Informații turistice generale
Guyana se afla in mijlocul salbaticiei tropicale si ofera vizitatorilor o imbinare splendida intre Caraibe si America de Sud. In coltul de nord-est a continentului, Guyana se intinde pe coasta Atlanticului de 435km, cuprinzand pedure ecuatoriala deasa si savana Rupununi. Dominata de rauri marete, care reprezinta cai esentiale spre padurea tropicala si jungla din interior, Guyana asteapta sa fie explorata.
Capitala si port, orasul pitoresc Georgetown sta de paza pe raul Demerara, cu hoteluri moderne si case traditionale din lemn. Arhitectura aminteste de istoria olandeza si britanica. Nu ratati catedrala, faimoasa pentru a fi cea mai inalta constructie din lemn din lume.
Explorand frumusetile naturale cu barca sau cu o masina de teren, veti intalni patrimoniul extraordinar al tarii, intins ca un covor tropical. Aveti ocazia sa vedeti jaguari in libertate si sa ascultati corurile maimutelor in copacii din jungla. In Guyana, natura va daruie frumusete, iar oamenii va daruiesc mijloacele de a o descoperi.
Principalele atractii turistice
• Casele din lemn din secolul XIX sprijinite pe picioroange si bulevardele verzi dispuse de-a lungul vechilor canale olandeze dau capitalei Georgetown un farmec unic. Printre cele mai impresionante cladiri din lemn datand din trecutul colonial includ primaria, catedrala Sf Gheorghe, Curtea de Justitie si Cladirea Legislativa. Gradinile Botanica si Zoo, acoperind 49ha, au colectii de palmieri, orhidee si nuferi. In apropiere se afla Centrul Cultural, care contine probabil cel mai bun teatru din Caraibe. Vizitati si Muzeul de Istorie Naturala, care contine exponate noi ce cuprind toate aspectele vietii si culturii statului, precum si Muzeul de Antropologie Walter Roth.
• In locul unde se intalnesc raurile Essequibo si Mazaruni, orasul Bartica este o baza de plecare spre campurile de aur si diamante, cascada Kaieteur si alte locuri din inetriorul teritoriului. Situata pe raul Potaro, cascada Kaieteur din Parcul National Kaieteur rivalizeaza cu Iguazu, Niagara si Victoria in frumusete si maretie. Parcul National se afla pe platoul Guiana, una dintre cele maivechi formatiuni geologice, situata intr-o padure tropicala biodiversa. Exista numeroase plaje in Guiana - Almond Beach, Shell Beach, No 63 Beach si Saxacalli Beach. In Surama se afla comunitatile amerindiene de Macushi. Rupununi este o oaza in desert, cu Rezervatia Naturala Rockview si fermele din Rupunini, Karanambo si Dadanawa.
• Raurile din interiorul tarii abunda in peste, cea mai faimoasa specie fiind piranha (numita perai). Cel mai cautat peste este lucanni. Cea mai buna metoda pentru a ajunge la rauri este sa va rezervati dinainte locuri, pentru a ajunge la rauri pe calea aerului. Si in apropiere de Georgetown sunt cateva rauri in care puteti pescui, insa la cinci ore distanta.
• Campingul, drumetiile si raftingul au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani. Puteti calari la Ranch-ul Manari din savana Rupununi. Alte sporturi populare sunt cricket si hockey.
Gastronomie
Mancarea din hoteluri si restaurante reflecta influentele societatii guyaneze. In meniurile restaurantelor veti gasi adesea carne de pui, porc si fripturi, precum si crustacee. In Georgetown puteti gasi cele mai bune restaurante chinezesti. Specialitatile nationale sunt: curry (in special cu carne de miel, crevete sau pui), metamgee (galuste din faina de porumb, legume si banane prajite in lapte de cocos), carne de porc cu usturoi si pepperpot (o tocana de carne si ardei).
Istorie
Locuitorii aborigeni de pe coasta Guyanei erau indieni Carib, care ii alungasera pe pasnicii Arawak in nord si vest, spre Antile. Asezarile europene au aparut abia in 1615, cand Dutch West Indian Company a ridicat un fort si un depozit pe cursul inferior al raului Essequibo. Olandezii faceau comert cu indienii din interior si au dezvoltat plantatii, folosindu-se de sclavii africani. Zaharul a devenit repede principalul produs agricol.
In vreme ce coasta se afla sub dominatia olandezilor, englezii au realizat ferme si plantatii de tutun pe raul Suriname. Cele doua tari si-au disputat in repetate randuri teritoriul, insa in cele din urma, in 1796 Marea Britanie a castigat puterea totala. In 1834 sclavia a fost abolita, fapt ce a dus la inchiderea plantatiilor sau la cautarea unor noi forte de munca. Britanicii au rezolvat problema contractand ucenici din India. Din 1846 pana in 1917, aproximativ 250.000 de muncitori au intrat in Guyana, transformand balanta demografica a tarii si dand nastere la tensiuni etnice.
Guyana a obtinut independenta in 1966, patru ani mai tarziu devenind republica cooperativa in Commonwealth. Industria zaharului a fost natinalizata, iar baza economica a tarii a fost diversificata prin productiile de orez si bauxita. Cu toate astea, economia a fost in recesiune permanenta, stare alimentata si de disputele de la granita, cu Venezuela si Surinam. Un val de violente un ultimii ani a dus la ridicarea ratei criminalitatii in 2002.
Informatii utile
Ospitalitatea este importanta in Guyana, iar locuitorii invita deseori calatorii in casele lor. Evitati sa purtati pantaloni scurti. Ora locala este GMT -4.
Clima este tropicala - umeda, calda, moderata de vanturile de nord-est. Exista doua anotimpuri ploioase - mai-jumatatea lunii august si jumatatea lunii noiembrie-jumatatea lunii ianuarie. Pericole posibile: inundatii bruste in timpul anotimpurilor ploioase.