Dacă eşti interesat de arta, vizitarea muzeului Frans Hals (,,Laughing Cavalier") din Harlem, este un must.
Muzeul este situat in centrul Harlem-ului intr-o clădire fantastică ce se cheamă ,,Oudemannenhuis'' (Azilul de Bătrâni), fondat in 1609.
Site-ul oficial al muyeului :
http://www.franshalsmuseum.nl/Frans Hals (n. 1582, Antwerpen - d. 29 august 1666, Haarlem) a fost un pictor olandez din secolul al XVII-lea, care a excelat în arta portretistică, expresie a unei filosofii aparte în pictură, care pune accent pe vivacitate, suflu amplu şi coloritul vieţii.
Hals a sosit la Haarlem, oraş situat în nordul Olandei, pe când era copil şi a locuit în acest oraş până la moarte. În epoca respectivă, Olanda cunoaşte o perioadă de maximă înflorire, iar Haarlem-ul devine un centru cultural de primă mărime. Hals a fost ucenicul lui Karel van Mander, dar a renunţat rapid la stilul manierist al maestrului său în favoarea naturalismului, sub influenţa caravaggiştilor
Frans Hals s-a născut la Antwerpen, probabil în anul 1582. Tatăl lui, Franchoys Hals, era meşteşugar şi negustor de postav. Părinţii încurajează preocupările artistice ale copiilor. La fel ca Frans, şi fraţii mai mici, Joost şi Dirck, vor deveni la rândul lor pictori. Familia se mută în anul 1585 la Haarlem, datorită războiului care pustia regiunile sudice ale Olandei şi ocupării oraşului Antwerpen de către spanioli. În anul 1601, Frans Hals intră ca ucenic în atelierul lui Karel van Mander, unde rămîne până în 1603, când maestrul se mută la Amsterdam. În anul 1610, Frans Hals intră în breasla "Sfântul Luca", care reunea toţi pictorii din Haarlem. În acelaşi an se căsătoreşte cu Anneke Harmensdochter, care moare în 1615, la scurtă vreme după naşterea celui de al doilea copil.
De la începutul carierei sale artistice, Frans Hals se remarcă ca excelent portretist. Printre primele sale lucrări se numără portretul fabricantului de bere din oraş, Pieter Jacobszon, şi al altor şaptesprezece membri ai familiei sale. În anul 1616, Hals pictează primul portret colectiv al membrilor gărzii civile - Banchetul ofiţerilor corporaţiei Sfântul Ggheorghe din Haarlem. În anul 1612, va deveni, de altfel, el însuşi muşchetar în această gardă.
Pe 12 februarie 1617, Frans Hals se recăsătoreşte cu Lysbeth Reyniers. Din acest mariaj se vor naşte opt copii, dintre care cinci fii se vor dedica picturii. În anul 1633 pleacă la Amsterdam pentru a picta tabloul înfăţişând ofiţerii companiei căpitanului Reael, dar se întoarce înainte de a-l termina. Pânza va fi finisată mai târziu de Pieter Codde.
Ca urmare a războiului cu Anglia, Olanda trece printr-o criză economică. Scade simţitor numărul comenzilor de tablouri, situaţie resimţită acut şi de Frans Hals. Începând din anul 1662 primeşte din partea autorităţilor oraşului Haarlem o modestă rentă viageră (200 de florini anual).
Frans Hals moare pe 29 august 1666 şi va fi înmormântat la biserica Sint-Baafs din Haarlem
La începutul secolului al XVII-lea, în afara reprezentanţilor şcolii manieriste - Bartholomaus Spranger, Karel van Mander, Cornelis Cornelisz - la Haarlem activează numeroşi pictori inovatori, care se consacră peisagisticii şi naturilor moarte. Ei dezvoltă stilul realist al naraţiunii, care va caracteriza şi portretele de grup. Frans Hals, de pildă, în prezentarea ofiţerilor gărzilor civile sau evenimentelor familiale, le încadrează în peisagii şi aşează pe mesele de banchet minunate naturi moarte.
Sursa : wikipedia