Explicatia acestui fenomen se bazeaza pe teoria de miscare a planetelor. Se stie ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui (miscarea de revolutie) generand succesiunea anotimpurilor, dar si in jurul axei sale generand succesiuna noapte-zi. Dar axul Pamantului este inclinat cu aproximativ 23 de grade, ceea ce inseamna ca zona ecuatoriala este mereu la aceeasi distanta fata de Soare, insa polii Pamantului se apropie si se departeaza de acest ax pe parcursul anului. Vara, Polul Nord este indreptat catre soare, iar iarna invers. Astfel in timpul verii, regiuni din emisfera nordica sunt luminate de soare de la cateva ore pana la sase luni, in functie de latitudine, pe masura ce ne apropiem de pol numarul zilelor cu soare continuu creste.In schimb la Polul Sud lucrurile se petrec invers, iar anotimpurile sunt inversate.
Soarele de la miezul noptii seamana mai degraba cu un apus pentru noi . Acesta este jos, aproape de orizont, iar razele sale calde transforma ghetarii, fiordurile si muntii in taramuri de basm scaldate in nuante de roz, purpuriu, rosu si galben.
La Polul Sud, la sud de cercul Antarctic, nu sunt asezari umane, ceea ce inseamna ca pentru a admira aceste fenomene spectaculose trebuie sa vizitati tarile din emisfera nordica, traversate de acest cerc polar. Printre acestea se numara: Alaska, nordul Canadei, Groenlanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Rusia, Islanda.
Finlanda- 73 de zile fara a apune soarele
O parte a acestei tari se intinde dincolo de cercul polar nordic , iar soarele se afla pe cer 73 de zile in continuu , in timpul verii .Ciclul obisnuit de rasarit – apus este intrerupt o perioada cand soarele ramane in centrul atentiei, iar localnicii isi iau zile libere pentru a sarbatori acest fenomen, devenit eveniment national :Midnight Sun ( soarele de la miezul noptii).
Un spectacol de lumini si culori absolut impresionant ce pare a fi orchestrat de un specialist in efecte speciale, te lasa fara cuvinte in fata unor asemenea fenomene care nu pot fi vazute oriunde in lume. In functie de locul in care te afli la momentul respectiv, fenomenul poate dura intre 24 de ore ( Rovaniemi, Kittila) sau 2 luni (Utsjoki). Localnicii fac un foc mare , in jurul caruia se aduna pentru a sarbatori cu mancare, cocktail-uri si muzica, acest moment de bucurie si de inlaturare a spiritelor rele (in credinta lor).
Norvegia- evenimente celeste incantatoare
Cea mai nordica regiune locuita a Europei este Norvegia. Aici puteti admira soarele de la miezul noptii cel putin o luna:
Localitatile De la La
Nordkap 13.05 29.07
Hammerfest 16.05 26.07
Vardø 17.05 25.07
Tromsø 20.05 22.07
Harstad 24.05 18.07
Svolvær 28.05 14.07
Bodø 03.06 08.07
Svalbard 19.04 23.07
Fenomene naturale abolut uimitoare , precum Soarele de la Miezul Noptii si Aurora Boreala au facut din aceasta tara un tinut de basm, un magnet pentru turistii amatori de astfel de evenimente celeste incantatoare. In cele trei districte aflate in nordul Norvegiei, intregul disc al soarelui este vizibil pe cer 24h/ zi de la mijlocul lui mai si pana la inceputul lui iulie.
Aurora Boreala pe de alta parte, este vizibila cel mai bine intre lunile noiembrie si februarie, in special in regiunile din nordul extrem. Formarea acestui fenomen spectaculos se datoreaza particulelor de soare incarcate cu energie pozitiva si negativa, atrase in atmosfera pamantului si care se ciocnesc cu particule de gaz la o altitudine de 100-300 km.
Islanda- tara ghetii si a focului
Si in Islanda, mai la sud de cercul arctic, chiar in Oceanul Atlantic de Nord, poate fi admirat fenomenul soarelui nocturn in special in luna iunie, in timp ce in decembrie noptile polare stapanesc peste tara ghetii si a focului (ghetari, gheizere, izvoare termale, vulcani). Desi se afla intr-o regiune destul de friguroasa, curentul golfului incalzeste tarmurile Islandei, astfel incat clima este mult mai prietenoasa decat in Groenlanda, aflata la doar 320 km departare. Peisajele magnifice si uneori suprarealiste ale tarii ce gazduieste cea mai activa zona vulcanica din lume, cel mai mare ghetar si cea mai mare cascada din Europa ( Gullfoss ), atrage anual mii de turisti.
In nordul Scotiei, noptile sunt mai luminoase in timpul zilei polare.
In Sankt Petersburg are loc fenomenul “ noptilor albe ” si nu se refera la o viata de noapte agitata a unor persoane petrecarete sau extrem de constiincioase, ci soarele apune foarte tarziu si rasare foarte devreme astfel incat, nu este niciodata intuneric complet, in timpul verii. La miezul noptii cerul arata precum la amurg sau la rasarit.
In schimb, exact la poli, soarele nu apune timp de sase luni (186 de zile), apoi nu rasare timp de sase luni, fenomen cunoscut drept ziua polara, respectiv noaptea polara.
Va prezentam cateva dintre cele 50 de locuri secrete din Europa aflate pe lista Lonely Planet publicata pentru turisti. De la ...
In fiecare an bancuri masive de hering care migreaza intra in fiordurile din nordul Norvegiei, atragand cea mai mare concentratie ...
Un nou eveniment de publicitate si vanzari numit `theALPS` a avut loc in septembrie la Innsbruck si a fost axat ...
Daca planuiesti sa ajungi pe litoral in Germania, aceasta inseamna ca trebuie sa te indrepti spre tarmurile Marii Nordului sau ...
Este normal in aceasta perioada ca cei care isi planificau vacanta in Grecia sa fie ingrijorati cu privire la planurile ...
Turistii care viziteaza Croatia si Insula Krk, pot, printre alte atractii, sa deguste cunoscutul vin Zlahtina. Pentru cei cu gusturi ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat