Informații turistice generale
Fosta destinatie de vacanta pentru elita Uniunii Sovietice, Georgia este un teritoriu binecuvantat cu un peisj superb, format din vai inalte, centre spa cu izvoare minerale, pesteri si cascade, o clima propice si o varietate bogata a florei si faunei. Situata in Caucaz, Georgia s-a aflat in calea Drumului Matasii, care a adus multe culturi diferite la granitele sale. Datorita locatiei intre cele doua continente, Georgia a fost invadata si ocupata de diverse forte, precum persii, romanii, califii arabi si mongolii. Marturie acestui fapt stau ruinele arheologice impresionate, unele datand din secolul V IHr., fortaretele si bisericile antice.
Principalele atractii turistice
• Capitala Tbilisi are o atmosfera mediteraneeana si se afla pe malurile raului Mtkvari, intr-o vale inconjurata de dealuri. Orasul vechi se intinde la sud de rau si are numeroase biserici cu fresce, case din secolul XIX cu arcade si galerii la etajul superior, un castel si un numar surprinzator de cafenele si magazine pentru turisti.
• Muzeul Georgian de Stat din piata Prospekt Rustaveli din Tbilisi adaposteste colectii de icoane, fresce si portelan, precum is bijuterii descoperite in morminte pre-crestine. Muzeul de arta din centrul orasului include multe lucrari ale artistilor din secolului XIX, precum Niko Pirosmani.
• Mtskheta este loc de patrimoniu mondial UNESCO si centrul crestinismului georgian inca din secolul XII. Catedrala Svetitskhoveli (Stalpul Vietii) se afla la confluenta raurilor Mtkvari si Aragvi si a fost cel mai sfant loc din Georgia veche. Potrivit legendei, biserica este construita pe locul in care a fost lasata roba lui Hristos crucificat, adusa de la Ierusalim de un evreu in 328. Se spune ca inauntrul bisericii mai exista fragmente din roba. Alte atractii sunt manastirea Samtavro si Catedrala Jvari.
• Satul Shatili este un monument al artei georgiene in constructii, prin turnurile adunate, ce creaza o fortareata.
• Autostrada Militara Georgiana merge pe 220km din Tbilisi spre Vladikavkaz (fost Ordzhonikidze) in Osetia de nord. Aceasta ruta a fost construita de rusi in secolul XIX, pentru a putea cuceri teritoriile georgiene. Drumul serpuieste prin peisajul spectaculos ai muntilor Caucaz. De-a lungul drumului exista cateva atractii: Biserica Sameba (Sfanta Treime), orasul Mtskheta si statiunea de schi Gudauri.
• La aproximativ 10km de Gori se afla Uplistsikhe (Fortareata lui Dumnezeu), un mare complex de pesteri naturale. Locuite inca din secolul XIV, pesterile s-au transformat treptat in locuinte sofisticate, magazine si cladiri publice, temnite si crame enorme de vin.
• Descoperiti Biserica Ateni Sioni, la 10km sud de Gori, ce se remarca prin frescele din secolul XI.
• Descoperiti atmosfera turceasca din Batumi, capitala Republicii Autonome Ajarian si vizitati moscheea, baia publica din secolul XIX, Muzeul Ajarian, circul, parcul, gradina botanica si teatrul.
Gastronomie
Bucataria georgiana imbina influente turcesti, arabe, grecesti si chiar indiene. Mancare este deseori condimentata, in special cu coriandru, tarhon si "khmeli suneli", un amestec de condimente. Felurile de mancare reci sau calde se servesc cu rosii, castravete, ceapa verde, branza si paine (puri) alaturi.
O masa festiva tipica include verdeturi si spanac facute piure si presarate cu seminte de rodie, "khachapuri" (o paine facuta cu branza), "satsivi" (carne de pui in sos de alune), "chanakhi" (carne de miel cu tocana de legume), "tolma" (sarmalute) si "badrizhani nivrit" (vinete cu usturoi).
Vinul este o parte esentiala a mesei si georgienii fac o varietate de vinuri rosii (precum Mukuzani) si albe (precum Tsinandali). Exista diferente pronuntare in obiceiurile culinare, potrivit regiunii.
Istorie
Georgia a devenit regat prin anul 4 IHr. iar Crestinismul a fost introdus in anul 337. In timpul conducerii reginei Tamara (1184-1213) teritoriul Georgiei includea intreaga zona transcaucaza. In secolul XIII Tamerlan si mongolii au decimat populatia si incepand cu secolul XVI tara a fost scena luptelor dintre Persia si Turcia. In secolul XVIII Georgia a devenit vasala Rusiei in schimbul protectiei fata de turci si persi.
Geogia s-a alaturat Azerbaidjanului si Armeniei in 1917 pentu a intemeia un federatie transcaucaziana anti-bolsevica, iar la dizolvarea federatiei in 1918 Georgia si-a proclamat independenta. In 1922, Georgia, Armenia si Azerbaidjan au fost anexate URSS si au format Republica Socialista Transcaucaza. In 1936 Georgia a devenit republica sovietica separata.
Georgia si-a proclamat independenta fata de URSS in aprilie 1991. In ianuarie 1992 liderul Zviad Gamsakhurdia a fost inlaturat, acuzat de politica dictatoriala, inchiderea adversarilor politici, abuzuri in drepturile omului si suprimarea libertatii presei. Eduard Shevardnadze a devenit presedinte.
In 1992-1993 guvernul s-a implicat intr-un conflict armat cu separatistii din provincia Abhazia. In 1994, Rusia si Georgia au semnat un tratat de cooperare care autoriza Rusia sa pastreze trei baze militare in Georgia si sa antreneze si echipeze armata georgiana. In 1996 Georgia si Osetia de sud au fost de acord cu incetarea ostilitatilor, in cel de-al saselea an de conflicte. Situatia Abhaziei nu se imbunatatise, insa parlamentul a votat pentru a ameninta Rusia cu pierderea bazelor militare daca nu va reusi sa-si extinda controlul militar asupra regiunii separatiste. In 1998, SUA si Marea Britanie au inceput operatunea de indepartare a armamentului nuclear din Georgia, ramasite ale anilor sovietici. Indragit de occident inca de cant era ministru de externe al URSS, Shevardnadze avea o imagine negativa in fata cetatenilor, frustrati de rata somajului, saracie si coruptie. In alegerile din 2000 Shevardnadze a fost reales, desi observatorii internationali au remarcat mai multe nereguli.
Tensiunile dintre Georgia si Rusia au devenit mai incordate datorita disputei privind defileul Pankisi, despre care rusii spuneau ca este un fief al militantilor islamici si rebelilor cehi. In mai 2003 au inceput lucrarile la sectiunea georgiana a conductei de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan, care merge prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia. Conducta s-a deschis in 2006.
Dupa rezultatele preliminarii ale alegerilor parlamentare din 2003 au avut loc demonstratii. Partidul de opozitie afirma ca alegerile au fost fraudate in favoarea lui Shevardnadze. Dupa trei saptamani de proteste, acesta a demisionat. In 2004 alegerile au fost castigate de Mikhail Saakashvili, liderul opozitiei. Acesta a facut progrese remarcabile in eliminarea coruptiei si a inceput o serie de reforme.
Popularitatea lui Saakashvili a suferit o grea lovitura in 2007, cand 50.000 de demonstranti s-au adunat in fata parlamentului pentru a cere demisia si alegeri anticipate. Dupa trei zile de protest, demonstrantii au fost inlaturati cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc, iar presedintele a declarat stare de urgenta. In 2008 au avut loc alegeri prezidentiale, castigate de Saakashvili cu 52,8%.
In aprilie 2008 NATO a declarat ca un avion de lupta rus este responsabil pentru distrugerea unui avion de recunoastere georgian, fapt ce ar putea pune capat rolului Rusiei ca parte neutra in disputa teritoriala intre Georgia si Abhazia. In august 2008, la o zi dupa semnarea acordului de incetare a focului intre Georgia si Osetia de sud, in Osetia de sud au izbucnit miscari violente. In lupte au murit cel putin 15 civili si 10 soldati rusi din fortele de mentinere a pacii. In 9 august Rusia s-a implicat mai mult, trimitand trupe in Abhazia si lansand atacuri aeriene asupra capitalei Tbilisi. Mii de oameni au fost ucisi, sute au fost raniti si alte mii au fugit din Osetia de sud. S-a speculat ca motivul atacului Rusiei a fost controlul rutelor de export de gaz si petrol.
In 12 august presedintele rus Medvedev a ordonat sfarsitul actiunilor militare in Georgia, iar in 8 octombrie Rusia a inceput retragerea trupelor din Abhazia si Osetia de sud, in conformitate cu acordul intermediat de presedintele francez Nicolas Sarkozy.
Informatii utile
Capitala: Tbilisi
Ora locala: GMT +4
Principale limbi vorbite: georgiana, rusa
Moneda: 1 lari (GEL) = 100 tetri