila, spre manastirea istorica Sf Ecaterina si manastirea Sf Sinai.
• Faceti scufundari in statiunile Sharm el-Sheikh si Peninsula Sinai. Acestea sunt aproape de Parcul National Ras Mohamed, multa vreme privit ca cel mai bun loc de scufundari din Marea Rosie.
• Delectati-va cu o partida de golf. Egiptul va ofera in jur de 20 de terenuri de golf, langa piramide sau langa Marea Rosie.
Gastronomie
Bucataria egiptena este caracterizata de feluri precum Ful Medames, Kushari si Molokhia, dar se aseamana si cu mancarurile din estul Mediteranei, precum Kebab si falafel. Painea este un aliment de baza, consumat la toate mesele egiptenilor. Masa clasei muncitoare si a locuitorilor de la sate consta in paine si fasole, foarte putin imbogatite. Painea locala este o turta mai tare, numita Eish Masri sau Eish Baladi. Guvernul egiptean a subventionat painea, pentru ca acesta sa fie accesibila si celor saraci, insa o mare criza a dus in 2008 la cozi lungi in locurile unde se vinde paine subventionata, ocazional izbucnind chiar certuri si batai.
Majoritatea egiptenilor afirma ca Ful Medames, sau fasole fava zdrobite, este felul culinar national, spre deosebire de alte tari arabe, in care se foloseste nautul. Se stie ca vechii egipteni consumau foarte multa ceapa si usturoi. Si astazi se consuma usturoi zdrobit, impreuna cu ierburi aromatice, in salata de rosii sau ca umplutura pentru vinete fierte. Usturoi si coriandru fiert se adauga in Mulukhiyya, o supa facuta din frunze verzi, taiate marunt. Kushari este alcatuit din linte bruna, macaroane, orez, naut si un sos de rosii picant.
Alte feluri populare includ Kebab si Kofta, de obicei din carne de miel maruntita si pusa pe frigarui. Egiptenii sunt faimosi pentru umplutura de orez picant pentru ardei verde, vinete si rosii, pentru a face Mahshi. Mahshi se mai poate face si in frunze de vita de vie (Mahshi Warraq Enab) sau in foi de varza (Mashshi Koronb).
Desi Ramadanul este o perioada de post, atunci egiptenii se concentreaza mai mult pe felurile culinare, deoarece toata familia se reuneste pentru a lua masa, chiar dupa apus. Exista cateva deserturi care se consuma aproape exclusiv in Ramadan, cum ar fi Kanafeh si Atayef. In aceasta luna multi egipteni ofera cate o masa celor saraci, de obicei intr-un cort pe strada, numit Maedat Al Rahman (masa Domnului cel Milostiv).
Istorie
Egiptul este una dintre cele mai cunoscute civilizatii antice ale lumii. Cu cel putin 5.000 de ani inainte de Hristos, pe malurile Nilului a luat nastere o cultura minunata, care fascineaza si astazi. Dinastiile s-au succedat, pana ce persii au inlocuit ultina dinastie, cu 340 de ani inainte de Hristos. Persii insa au fost invinsi de Alexandru cel Mare, Ptolemys si romani. Odata cu daramarea imperiului roman, bizantinii au preluat conducerea, pana ce valul de islamism arab s-a raspandit in regiune. Mamelucii au controlat Egiptul din 1250 pana la infrangerea otomanilor in 1517. Desi Canalul Suez a fost construit de francezi, britanicii au fost cei care l-au preluat in 1875. Tara a devenit protectorat britanic in 1914. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, in Egipt au avut loc lupte importante intre fortele britanice si cele ale Axei. Dupa razboi, fortele nationaliste au dus la abdicarea regelui Farouk. Odata cu proclamarea republicii in 1953, Lt Col Gamal Abdel Nasser a fost numit prim ministru, apoi presedinte.
Nationalizarea Canalului Suez a dus la alianta dintre Marea Britanie, Franta si Israel impotriva Egiptului, in Campania Sinai din 1956. Insa ONU a instalat forte de mentinere a pacii de-a lungul granitei dintre Israel si Egipt, iar Egiptul a inceput o asociere pe termen lung cu Uniunea Sovietica. In 1967 a izbucnit un nou razboi, datorita deciziei Egiptului de a inchide rutele comerciale dintre Marea Rosie si Israel. La sfarsitul razboiului de sase zile, Israel controla Peninsula Sinai, Fasia Gaza, malul de vest al Iordanului si Inaltimile Golan. Canalul Suez a fost inchis din cauza aluviunilor, fiind redeschis in 1975. Dupa moartea lui Nasser in 1970, a urmat Anwar el-Sadat ca presedinte. De ziua sfanta a evreilor, Yom Kippur, Egiptul si Siria au atacat Israelul, insa acesta a reusit sa limiteze si mai mult granitele egiptenilor si ale sirienilor. Razboiul Yom Kippur din 1973 a reprezentat un punct de cotitura in relatiile dintre Israel si Egipt, iar in 1977 presedintele Sadat a vizitat Ierusalimul, acesta fiind inceputul tratatului de pace semnat doi ani mai tarziu. In anii 1980 si 1990 Egiptul s-a confruntat cu problemele cauzate de miscarea fundamentalist-islamica, tot mai violenta si care ii avea ca tinta pe crestinii si strainii din tara.
Informatii utile
Cea mai mare influenta in Egipt o reprezinta islamismul, multe obiceiuri si credinte fiind legate de aceasta religie. Oamenii sunt in general prietenosi si ospitalieri si asteapta reciprocitate din partea vizitatorilor. Datorita religiei musulmane, imbracamintea trebuie sa fie conservatoare, iar femeile sa nu intre descoperite in lacasuri de cult sau orase. Stilul de imbracaminte occidental este acceptat doar in Cairo, Alexandria si alte destinatii turistice. Fumatul este ceva foarte comun.
Bacsisul este un stil de viata in Egipt. Daca cineva depune pentru altcineva un mic efort, se asteapta sa primeasca bacsis. Acest obicei nu este o obligatie, insa lasa o ompresie buna si multi egipteni sunt foarte saraci. Aveti grija insa sa nu oferiti monede sau bancnote foarte mici, caci reprezinta o insulta.
Capitala: Cairo (El Qahira)
Ora locala: GMT +2
Principale limbi vorbite: araba
Moneda: 1 lira egipteana = 100 piastre
Obiective turistice și atracții în Egipt
Călătorești în Egipt? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Toate atracțiile (24)
Imagini Egipt
Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Mai multe imagini
Aveți imagini din Egipt? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik!
Click aici
Oferte Egipt
Oferte de cazare si vacante in Egipt publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere
Impresii de vacanță despre Egipt
Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Relaxare la maxim
Autor: IRINA E (27-05-2011)
Sindbad Aqua Park HURGHADA - un complex hotelier de 3 si 4 stele cu toate facilitatle pentru odihna si distractie. Hurghada este o localitatea egipteana situată pe malul Mării Roşii, la 450 km sud de Cairo .6-6...
Croaziera pe Nil, Aswan - partea 5-a
Autor: Hodrea_Eva (27-02-2011)
Seara dupa cina, in barul vaporului s-a organizat" seara nubiana" cu dansatori si o formatie nubiana care cu muzica lor ritmata a castigat rapid sufletul turistilor care au inceput sa danseze in ritmuri nubiene alaturi de dansatori.A ...
Croaziera pe Nil - partea 6-a [ultima] totul e bine cand se termina cu bine...
Autor: Hodrea_Eva (03-03-2011)
Seara dupa ce am vizitat marele baraj din Aswan si fabrica de uleiuri si esente parfumate,in camera am vazut ca toate posturile TVsunt blocate,iar telefoanele functionau cu greu sau deloc.Stiam ca ambasadele isi rechemau oamenii si ca ...
Marsa Alam 2012
Autor: clau60 (19-11-2012)
Plimbarea prin desert...
Marsa Alam, resort Best Western, martie 2010
Autor: clau60 (19-11-2012)
Plaja fantastica si mare fabulos...
Cairo, 2002
Autor: clau60 (20-11-2012)
Nil
Croaziera pe Nil - continuare - partea a 3-a
Autor: Hodrea_Eva (03-03-2011)
In fiecare seara ,dupa cina,era ceva program;fie seara egipteana,cu dansuri egiptene si port egiptean,fie seara nubiana[bastinasii] cu dansatori nubieni,fie discoteca...Dimineata cand, pe la ora7 ,ne trezeam era racoare 7-10 grade,apoi se incalzea ...
Sharm
Autor: alinnaaa (26-07-2008)
hotel Crowne Plaza
Lectie de istorie pe Nil
Autor: IRINA E (20-07-2011)
CROAZIERA PE NIL - ISTORIE SAPATA IN PIATRA DE O PARTE SI ALTA A NILULUI Egiptul-Perla Africii - tara care se mandreste cu cel mai lung fluviu din lume, isi merita pe drept cuvant acest epitet. Fara existenta ...
Croaziera pe Nil - partea a 4 a
Autor: Hodrea_Eva (27-02-2011)
Cand ne-am trezit in 27ianuarie dimineata eram acostati in portul din Aswan.Dimineata aveam program liber asa ca am facut plaja pe terasa vaporului si am admirat portul...dupa masa urma sa mergem cu o barca cu motor sa vizitam ...
Toate impresiile (24)