Belgia - Regatul Ciocolatei
Belgia este considerata Regatul Ciocolatei de peste tot din lume si produce mai mult de 170.000 de tone de ciocolata pe an. Aceasta cantitate impresionanta chiar si pentru dependentii de ciocolata se prepara in peste o duzina de fabrici de ciocolata detinute de aceasta tara europeana,se distribuie in 2000 de magazine specializate, si poate fi admirata la expozitii in 16 muzee. Se pare ca producatorii au mers intr-atat de departe incat compara senzatiile incercate de aroma in timpul degustarii cu senzatiile inceputului unei iubiri (John Shaffenberger, co-fondator al Sharffen Berger Chocolate din Berkeley, mica Belgie a Californiei).
Dragostea de ciocolata a luat nastere odata cu expediitile intreprinse de belgieni in Congo, unde au gasit o cantitate imensa de cacao, ingredientul de baza ale minunatei delicatese. Anul 1912, a fost pentru Bruxelles unul de referinta in istoria ciocolatei, caci inventia pralinelor a surescitat populatia si a acordat ciocolatei statutul de „ Cheia industriei tarii”.
Cel mai vechi producator de ciocolata belgiana este Godiva, ce a rezistat pe piata mai mult de 80 de ani si are o medie de productie evaluata la sute de mii de cutii pe an.
Intreaga Belgie este un paradis al ciocolatei, dar adevaratii cunoscatori stiu ca doar la Pierre Marcolini din Bruxelles se gasesc adevaratele fineturi.
Cicolata belgiana apara pe scena mondiala in sec XX si are drept specific crusta de ciocolata ce permite umplerea cu un continut de aproape orice consistenta: crema lichida, caramel, ganache, ce vor fi diversificate cu felurite arome.
Specialistii spun ca o ciocolata buna are o culoare maroniu-stralucitoare, nu are goluri sau puncte albe, si pentru a intruni aceste specificatii aceasta trebuie sa fie preparata atent si foarte bine amestecata.O ciocolata de calitate nu e nici grasa, nici lipicioasa si se topeste in gura ca untul.Ciocolata nu trebuie sa contina alte grasimi in afara unutului pur de cacao, iar in procesul de productie nu trebuie sa se foloseasca materie prima care contine elemen te modificate genetic. (GMO - Genetically Modified Organisms).) Inventatorul mixerului pentru amestecarea ciocolatei a fost elvetianul Rudolph Lindt, inovat in 1880, are rolul de a amesteca ciocolata lichida pana la 7 zile.
Cu toate acestea exista si alte tari in lume specializate pe productia de ciocolata care si-au capatat un renume international prin calitate, gust, aspect si originalitate.
Zurich, Elvetia
Zurich a dat lumii trei dintre cei mai mari producatori de ciocolata de cea mai buna calitate: Sprungli in 1836, Lindt in 1845 si Teuscher in 1940.
Pentru rasfatul dumneavoastra, o vizita in ciocolateria Sprungli din Piata Paradeplatz , nu trebuie ratata. Aici veti gasi la parter un magazin imens cu felurite sortimente de ciocolata, iar la etaj o cafenea eleganta si un restaurant, specializate pe produse din ciocolata ce va va lasa o amintire dulce si va conduce la un nou nivel experienta degustarii acestui desert.
Luxemburgeli este delicatesa cea mai faimoasa si bine vanduta a cofetariei Sprungli, si care a jucat un rol important in renumele ciocolatei elvetiene.
Chiar si reteta delicatilor biscuiti elvetieni a luat nastere in Luxembourg, in amintirea caruia a fost botezata aceasta specialitate. Au inceput sa fie comercializati la sfarsitul anilor ‘50, avand inca de la inceput un rasunet in aceea ce inseamna deliciul patiser. In prezent, cofetaria produce in medie 650 kg pe zi, devenind cel mai popular produs al celor de la Sprungli (sortimente de vanilie, stracciatella, alune, caramel, lamaie, mocca, scortisoara sau sampanie si ciocolata).
Londra, Anglia
Anglia a facut parte din avangarda alimentatiei organice, asa cum arata si creatorii ciocolatei organice, Green & Black Organic Chocolate. Infiintata in 1991 in Notting Hill ,de catre Craig Sams si Jo Fairley, compania produce in prezent 13 sortimente de ciocolata precum, Maya Gold, ghimbir, caramel, menta si cirese.
Fremont, Washington, SUA
Pentru cei ce prefera ciocolata “ verde”, o alta optiune este produsul companiei infiintate in 1994 de catre Joe Whinney: Fabrica de ciocolata Theo. Denumirea companiei isi are originea in termenul latin pentru copacul cu boabe de cacao- Theobroma Cacao, sau “hrana zeilor”.
Theo detine certificate de boabe de cacao (dar si pentru alte ingrediente ce respecta normele de protectie si protejare a mediului inconjurator si cel social) si participa in acelasi timp la o campanie „green power”, in cadrul careia clientii primesc ciocolata gratis daca se ofera voluntari la un proiect privind regenerarea energiei.
Scharffen Berger, pe coasta de Vest SUA, Bay Area
Scharffen Berger (1996 ) este o fabrica de ciocolata aflata in plina dezvoltare, ce ofera spre incantarea turistilor 6 plimbari zilnice atat prin fabrica cat si in Cafeneau Cacao, care le ofera la micul dejun, la pranz cat si un “ happy hour” variate specialitati de ciocolata, bazata pe 30 de sortimente de boabe de cacao. Renumele sau in SUA este pentru cea mai buna ciocolata neagra produsa
Valea raului Arno,Italia
Cunoscuta si sub denumirea Valea de ciocolata, o puteti localiza intre Florenta si Pisa si reuneste unii dintre marii artisti producatori de ciocolata ai Italiei: Amedei, Mannori, Catinari si Vestri. Ceea ce este extrem de interesant pentru turisti este organizarea de vizite turistice la fabricile de ciocolata si chiar workshop-uri in care li se ofera sansa de a invata cateva din secretele prepararii desertului.
Specialitatea producatorului Amedei este Porcelana si este realizata din boabe de cacao albe (procurate din Venezuela) si sunt cele mai scumpe bomboane.Un festin al aromelor oferit de Vestri: "tocco oriente", ciocolata alba cu sare Himalayana si seminte de susan, este o adevarata delectare.
Insa adevaratul lux al ciocolatei il veti regasi in trufele albe , marca Amedei, cele mai scumpe ciuperci din lume.Acestea se gasesc in regiunea Piedmont (N Italiei), iar pretul reflecta luxul si raritatea cu care sunt gasite: in medie 1,350$ si 2,700$ /kilogram.
Se pare ca italienii au gasit si o alta intrebuintare destul de exotica a minunatului desert: masaj cu ciocolata, de care puteti beneficia in centrele "spa" ale hotelurilor situate in apropierea orasului Pisa. Amestecul unic intre ciocolata pura si masaj, nu doar revitalizeaza pielea si o hraneste dar are un efect uluitor, pozitiv asupra starii mentale, induce buna dispozitie.
Burlington, Vermont
Lake Champlain va ofera o varietate de tratamente speciale “ de ciocolata”. Printre care si vizite gratuite oferite turistilor prin fabrica , de luni pana vineri, si minunata cafenea in care se servesc tot felul de specialitati : de la bauturi, bomboane , prajituri, creme,ciocolata cu unt de arahide, ciocolata zdrobita, trufe cu caramel si lista poate continua.Desi si aici puteti plati un pret considerabil, in functie de tipul de ciocolata ales, acestea sunt destul de accesibile: de la 11$-12$ (Dark Chocolate Mint) pana la 200$ pentru o ciocolata neagra organica.
Valrhona, Franta
Cel mai renumit ciocolatier francez il puteti gasi in orasul Tain L`Hermitage, (langa Lyon, Rhone Valley).Insa o experienta interesanta puteti incerca la Scoala Grand Chocolate, o scoala foarte buna, in care studiaza marii patiseri francezi, dar este destinata si celor care doresc o perfectionare in catering sau chiar sa devina producator de ciocolata. 3 zile de cursuri pentru amatori, in intierea tainelor acestui “drog” de cacao se ridica la suma de 1000$. Secretul succcesului ciocolatei franceze consta in trufele umplute cu crema de vanilie, pudrata cu un strat de cacao, care se vinde la in pret de 250 $ bucata in timp ce prepararea ei costa 2600$ livra.
Compania a fost fondata in 1922 de catre marele maestru patiser francez, Monsieur Guironnet, si detine 5 subsidiare si 60 de distribuitori in lume.Ea are drept target ciocolata de lux catre o piata de profesionsiti dar si pentru consum individual, si cu toate acestea isi pastreaza preturile la un nivel similar celorlalti producatori. Axata pe retete vechi, consacrate, pe obtinerea unei specialitati traditionale, fara a incerca sa inoveze industria ciocolatei, succesul sau este completat si de materia prima folosita: boabe de cacao din prima recolta a unor plantatii specifice din America de Sud, Oceania si Caraibe.
Villajoyosa si Alicante, Spain
In micul sat Villajoyosa, din Spania, Museo del Chocolate puteti trai probabil cea mai profunda experienta in ceea ce ii priveste pe pasionatii de ciocolata. Aici veti afla istoria ciocolatei dar si tainele familiei ce a creat spectaculoasa Valor. Deschisa in 1881, Valor este cofetierul cel mai celebru al Spaniei, si va puteti delecta cu produsele sale in cafeneaua ce ii poarta numele, la Esplana de Espana in Alicante.Meniul include mousse de ciocolata, inghetata, prajituri, profiterol si specialitatea casei, bautura cu gheata zdrobita si ciocolata.
Eximtur Cluj, al treilea jucator de pe piata turismului romanesc dupa cifra de afaceri, estimeaza pentru acest an o crestere ...
Este locul, unde distractia e la ea "acasa"... Banana, parasuta, jet-ski-ul, voleiul pe plaja, tenisul, fotbalul pe plaja, hidrobicicleta, scufundarile, ...
Ministerul Turismului s-ar putea implica în construirea unui complex balnear în nordul Bucureştiului, pentru a demonstra şi exploata potenţ...
Sa fim sinceri: pe cat de mult ne place sa plecam in vacanta, pe atat de mult ne displace sa ...
Dincolo de suprafata apei exista o intreaga lume care asteapta sa fie descoperita. Cel putin o data in viata merita ...
Bellewaerde este un parc de distractii si divertisment pentru intreaga familie, avand in oferta carusele si trasee de montagne russe ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat