Cand Statele Unite au cumparat Alaska de la Rusia in 1867 cu 7.2 milioane dolari, pretul parea imens pentru un teren cu o suprafata de 586.412 Km patrati si care era considerat nimic altceva decat un teren inghetat. In ziua de azi pretul pare un chilipir avand in vedere ca Alaska s-a dovedit a fi un stat bogat in aur, petrol, lemn pentru constructii, minereuri si peisaje frumoase.
Cu toate acestea, influenta datorata stapanirii rusesti si a expeditiilor rusesti timpurii a lasat o amprenta puternica asupra populatiei contemporane. Fie ea spirituala, culturala sau arhitecturala, influenta Rusiei asupra Alaskai este evidenta si in zilele noastre.
Interesul Rusiei in Alaska a inceput cu expeditia lui Vitus Bering din 1741. Bering si echipajul sau au ajuns la ceea ce este acum Insula Kayak, numai ca nava lor a nufragiat si Bering si majoritatea echpajului a murit. Cei care au supravietuit dezastrului si au stat o iarna acolo s-au intors acasa cu blanuri scumpe de vidre oceanice, ceea ce a dat nastere unui flux de exploratori rusi spre Alaska. Grigori Shelekhov a fost unul dintre acestia, care a fondat in 1784 si prima asezare ruseasca permanenta din Alaska pe Insula Kodiak.
Insula Kodiak a fost primul loc in care s-au asezat colonizatorii rusi, mai intai in Golful Trei Sfinti si apoi in orasul Kodiak care exista si azi. Un tur al orasului poate cuprinde Muzeul Baranov, Biserica Ortodoxa ce poarta hramul Invierii si Muzeul si Institutul de Cercetare Saint Innocent Veniaminov. Exista de asemenea si un festival anual ce sarbatoreste sanctificarea unui preot rus, Sf. Herman, ce se tine intr-un loc in afara orasului numit Laguna Calugarului.
Turistii sunt de obicei surprinsi de bogatia istoriei locale rusesti, mai ales cei din Rusia. Influenta ruseasca se poate vedea oriunde: multe din numele strazilor sunt rusesti, iar orasul pare si azi o asezare ruseasca.
Cresterea numarului populatiei rusesti implicate in comertul cu blanuri a dus pana la urma la ciocnirea cu populatia indigena care ocupa acest spatiu de mii de ani. Nativii au vazut prezenta ruseasca ca o intruziune in modul lor de viata si asta a dus in cele din urma la cateva conflicte intre rusi si nativi. Unele parti ale culturii rusesti au fost preluate de populatia locala si cea mai importanta este crestinismul adus de preotii rusi si astfel numarul bisericilor a inceput sa creasca. Tensiune dintre culturi a excaladat in 1797 cu batalia de la Kenai unde au murit peste 100 de rusi, dar si multi nativi si acesta a fost singurul loc din Alaska unde indigenii au reusit sa-i invinga pe rusi.
In ziua de azi orasele Ninilchik si Kenai din Peninsula Kenai au biserici ortodoxe frumoase si o comunitate ortodoxa activa. Vechiul oras Kenai este un loc interesant de vizitat, iar tururile organizate va vor face sa intelegeti mai mult din cultura locala.
Din Peninsula Kenai rusii s-au extins spre est, in 1796 ajungand in Yakutat si mai tarziu in Sitka pe care au transformat-o intr-o capitala ruseasca. Sitka este unul dintre cele mai bune locuri unde puteti vedea influenta ruseasca din Alaska. Intr-un tur in jurul orasului puteti vedea cele mai importante repere: un fort rusesc reconstruit, Vechiul cimitir ortodox rusesc, cimitirul luteran unde este inmormantata Printesa Maksoutoff, Catedrala Sf. Mihail, Casa Episcopului Rus ce face parte din Parcul National Istoric Sitka. Veti vedea de asemenea multe case cu influente ale arhitecturii rusesti.
De pe Castle Hill puteti observa oceanul si insulele inconjuratoare. Tot aici este si locul unde a avut loc in 1867 transferul simbolic al proprietatii Alaskai de la Rusia spre Statele Unite prin coborarea steagului rusesc si ridicarea celui american.
Cracovia, cu o populatie de aproape 1 milion de locuitori, este unul dintre cele mai vizitate orase ale Poloniei. Cracovia este ...
Insula italiana Montecristo facuta cunoscuta de faimosul roman Contele de Montecristo a lui Alexandre Dumas va fi mai deschisa turistilor ...
Pe Valea Superioara a raului Prahova, la poalele muntilor Varful cu Dor si Piatra Arsa si la vest de muntii ...
Atractiile Parisului sunt printre cele mai familiare obiective turistice din lume, insa acum exista o noua oportunitate pentru turisti de ...
Fosta resedinta a regelui Carol I de Hohenzolleren, Castelul Peles, ramane una dintre "colectiile" de valoare ale Romaniei.
In timp ce Grecia incepe sa isi revina dupa luptele stradale, multitudinea de greve si imaginea negativa pe care a ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat