Finlanda

Informații turistice generale

Dupa Islanda, Finlanda este cea mai nordica tara din lume, insa nu are o clima atat de rece cum s-ar crede. Vara este un anotimp mununat pentru plaja, iar primavara si toamna atenueaza efectul iernii. Diferentele din sudul tarii reflecta o istorie tulburata. Orasele pitoresti cu case de lemn de pe coasta de vest unde se vorbeste suedeza si bisericile rusesti ortodoxe din Karelia din partea de est sunt marturie al rolului Finlandei ca zona tampon intre Suedia si Rusia. La mijloc se afla finlandezii, un popor loial si prietenos. Chiar si oamenii de afaceri din marile orase iubesc natura si viata simpla, sa taie lemne sau sa culeaga ciuperci langa cabanele lor de pe lac.

In indepartata Laponie, locuitorii inca mana turmele de reni prin salbaticia abia populata, asta cand nu navigheaza pe internet - Finlanda este una dintre tarile cu cea mai avansata tehnologie din lume. Aceasta tara este conturata de clima, iar finlandezii profita la maxim de verile scurte si intense.Tara explodeaza intr-o multime de festivaluri si sarbatori, de la extravaganta operei din Savonlinna pana la amuzamentul campionatului mondial de chitara imaginara.

Padurile fabuloase si lacurile care acopera aproape 80% din tara, precum si reteaua de parcuri nationale atrag iubitorii de natura in Finlanda. Arhipelagul din sud si sud-vestul tarii este format din aproximativ 30.000 de insule, fiind una dintre cele mai frumoase zone marine din lume. In lunile de iarna puteti schia, il puteti vizita pe Mos Craciun sau puteti face o calatorie cu renii.

Principalele atractii turistice

• Capitala Helsinki este inconjurata de parcuri, paduri si apa. Orasul detine locuri istorice si cladiri ale celor mai renumiti arhitecti finlandezi. Fortareata maritima Suomenlinna este cea mai mare fortareata maritima din lume. Mai puteti vizita in Helsinki numeroase muzee si o varietate de expozitii si prezentari.

• Vizitati cel mai vechi oras al Finlandei, Turku. Fosta capitala a tarii se lauda cu un castel medieval magnific, o catedrala frumoasa si cateva muzee si restaurante interesante.

• Descoperiti interesanta cultura Karelia din estul Finlandei. Aici exista o importanta populatie ortodoxa, cu propria limba, obiceiuri culinare, festivaluri si sate pitoresti, precum Ilomantsi. Aici este si patria epopeei nationale finlandeze, Kalevala.

• Orasul universitar Jyvaskyla este un loc de pelerinaj pentru cei pasionati de arhitectura. Aici se afla multe opere ale arhitectului Alvar Aalto.

• Faceti o plimbare cu barca pana la insulele Aland, partea cea mai calda a tarii. In acest arhipelag pitoresc se vorbeste suedeza si aici se afla unele dintre cele mai vechi biserici si conace din tara. Este un loc perfect pentru a fi explorat cu bicicleta.

• Admirati oricare din cele peste 180.000 de lacuri ale Finlandei. Pe timpul verii apa se incalzeste usor.

• Aventurati-va in orasul Savonlinna, pentru a vizita cel mai bine conservat castel medieval din tarile nordice, Olavinlinna. Castelul are o asezare pitoreasca pe malul apei si gazduieste un mare festival de opera in luna iulie.

• Ascultati limba suedeza in zonele vestice de coasta Pohjanmaa sau Ostrobothnia, cu plajele lungi si o zona de agricultura cu clima cea mai uscata si mai insorita. Jakobstad si Kristinestad sunt deosebit de frumoase, cu case vechi din lemn.

• Descoperiti fauna interesanta de pe insula Hailuoto, unde puteti ajunge cu feribotul din Oulu, principalul centru comercial si universitar al zonei.

• Mergeti tot spre nord, pana cand ajugeti in Laponia mistica, un tinut in salbaticie, in care se afla trei parcuri nationale, cele mai mari din Finlanda. Priviti cei 230.000 de reni ce alearga liberi. Mergeti spre nord-vestul Finlandei, in Kilpisjarvi si urcati pe Saana Fell (1.029m) sau Haltia Fell 1.328).

• Luati-va rucsacul in spate si cutreierati padurile pe traseele clasice ale Finlandei. Aceasta activitate este deosebit de placuta la inceputul toamnei, cand culorile copacilor explodeaza in mii de nuante.

• Aflati mai multe despre viata aspra a nordului in muzeele Arktikum si Siida din tinutul Laponiei.

• Experimentati vara finlandeza contagioasa, cand soarele nu mai apune si finlandezii se indreapta spre casele de vacanta pentru sauna, focuri de tabara, scaldat in lacuri si relaxare deplina.

• Dezlantuiti-va la unul dintre festivalurile ciudate ale Finlandei. Cantati putina muzica rock la o chitara imaginara in Oulu, participati la concursul de carat nevasta din Sonkajarvisau sau priviti cum locuitorul cel mai lenes din Naantali este aruncat in mare de Ziua Adormitilor (27 iulie).

• Puteti face cros de schi pe traseele marcate si adesea iluminate de pe tot teritoriul Finlandei. Sunt si multe statiuni de schi pe panta. Principalele statiuni de schi sunt - Pallastunturi, Saariselka, Pallas, Levi, Rovaniemi, Yllas si Luosto/Pyha (in nord), Ruka, Iso-Syote, Vuokatti, Koli si Tahko (in centrul Finlandei) and Himos si Lahti (in sud).

• Stati cu ochii pe cer - punctul cel mai nordic al Finlandei se afla deasupra Cercului Polar si se bucura de o noapte polara spectaculoasa (kaamos) intre noiembrie si mai, cand soarele nu rasare. In aceasta perioada pot fi vazute luminile nordice sau aurora boreala.

• Mergeti intr-un safari de iarna cu o echipa de caini husky, intr-o experienta memorabila pe teritoriul Laponiei.

• Incercati o sauna finlandeza clasica. Veti scapa de toxine si totodata de stres. Desi multe hoteluri au saune, cele mai bune sunt cele clasice de pe malul lacurilor, sau sauna publica Kotiharjun din Helsinki si sauna cu fum Jatkankamppa de langa Kupio. Manunchiul de crengute de mesteacan ajuta la stimularea circulatiei si curatarea porilor.

• Mergeti cu canoia in zone precum Saimaa, lacul Oulujarvi si lacul Inari. Datorita curentilor puternici, se recomanda ghizi daca mergeti in zone mai indepartate. Torentele Kukkolankoski sunt cele mai mari din lume.

• Petreceti o noapte la hotelul de gheata din Kemi, unde va puteti caza intr-o camera la -5°C si dormi in sacii oferiti de hotel.

• Pescuitul la copca este un sport de iarna foarte popular. Consumul de kossu (vodka Koskenkorva) este aproape obligatoriu.

Gastronomie

Principalele alimente de pe mesele finlandezilor sunt cartofii, carnea pestele, laptele, untul si painea de secara, insa bucataria finlandeza a fost influentata in mare masura si de cea occidentala si de est. Turistii pot gasi tot anul pesti ca stiuca, biban, pastrav, somon si hering baltic. Meniurile restaurantelor contin feluri continentale si cateva specialitati finlandeze. Puteti servi pranzul la un pret mic in localuri numite kahvila si bari. Restaurantele sunt impartite in doua clase - cele care servesc toate felurile de bauturi alcoolice si cele care servesc doar bere si vin.

In provincia Aland, o specialitate este Skargardssmak, sau "Insula Aromelor" si se face din peste local. Felurile lapone includ carne de ren, afumata sau sub alta forma, peste si cartofi puikula. Kalakukko, un fel de peste si placinta cu carne de porc, pregatit in crusta de faina de secara si Karjalan piirakat, un desert din faina de secara umpluta cu budinca de orez sau cartofi. Populare mai sunt diverse feluri de supe ingrosate. Bauturi nationale sunt koskenkorva, lichioruri din mure sau afine, vodka finlandeza si diverse sortimente de bere.

Istorie

Primii locuitori ai Finlandei au fost laponii. Cand vorbitorii de finlandeza au migrat spre Finlanda in primul secol IHr. laponii au fost nevoiti sa se mute spre regiunile arctice din nord. Raidurile repetate ale finlandezilor pe coasta Scandinaviei l-au fortat pe regele suedez Eric IX sa cucereasca tara in 1157. Finlanda a devenit parte a regatului Suedez si a fost convertita la Crestinism.

Pana in 1809 intreaga Finlanda a fost cucerita de tarul Alexandru I al Rusiei. Perioada rusificarii (1809-1914) a subminat puterea politica a Finlandei, rusa devenind limba oficiala. Cand Rusia s-a confruntat cu o revolutie in 1917, Finlanda a profitat de ocazie si si-a declarat independenta, in decembrie 1917.

URSS a atacat Finlanda in noiembrie 1939, dupa ce aceasta a refuzat sa cedeze teritoriile cerute de sovietici. Finlandezii s-au aparat cu succes timp de trei luni, dupa care au fost nevoiti sa cedeze sovieticilor 41.440km patrati. Sub presiune gremana, finlandezii s-au alaturat nazistilor impotriva Rusiei in 1941, insa au fost din nou infranti si nevoiti sa cedeze regiunea Petsamo URSS-ului. In 1948 s-a semnat intre cele doua natiuni un tratat de prietenie si ajutor reciproc. In 1995 Finlanda a devenit membra a Uniunii Europene, iar in 1999 a adoptat si moneda euro. In 2000, prima femeie care a fost ministru de externe a devenit prima femeie presedinte a Finlandei. In 2003 o femeie a fost numita prim ministru, Finlanda devenind astfel singura tara din Europa avand posturile de presedinte si de prim ministru ocupate de femei.

Informatii utile

Finlandezii au o atitudine destul de relaxata in privinta vestimentatiei si a conduitei, asa ca este mai greu sa-i jigniti din greseala. In limba finlandeza nu exista cuvintele "multumesc" si "cu placere", astfel incat deseori uita sa le foloseasca atunci cand vorbesc in engleza. De asemenea in finlandeza nu se face distinctia intre "el" si "ea", ceea ce poate duce la confuzii. Vorbitul sau rasul zgomotos sunt lucruri anormale in Finlanda si ii pot irita pe localnici. Pauzele de tacere sunt considerate ca facand parte din coversatie si nu un semn de ostilitate sau momente jenante.

Cultura finlandeza pretuieste mult onestitatea si punctualitatea. Tocmai de aceea nu veti auzi multe laude de la finlandezi, ci doar cuvinte sincere si la obiect, iar daca intarziati chiar si doua minute, trebuie sa va cereti scuze, iara daca intalnirea era de afaceri, puteti sa o considerati ratata.

O strangere de mana este metoda de obisnuita de intampinare, imbratisarile si saruturile pe obraz fiind rezervate doar pentru rude si prieteni apropiati. Daca faceti cuiva o vizita acasa este obligatoriu sa va descaltati, chiar daca este vara. O mica atentie pentru gazda este apreciata insa nu este o regula sa aduceti asa ceva. Ora locala este GMT +2.


Obiective turistice și atracții în Finlanda

Călătorești în Finlanda? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.

Imagini Finlanda

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
poza Finlanda poza Finlanda poza Finlanda poza Finlanda poza Finlanda poza Finlanda poza Finlanda
Mai multe imagini
Aveți imagini din Finlanda? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.