Orasul Magic, orasul celor 100 de turnuri, orasul de aur, Vechiul Oras, Noul Oras, Cartierul Evreiesc - Praga si cartierele lui sunt locuri uimitoare care abia asteapta a fi descoperite. Praga era cunoscut inainte si sub numele de Cinci Orase si desi acum orasul este impartit in 10 districte, cei mai multi turisti se concentreaza asupra celor cinci orase istorice: Hradcany, Stare Mesto(Vechiul Oras), Mala Strana(Cartierul de Jos), Nove Mesto(Noul Oras) si Cartierul Evreiesc.
In trecut locuitorii cartierelor Vechiul Oras si Josefov(Cartierul Evreiesc), care erau foarte congestionate, se uitau probabil cu invidie spre cartierul Noului Oras pe care arhitectii lui Charles IV l-au creat cu multe spatii deschise, bulevarde si piete precum Charles si Wenceslas. Cu toate acestea Vechiul Oras a fost restaurat foarte frumos in timp ce Josef Parizska a devenit un bulevard la moda plin cu multe magazine scumpe.
Vechiul Oras are o istorie foarte veche. Din secolul 9 negustori din intreaga lume au inceput sa se intalneasca aici la intersectia rutelor de comert. Unii dintre ei au ales sa se stabileasca aici lasand-usi amprenta asupra atmosferei unice a orasului. Vechiul oras este situat pe o cotitura a raului Vlatava si s-a dezvoltat in jurul Pietei Vechi. Partea de sud a cartierului este formata dintr-un labirint de strazi inguste si curti cu arcade care ascund case cu frontoane, ateliere vopsite in culori vesele, biserici si taverne. Piata Veche a orasului, Ceasul Astronomic si Primaria Vechiului Oras sunt cele mai interesante atractii turistice pe care orice vizitator al cartierului trebuie sa le vada. Podul Charles leaga Vechiul Oras de Cartierul de Jos.
Originile pitorescului Cartier de Jos situat sub Castelul Praga dateaza de la mijlocul secolului 13. Dupa fondarea orasului cei care se stabilisera initial aici au fost inlocuiti de colonisti de diferite nationalitati. Charles IV a incercat sa extinda cartierul alocand cateva terenuri in plus numai ca din cauza unor incendii dar si a altor evenimente acesta a ramas in urma si a depins mereu economic si politic de cartierele de pe malul drept al raului Vlatava.
Din secolul 16 feudalii si lideri ai bisericii au inceput sa se stabileasca treptat aici si ei sunt cei care au dat aspectul arhitectural si nu numai al cartierului de azi. Cartierul se afla chiar la baza castelului si iese in evidenta prin verdele gradinilor si livezilor. Cartierul este plin de palate splendide construite de familiile de nobili si aristocrati. Piata Cartierului de Jos este dominata de Biserica Sf. Nicolae construita in stil baroc. Strada Nerudova, abrupta, duce spre Castelul Praga.
Hradcany se intinde pe malul stang al raului Vltava si este dominat de Castelul Praga construit in secolul 16 si de Catedrala Sf. Vitus. Cand intrati in Castelul Praga prin ornamentata Poarta Matthias trebuie sa fiti pregatiti pentru o abundenta de informatii istorice si legende fara a mai mentiona varietatea de stiluri arhitecturale. Catedrala Sf. Vitus este un exemplu uimitor al arhitecturii eclesiastice.
Cea mai veche biserica din interiorul castelului este Basilica Sf. Gheorghe(Bazilika sv. Jiri). Calea de Aur(Zlata Ulicka) era, pana pe vremea Imparatesei de Habsburg Maria Theresa care a modernizat mare parte a castelului in stil neoclasic, doar un sir dublu de colibe in paragina. Cateva palate impunatoare domina Piata Hradcany: Palatul Schwarzenberg, Palatul Arhiepiscopal si Palatul Sternberg. In apropiere se gaseste si Loreto, unul dintre cele mai frumoase locuri pentru pelerinaj din Republica Ceha.
Cartierul Nove Mesto este acum centrul comercial si administrativ al intregului oras. In ciuda numelui cartierul este destul de vechi. Fondat la mijlocul secolului 14 de Charles IV cartierul s-a extins rapid. Tot atunci Imparatul a ordonat constructia a numeroase manastiri, biserici si piete in interiorul Noului Oras. Cea mai mare piata din cartier este numita acum Piata Charles(Karlovo namesti). Pana la inceperea razboaielor husite aici era si locatia unui pelerinaj religios, ce se tinea in fiecare an, de nivel european. De aceea si piata a fost construita asa de spatioasa.
Cu toate aceste, in prezent centrul Noului Oras este cu siguranta Piata Wenceslas, principala magistrala a orasului Praga, care a fost initial o piata de cai. Impunatorul Muzeu National si Statuia Sf. Wenceslav calare domina acest lung bulevard care este un loc ideal unde puteti sa va faceti cumparaturile. Casa Dansatoare din Noul Oras este un exemplu perfect al arhitecturii moderne iar cei care au creat acest proiect au primit si un premiu international.
Josefov, acest cartier atractiv al Vechiului Oras este centrul comunitati evreiesti din Praga. Vechiul Cimitir Evreiesc, Sinagoga Pinkas si Sinagoga Spaniola fac toate parte din Muzeul Evreiesc din Praga. Un nume important care este legat de acest cartier este Franz Kafka. Vizitand acest cartier veti observa ca gazduieste magazine scumpe, restaurante si cafenele.
Vysehrad a fost fondat in secolul 10, cu 70 de ani mai tarziu decat Castelul Praga. Vysehrad a fost resedinta printilor Premyslid in a doua jumatate a secolului 11 si secolul 12, dar care s-au mutat apoi in Castelul Praga. Viata aici a fost afectata foarte mult de razboaiele husite cand castelul a fost jefuit si partial distrus. In anul 1650 noi ziduri de caramida baroca au fost construite aici, ca parte a consolidarii fortificatiilor orasului Praga, dupa planurile unor arhitecti italieni.
Castelul a fost folosit in continuare ca un fort pana in 1911 cand a fost abandonat. Turistii se pot bucura de peisaje frumoase si plimbari linistite prin gradinile Bisericii Vysehrad si printre ruinele vechilor cladiri. In prezent turistii mai pot vedea Rotunda in stil romanesc a bisericii Sf. Martin, Biserica gotica Petru si Pavel, Cimitirul Vysehrad unde importante personalitati locale au fost ingropate inca de la 1869 dar si niste cadre subterane care gazduiesc cateva dintre statuetele originale in stil baroc de pe Podul Charles.
Dupa luni de pregatiri, Art&Tourism, primul eveniment din lume dedicat in intregime turismului cultural, se pregateste pentru debutul pe ...
Zborul cu deltaplanul este o activitate sportiva competitiva, dar cei mai multi fac asta pentru recreere. Majoritatea persoanelor care practica ...
Un ghetar este o masa mare de gheata ce se formeaza din acumularea si compactarea straturilor de zapada de-a lungul ...
Lacul Annecy, cel mai curat lac din Europa, este o destinatie turistica favorita pentru familii, cupluri dar si persoane singure ...
Vechea resedinta a familiei Rosetti-Roznovanu, Palatul Roznovanu este unul dintre cele mai importante atractii iesene.
Insulele Seychelles si La Reunion planuiesc cea de-a doua editie a `Carnaval International de Victoria`, ce va avea loc in ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat