Informații turistice generale
Salonic, sau
Thessaloniki, este cel de-al doilea oras ca marime si importanta din Grecia, capitala regiunii Macedonia. In pofida faptului ca este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, Salonic este o urbe moderna si animata, cu bulevarde largi, parcuri si piatete. Localizarea orasului este superba, de-a lungul golfului Thermaic, ceea ce inseamna ca marea este intotdeauna aproape.
Partea veche a orasului Salonic este raspandita pe o panta vestica alantului muntos Khortiatis, pana la malul marii si este marginita de ziduri masive, fortificate cu turnuri; in partea de sud-est, zidurile au fost daramate in secolul XIX. Pe ambele parti ale centrului istoric au existat
cimitire extinse - in nord-vest crestin si musulman, iar in sud-est evreiesc.
Partea inferioara a orasului est etraversata de bulevarde - aceasta zona a fost in mare parte reconstruita dupa incendiul devastator din 1917. In ultima vreme orasul Salonic s-a extins mult peste limitele traditionale, ceea ce a dus la aparitia suburbiilor rezidentiale in sud-est -
Kalamaria, zonele industriale dezvoltandu-se in partea de nord-vest a orasului.
Salonic este un oras ce ofera turistilor o multime de
atractii interesante - puteti incepe cu vechile ziduri bizantine din nordul orasului, apoi cu
Turnul Alb din secolul XVI, simbolul Salonicului. Cel mai bine puteti admira orasul de pe
promenada lunga de 12 km de la malul marii. Puteti afla mai multe despre istoria acestor locuri vizitand
Muzeul de arheologie,
Muzeul culturii bizantine si excavatiile de la
Forumul roman. Partea superioara a orasului reprezinta vechea citadela bizantina, cu case traditionale si stradute mici, pavate.
Mai puteti vizita in Salonic numeroase
biserici, de toate dimensiunile si din timpuri diferite. Cele mai remarcabile sunt cele bizantine, construite in secolele V - XIV, precum Sf Dumitru, Agia Sofia, Sf Nicolae si Sf Apostoli. Orasul Salonic a fost denumit si "Mama Israelului", datorita marii comunitati evreiesti ce a inflorit in oras incepand cu perioada romana si pana la cel de-al doilea razboi mondial. Astazi, marturiea acelor timpuri stau doar cele doua sinagogi si Muzeul istoriei evreilor.
Intre piata Aristotel si strada Venizelou veti gasi
piata traditionala cu sute de tarabe cu carne, peste, fructe, legume, imbracaminte de bazar, flori, ierburi si condimente.
Salonic este un oras suficient de mare pentru a fi o excelenta destinatie de
shopping. Intreaza zona din jurul pietei Aristotel si Turnului Alb abunda in bouticuri, magazine de suveniruri si librarii, dar si cafenele si baruri. Strazile din Salonic renumite pentru shopping sunt Tsimiski, Venizelou, Agias Sofias, Ermou, Mitropoleos, Egnatia si M. Iossif St. Aici veti gasi bijuterii, obiecte de arta populara si obiecte de imbracaminte pe placul tuturor. Pentru a va distra dupa lasarea serii,
locatiile de noapte cele mai frecventate se afla in port, Ladadika, Krini, Leoforo Nikis si piata Navarinou.
Istoria orasului Salonic are mai mult de 4000 de ani - a fost intemeiat in anul 316 i.e.n. pe locul unor asezari preistorice dinainte de 2300 i.e.n., de catre Cassandru, regele Macedoniei si poarta numele sotiei sale, sora lui Alexandru cel Mare.
In timpul erei Bizantine,
Salonica, asa cum se numea atunci, era al doilea oras dupa Constantinopol pana ce a fost pradat de catre sarazini in 904. A fost redat imperiului in 1246 ajungand la o "epoca de aur" pana la ocupatia turca din 1430. Pana acum doar cateva zeci de ani populatia orasului era un amestec, la fel ca oriunde in Balcani. Pe langa turci, care au ocupat orasul aproape cinci secole, au mai existat slavii, albanienii si cea mai mare comunitate evreiasca din acea perioada. In timpul celui de-al doilea razboi mondial aproape toti locuitorii au fost deportati in lagare intr-una dintre cele mai mari atrocitati din Balcani.
Obiective turistice și atracții în Salonic
Călătorești în Salonic? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Toate atracțiile (38)
Imagini Salonic
Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Mai multe imagini
Aveți imagini din Salonic? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik!
Click aici
Oferte Salonic
Oferte de cazare si vacante in Salonic publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere