Informații turistice generale
Insulele arhipelagului Indoneziei sunt insirate ca niste margele de-a lungul ecuatorului. Apele albastre scalda plajele linistite, briza usoara poarta aromele mirodeniilor si a florilor, iar scufundatorii sunt fascinati de bogatiile marine. In interior, muntii vulcanici se ridica deasupra dealurilor cu paduri tropicale luxuriante.
Bali ofera o imagine paradisiaca: peisaj mirific si apusuri glorioase. Pe linistita Lambok viata are un ritm mai putin alert, in timp ce Jakarta reprezinta fata cosmopolitana, modern aa Indoneziei. Pe insula Komodo se afla „dinozaurii” vii si intriganta „gradina marina” suwalesi, care va invita la le ezplorati. De asemenea si bogatiile arhitecturii Borobudur, care include 5km de sculpturi budiste. Cei care cauta aventura trebuie sa se indrepte spre jungla din Kalimantan sau sa exploreze Sumatra.
Nu ratati insa deosebitele satisfactii pe care le presupune o vacanta in Indonezia. Aventura este pe primul plan in acest arhipelag animat, in care fierbe melanjul picant asiatic. Arome imbatatoare, culori vii, panorame dramatice si culturi diverse se amesteca si va imbata simturile.
Orasele Indoneziei se afla intr-o continua dezvoltare urbana si populatia densa, tehnologia si constructiile traiesc intr-o simbioza perfecta. Insa cea mai mare parte a arhipelagului a ramas neexplorata, ascunzand o bogatie culturala si o multime de peisaje mirifice.
Desi se poate calatori si in anotimpul ploios in majoritatea Indoneziei, ploaia poate ingreuna anumite activitati. In general, cea mai buna perioada pentru a calatori este din mai pana in octombrie, cat tine anotimpul uscat.
De cele mai multe ori, un festival este cel mai bun motiv pentru a vizita o anumita regiune. Unele insa, pot genera dificultati de deplasare. Populatia Rantepao se lauda cu sezonul funerar Tana Toraj, insa in aceasta perioada preturile sunt si mai ridicate. In Java este indicat sa evitati ultimile zile ale Idul Fitri, cand transportul public se transforma in haos. Perioada principala ale sarbatorilor indoneziene este la sfarsitul Ramadanului, cand statiunile se umplu de turisti localnici, iar preturile explodeaza.
Principalele atractii turistice
• Vizitati Moscheea Istiqlal din Jakarta - este una dintre cele mai mari din lume.
• Asistati la spectacolele cu papusi ce au loc in insula Java - marionete traditionale wayang golak si wayang kulit descriu povesti bazate pe legende cunoscute. Spectacolele pot dura si toata noaptea. Tot pe insula Java puteti face drumetii in muntii Krakatoa, Bromo si Kawah Ijen, unde comunitatile de munte au pastrat traditiile.
• Vizitati complexul de temple Prambanan, construit in onoarea zeilor hindusi Brahma, Shiva si Vishnu. Nu ratati Borobudur, probabil cel mai mare sanctuar budist din lume, care contine peste 5km de sculpturi in relief.
• Vizitati Sulawesi, numita si "Insula Orhideei", un taram cu munti inalti, vai si lacuri aburinde. In sud se afla Rezervatia Naturala Bantimurung, care are mii se fluturi exotici. Insula are gheizere si izvoare termale la Karumengan, Kinilow, Lahendong, Leilem si Makule. Torajaland este un loc in care locuitorii au case bogat ornamentate si isi ingroapa mortii in pozitie verticala, in morminte din piatra.
• In mijlocul lacului Toba se afla o insula locuita. Aici a fost un crater vulcanic, la 900, altitudine, pe insula Sumatra.
• Admirati lantul de munti vulcanici de pe insula Bali, care se intinde de la est spre vest, dominat de Muntele Sfant (Gunung Agung) cu inaltimea de 3.170m. Nu ratati Pura Besakih, un templu din secolul X. Astazi este un complex format din peste 30 de temple.
• Faceti surfing in Bali, Flores, Java, Lombok, Sumatra, Sumba si Sumbawa. Unele plaje mai cunoscute, precum Ulu Watu de pe Bali, pot fi mai aglomerate.
• Faceti drumetii prin jungla indoneziana - Irian, Jaya, Kalimantan si Sumatra va ofera terenul cel mai primordial. Cele mai bune trasee includ excursii din Parcul National Bukit Barisan, o peninsula izolata a Sumatrei si Muntele Muller din Kalimantan.
Gastronomie
Bucataria indoneziana insumeaza traditiile culinare ale diverselor grupuri etnice din tara. Acestea au fost influentate de India, Orientul Mijlociu, China, Portugalia si chiar Olanda. Pe tot teritoriul, orezul este de baza. Multe restaurante ofera "rijsttafel", cuvantul olandez pentru "masa de orez". O masa completa consta in orez gatit (nasi) cu garnituri. Acestea variaza de la legume fierte cu peste uscat pana la tocane cu carne. In cele mai multe familii, carnea rosie se consuma doar la ocazii speciale. Puiul, mancarea marina si soia sunt surse mai ieftine de proteine. La ocazii speciale se prepara nasi kuning (orez galben).
Traditional, se mananca din farfurii intinse, cu mana dreapta. Nu exista portii individuale, ci fiecare se serveste pe rand din farfuriile asezate in mijlocul mesei.
Istorie
Se crede in general ca primii locuitori ai arhipelagului indonezian au venit din India sau Burma. In 1890 s-au gasit fosilele Omului Java, vechi de 500.000 de ani, in estul insulei Java. Ulterior, au venit imigranti din sudul Chinei si Indochina, si au inceput sa populeze arhipelagul in 3000 IHr. Grupuri puternice precum imperiul budist Srivjaya si cel hindus Mataram au aparut in Java si Sumatra in secolul VII. Ultimul imperiu important hindus a fost Majapahit, intemeiat in secolul XIII. Raspandirea islamismului in arhipelag in secolul XIV a fortat Majapahit sa se retraga in Bali, in secolul XV.
La acea vreme, imperiul musulman se dezvoltase cu centrul in Malacca in peninsula Malay. Influenta sa a fost scurta si a cedat in fata portughezilor in 1511. Portughezii au fost inlocuiti de olandezi, care au construit drumuri. Dutch East India Company, cu sediul in Batavia (Jakarta) domina comertul cu condimente si a luat controlul asupra insulei Java pana la jumatatea secolului XVIII, cand puterea sa se afla deja in declin. La inceputul secolului XX intreg arhipelagul era controlat de olandezi.
Nationalismul combinat cu ocupatia japoneza in timpul celui de-al doilea razboi mondial, au slabit puterea Olandei, care a transferat suveranitatea noii Republici Indonezia in 1949. In 1957, dupa o perioada de democratie parlamentara, presedintele a instaurat legea martiala si un stil de conducere mai autoritar. Presedintele si-a consolidat imaginea prin monumente si o economie socialista. Revoltele au izbucnit in Sumatra si Sulewesi. In 1966 a venit la putere generalul Soeharto, care in curand a dovedit acelasi stil politic. A fost inlocuit de vice-presedintele BJ Habibie. Situatia Timorului de Est a declansat reactii violente sectare, proteste ale studentilor si revolte pentru independenta in Ambon, Kalimantan si Papua. Aceste revolte au fost sfaramate de fortele politienesti si de armata, iar studentii au fost ucisi in strada.
Indonezia se confrunta cu numeroase crize - extremismul islamist aflat in crestere, insubordonare militara, coruptia oficialilor, un proces democratic fragil si multe miscari separatiste care ameninta cu dezbinarea tarii. In 2002, un atentat cu bombe impotriva turistilor occidentali in Bali s-a soldat cu moartea a 200 de persoane.
Fiind tara cea mai apropiata de epicentrul cutremurului si a valului tunami din 2004, Indonezia a suferit cele mai mari daune materiale si umane. Cel mai mare succes al guvernului din prezent il reprezinta solutionarea conflictului Aceh, dupa negocieri complexe si decade de lupte sangeroase.
Informatii utile
Daca sunteti invitati la masa, in mod normal, nimeni nu se atinge de mancare pana nu este invitat de gazda. Nu dati sua luati lucruri cu mana stanga. Zambetul este un obicei cultural, iar indonezienii zambesc chiar si cand sufera.
Formula de intampinare in situatii formale este Wassalamu alaikum, chiar si pentru cei care nu sunt musulmani. In situatii neoficiale se spune Dari mana (De unde vii?). Chiar si in situatii mai putin formale, se cere permisiunea de a pleca (Permisi?).
In special in Java, degetul aratator este tabu. Daca vreti sa indicati ceva, folositi degetul mare. Atitudinea indonezienilor fata de punctualitate este exprimata de expresia "jam karet" (timp de cauciuc). A intarzia la intalniri este o regula.
Ora ificiala in Sumatra, Java si Borneo de vest este GMT +7; in Sulawesi, Insulele Sunda de Jos, Bali si Borneo de est este GMT +8, iar in Papua si Maluku este GMT +9.
Oferte Indonezia
Oferte de cazare si vacante in Indonezia publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere