O zi de relaxare, delectare si buna dispozitie.
Una din zilele in care am stat la Buenos Aires am ales sa o petrec la o ferma (estancia) la care am ajuns in cca o ora de mers cu autocarul. Excursia a inceput de buna dimineata cu deplasarea spre Estancia Santa Susana mergand cateva zeci de kilometri pe autostrada Panamericana si apoi am parasit autostrada pentru a merge pe drumuri care trec prin satele pampasului argentinian.
La sosirea in Estancia Santa Susana, situata în Los Cardales ziua de distracţie începe cu o recepţie de bun venit prietenos la ferma, unde gazdele ne intampina cu empanadas
si vin sau o bautura racoritoare(dupa dorinta). Intampinarea o face stapanul fermei, un gaucho veritabil care imparte cu generozitate strangeri de maini si zambete tuturor turistilor.
Mai intai sa va spun ce e un gauchos: un calaret liber, aspru si puternic - un fel de cowboy din America de Nord - el reprezinta unul dintre cele mai cunoscute simboluri culturale argentiniene. Apreciez eu ca gazda noastra a trecut cu succes de la preocuparile de odinioara la cea de gazda a unor "pensiuni" turistice. La inceput gauchos se ocupau cu prinderea si imblanzirea cailor pe care-i foloseau apoi la prinderea vitele care se imultisera in exces. Carnea de vita nu era foarte valorasa, nu existau metode de conservare si intrucat populatia Argentinei secolului XVI-lea era destul de redusa, surplusul de carne era pur si simplu aruncat. Valoarea principala a vacii era pielea si seul din care se faceau produse nealterabile si exportabile. Primii gauchos si-au castigat existenta vanzand aceste produse in schimbul tutunului, al romului si al bauturii mate. Despre gauchos se spunea ca ar fi dependenti de acest ceai stimulator si mai degraba ar trai fara carne decat fara mate.
Multi dintre ei nu aveau mai mult de un cal, o şa, un poncho si un cutit. Munca nu era foarte riguroasa, iar calatorii din vremurile respective ii portretizau ca fiind niste vagabonzi salbatici, care-si petreceau o mare parte din timpul lor liber in betii si la pariuri.
Si acum sa revin la excursia noastra.
Facem un tur, la unele dintre atracţiile din Santa Susana, muzeul si biserica, înainte de a ne bucura de o plimbare cu trăsură trasă de cai
sau de a merge la calarie pentru a explora ferma.
Dupa vreo doua ore de plimbare cu trasura si calare pe caii foarte blanzi sau bine struniti de suraveghetori ne-am intors la ferma unde ne astepta o masa de specialităţi la grătar, cum ar fi cârnaţi şi carne de vita si de pui, însoţite de salată şi băuturi (roşu şi vin alb, suc, apă şi cafea). Apoi am putut savura un pahar de mate (frunze de iarba mate cufundate în apă fierbinte) si sa incheiem cu o specialitate de patiserie.
Urmeaza apoi o demonstratie a abilitatilor impresionante ale gauchos.
Am fost impresionati de o demonstratie numită sortija care presupune ca un călăret complet aplecat, cu o lance in mână, si să prindă cu aceasta un inel mic prins pe o bară. Demonstratia este facuta in paralel de doi sau trei gauchos.
Inelul prins in acest mod este daruit apoi unei fete din rândul turistilor reprzentand o logodna simbolica.
A urmat apoi tot felul demonstratii de indemanare si intreceri intre gauchos.
https://youtu.be/7DQSCBfWf84