Informații turistice generale
Gabon este marginit de Oceanul Atlantic, Guineea Ecuatoriala, Camerun si Congo. Fasia de coasta consta in golfuri marginite de palmieri, lagune si estuare, iar vegetatia tropicala luxurianta ce acopera mare parte din interior, este intercalata de portiuni de savana. Asezarile au fost construite de-a lungul raurilor. Multi locuitori Bantu sunt concentrati in zonele de coasta si satele de pe rauri. Orasele principale sunt capitala Libreville, Port Gentil, Lambarene, Moanda, Oyem, Mouila si Franceville.
Gabon devine usor un eden pentru ecoturism, datorita multimii de parcuri si terenuri protejate. Parcul National Invdo inca nu este dezvoltat, insa parcurile Lope si Loango detin infrastructura turistica. Lope se afla in centrul tarii si consta in padure tropicala si savana. In iulie, cateva sute de maimute mandril se aduna pentru imperechere, iar in octombrie savana este populata de turme uriase de bivoli africani. Aflat pe coasta atlanticului, Parcul National Loango este un microcosmos a tot ce are de oferit Gabon si este unul dintre putinele locuri de pe paman in care puteti vedea elefanti si hipopotami pe plaja. In Parcul National Invido va puteti caza doar in campinguri.
Principalele atractii turistice
• Plimbativa in capitala cosmopolitana Libreville, aflata pe malul oceanului. Vizitati Muzeul National, ce contine unele dintre cele mai frumoase gravuri in lemn din Africa, in special stilul indigenilor Fang, care au influentat busturile si figurile lui Picasso. Catedrala St Mihail este faimoasa datorita celor 31 coloane din lemn. Fiecare coloana descrie o scena biblica.
• Vizitati Lambarene, orasul facut faimos de doctorul Albert Schweitzer, muzicianul si specialistul in boli tropicale. Parte din spitalul Schweitzer a fost transformat in muzeu.
• Satele M~Bigou si Eteke sunt faimoase pentru mestesugul local si minele de aur.
• Daca doriti sa admirati viata salbatica intrati in regiunea platoului Bateke, ce cuprinde savane, paduri si rauri traversate de poduri din liane. Animalele includ elefanti, antilope, antilope de mlastina, gorile, pantere, crocodili, maimute si papagali.
• Cel mai mare parc national se afl ain Rezervatia Lope-Okanda, langa La Lope si este alcatuit dintr-un amestec de savana si padure densa, gorile, cimpanzei si elefanti, maimute mici, mamifere mari si 350 de specii de pasari. Puteti traversa si Mayumba, o fasie de teren intre mare si lac. Din iulie pana in septembrie puteti urmari balene de pe mal.
• Relaxati-va pe plajele de pe coasta Atlanticului. Pentru pace si liniste, aveti plajele Pointe Denis si Ekwata in nord, Mayumba si Sette Cama in sud.
Gastronomie
Principalul produs al Gabonului este radacina de manioc. Aceasta se vinde uscata si fermentata, in cuburi se se aseamana cu branza, invelite in frunze de banan. Alta sursa de amidon si zaharuri pentru localnici sunt o specie de banane mari si tari, numite si "plantain". Se consuma carne de maimute salbatice, pangolin (un fel de tatu mai mic) si gazele. Masa de pranz este cea mai abundenta masa a zilei. Scolile, birourile si magazinele se inchid intre pranz si ora 15:00, astfel incat toata lumea se duce acasa sa pranzeasca. La ocazii speciale, masa de pranz se serveste ceva mai tarziu, acompaniata de bere, vin din palmier si Coca-Cola.
Istorie
Cele mai timpurii ramasite umane in Gabon apartin Pigmeilor sau Babinga, datand din 7000 IHr. Mai taraziu au urmat grupurile de bantu din estul Africii. Acum exista multe grupuri tribale in tara, cel mai mare fiind Fang, care constituie 25% din populatie.
Gabon a fost mai intai explorat de navigatorul portughez Diego Cam, in secolul XV. In 1472, exploratorii portughezi au intalnit gura raului Como si l-au numit Rio de Gabao, raul Gabonului. Olandezii au venit in 1593, iar francezi in 1630. In 1839 francezii au intemeiat prima asezare, pe malul stang al estuarului Gabonului, mai tarziu ocupand si celelalte regiuni, in a doua jumatate a secolului XIX. Teritoriul a devenit francez in 1888, republica autonoma in cadrul Uniunii Franceze dupa cel de-al doilea razboi mondial si republica independenta in 1960.
Al doilea presedinte al Gabonului, Albert-Bernard Bongo, si-a schimbat numele in Omar in 1973 si s-a convertit la islamism. Revoltele si grevele au dus la schimbarea constitutiei in 1990. Gabon duce lipsa de drumuri, scoli si un sistem de sanatate adecvat, insa tara bogata in petrol a captusit buzunarele liderului Bongo, care a schimbat constitutia, pentru a putea conduce nelimitat. In 2003 si-a schimbat din nou numele, in El Hadj Omar Bongo Ondimba.
Informatii utile
Capitala: Libreville
Ora locala: GMT +1
Principale limbi vorbite: franceza, limbi din grupul Bantu
Moneda: 1 franc CFA (Communaute Financiere Africaine) = 100 centi
Oferte Gabon
Oferte de cazare si vacante in Gabon publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere