Asa cum vikingii au avut o influenta importanta asupra istoriei europene ei au avut un impact puternic si asupra peisajelor daneze. E excursie inapoi in timp pe urmele vikingilor inseamna vizitarea unora dintre cele mai frumoase parti ale Danemarcei.
Exista zone unde oamenii nu au interferat deloc cu natura si tocmai in aceste zone s-au pastrat intacte multe monumente istorice de pe vremea vikingilor. In aceste imprejurimi este foarte usor sa te lasi prada imaginatiei si sa vezi expeditiile lor si modul lor de viata.
Este recomandat ca aceasta calatorie pe urmele vikingilor sa inceapa la Copenhaga la Muzeul National unde descriptii si ilustratii interesante va vor introduce in trecutul lor dar veti avea ocazia sa vedeti si vestigii importante precum bijuterii si monede, arme pietre runice si ramasite de imbracaminte din acea perioada.
Tot in Copenhaga veti avea ocazia sa vizitati faimoasele Gradini Tivoli unde pe langa carusele, trenulete, restaurante si cafenele veti gasi si un restaurant cu tematica traditionala numit Valhal. Acesta din urma este un restaurant cu meniu viking pe care nu trebuie sa il ratati.
Urmatoarea etapa a calatoriei este in Roskilde unde puteti ajunge foarte usor pentru ca localitatea se gaseste la aproximativ 30 Km sud de capitala. Aici puteti vizita Muzeul Viking unde puteti vedea 5 barci vikinge lungi complet reconstruite, barci ce au fost recuperate din fiordul aflat chiar in apropierea muzeului. Un film documentar prezentat aici detaliaza povestea recuperarii si restaurarii barcilor.
Continuand spre sud veti trece prin Ringsted, pe langa Soro si veti ajunge in Slagelse. Aici puteti vizita Trelleborg care a fost o fortareata vikinga inconjurata de un zid lung de 134 m. Artefactele arheologice descoperite in urma excavatiilor sunt expuse in muzeul aflat in apropierea castelului reconstruit. Pe timpul verii aici este deschisa si o piata vikinga fantastica de unde puteti cumpara si suveniruri.
Din Slagelse conduceti apoi spre Halsskov de unde continuati peste Podul Marea Centura pentru a ajunge pe insula Fyn. Pe insula dupa ce ajungeti in Nyborg trebuie sa va indreptati spre nord pentru a ajunge in orasul Kerteminde, oras care se afla la aproximativ 70 Km de Slagelse.
Chiar la sud de orasul Kerteminde veti gasi Ladbyskibet care se gaseste la numai 100 m de tarm exact pe locul unde au fost descoperite ramasitele unei barci de razboi vikinge lunga de 20 m. Aici, protejate de sticla, veti gasi multe artefacte descoperite in barca vikinga care a fost folosita pe post de mormant pentru seful de trib viking care a fost ingropat cu toate avutiile sale incluznd bijuterii, arme si chiar cai.
Din Kerteminde veti continua pentru aproximativ 140 Km sud vest spre Ribe trecand la jumatatea drumului dintre cele doua orase peste posul Mica Centura. Ribe se afla situat la sud de Esbjerg pe coasta vestica a Jutlandei. Imediat ce intrati in acest oras vechi si fermecator veti fi transportati inapoi in timp. Strazile pietruite si lemnul colorat in diferite culori al caselor fac din acest oras unul special. Ribe este de fapt cel mai vechi oras din Danemarca si unul dintre putinele care are un centru medieval atat de bine pastrat. Ribe este si unul din putinele orase din tara care primeste vizita berzelor si daca aveti noroc le veti vedea asezate in cuiburile contruite pe hornuri.
In Ribe este recomandat sa vizitati Ribes Vikinger, o expozitie unde puteti sa va plimbati intr-o reconstructie in marime naturala a unei piete din vechime si unde va puteti imagina cum arata aceasta plina de oamenii acelor vremuri. Trebuie sa vizitati si camera multimedia numita Ochiul lui Odin care va va transporta si ea, virtual, in lumea vikingilor.
Din Ribe va indreptati spre est si urmariti indicatoarele spre Kolding, apoi pe autostrada pana la Vejle si in cele din urma pe un drum de tara pana la Herning. Cu cativa kilometri inainte de a ajunge in Vejle, dupa ce ati parcurs aproximativ 90 Km veti ajunge in Jelling care este unul dintre cele mai importante locuri istorice din Danemarca. Aici veti gasi pietrele runice si cimitirile vikinge Jelling-hojene. Tot aici veti gasi si una dintre cele mai vechi biserici din Danemarca construita intre doua movile pline de verdeata ce se cred a fi morminte vechi. In fata bisericii se gasesc doua pietre runice masive pastrate ca dovada a crestinarii Danemarcei pentru ca ele arata cum Regele Harald Dintealbastru a introdus crestinismul printre danezi.
Din Jelling porniti spre vest in directia Fiordului Ringkobing, unde in capatul sudic al acestuia se gaseste Bork Vikinguhavn. Aici au fost reconstruite locuinte si vase vikinge dar exista si un centru de informare a turistilor care prezinta intr-un mod foarte interesant modul de viata a vikingilor din zona Fiordului Ringkobing.
Tot din Jelling daca mergeti pe autostrada spre est si apoi spre nord trecand pe langa Horsens, Arhus si Randers pentru a ajunge in Hobro care se afla la aproximativ 135 Km distanta. Aici este recomandat sa vizitati Muzeul Hobro care are o colectie bogata de exponate arheologice si preistorice din perioada vikinga. La numai cativa kilometri de muzeu excavatiile arheologice au dus la descoperirea fundatiei unui castel viking cu un diametru de aproape 120 m.
Din Hobro continuati spre nord pentru aproximativ 40 Km spre Aalborg. Urmati apoi indicatoarele pentru a trece peste podul Limfjord si veti ajunge in Norresundby. Aici vizitati Lindholm Hoje, cel mai mare cimitir antic din Scandinavia care dateaza din Epoca de Fier si perioada vikinga si care gazduieste peste 700 de morminte. In plus veti vedea un peisaj minunat format din pietre circulare si ovale si unele chiar de forma barcilor lungi vikinge. Muzeul aflat chiar langa cimitir completeaza istoria fascinanta a acestei perioade incluzand multe descoperiri interesante si ilustratii educationale care prezinta viata de zi cu zi a vikingilor.
Pentru a termina aceasta calatorie intr-un mod maret este bine sa vizitati Aggersborg in apropiere de micul oras Logstor aflat si el la randul lui la aproximativ 21 Km de Aalborg, unde veti descoperi un alt impresionant castel viking de forma circulara.
Drumetii in Muntii Codlei si Muntii Persani: Orasul Codlea (565 m) - Varful Magura Codlei (1.292 m) - Comuna Dumbravita (520 m). Marcaj: ...
Vinul Chianti, cunoscut tuturor ca acel vin obisnuit imbuteliat in sticle impletite cu paie, a ajuns acum la maturitate. Vinul ...
De pe 8 septembrie 2010 Statele Unite au inceput sa taxeze la intrarea in tara turistii din 36 de tari. Scopul este acela ...
Orasul Magic, orasul celor 100 de turnuri, orasul de aur, Vechiul Oras, Noul Oras, Cartierul Evreiesc - Praga si cartierele lui ...
Xochicalco este un oras din Mexic, situat nu foarte departe de Mexico City, care merita vizitat. El ofera o istorie ...
Insula are un aer idilic, ca majoritatea destinatiilor grecesti, doar ca aici e mai mult de-atat. Parca ai fi pe ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat