Definitia Ecoturismului se dovedeste a fi o sarcina dificila din cauza diferitelor parti care vor sa-l defineasca. Oamenii au tendinta sa defineasca lucrurile in asa fel incat sa ii avantajeze pe ei, de aici si numarul mare de definitii. Cu toate aceste existe cateva definitii acceptabile care sunt folosite in prezent.
Comisia Australiana a Ecoturismului il defineste ca: turism bazat pe natura care implica educatia despre mediu si interpretarea mediului natural si care este gestionat in mod ecologic pentru a-i creste durabilitatea. Societatea Internationala de Ecoturism il defineste astfel: calatorii respnsabile in zone naturale care conserva mediul inconjurator si imbunatatesc viata loclnicilor.
De la aparitia excelentei carti Ecoturismul si dezvoltarea de durata, a autoarei Martha Honey, definitia acesteia a devenit rapid standardul. Multe studii importante si cateva programe ale unor universitati folosesc aceasta definitie ca una de baza. Urmatoarele sunt cateva din punctele principale ale ei:
1. Calatoriile spre destinatii naturale - aceste destinatii sunt de obicei zone indepartate, locuite sau nu, si sunt de obicei protejate fie la nivel national, international sau chiar privat.
2. Scaderea impactului - turismul dauneaza de obicei mediului. Ecoturismul incearca sa scada efectele negative ale hotelurilor, potecilor si infrastructurii prin folosirea materialelor reciclabile, a materialelor de constructie de pe plan local, a surselor de energie ecologica, reciclarea si depozitarea corecta a deseurilor si folosirea unei arhitecturi care sa se imbine cu mediul. Scaderea impactului presupune si un numar mai scazut al turistilor, dar si un comportament adecvat al acestora pentru a nu distruge ecosistemul.
3. Constientizarea asupra importantei mediului - ecoturismul inseamna educatie atat pentru turisti cat si pentru localnici. Inainte de a pleca in excursii, agentiile de calatorii ar trebui sa ofere turistilor materiale informative despre tara vizitata, mediu si localnici cat si un cod de conduita. Aceste informatii ar trebui sa-i pregateasca pe turisti pentru locurile vizitate si oamenii lor si sa micsoreze impactul negativ in timp ce viziteaza zone de mediu sau culturi sensibile la factorii externi. Esential ecoturismului de calitate este si prezenta ghizilor bine pregatiti, care stiu limbi straine si informatii despre istoria, cultura si mediul zonei vizitate. Ecoturismul ar trebui sa ajute si la educarea localnicilor din tarile gazda.
4. Furnizarea directa a fondurilor pentru conservare - ecoturismul ajuta la strangerea de fonduri pentru protectia mediului, cercetare si educatie prin mai multe mecanisme: tarifele de intrare in parcuri, taxe ale agentiilor de calatorii, hoteluri, linii aeriene, aeroporturi si chiar donatii ale voluntarilor.
5. Furnizeaza venituri si locuri de munca pentru localnici - Parcurile Nationale si alte tipuri de rezervatii pot supravietui numai daca oamenii din zona sunt multumiti. Comunitatea locala trebuie implicata in aceste proiecte si ar trebui sa primeasca bani sau alte beneficii (apa potabila, drumuri, spitale) din conservarea regiunii si facilitatile pentru turisti. Locurile de cazare, serviciile de ghizi, restaurantele ar trebui conduse in parteneriat cu populatia locala. Si mai important este faptul ca, daca vrem ecoturismul sa ajute la dezvoltarea zonei, atunci controlul politic si economic trebuie trecut tot in mana localnicilor.
6. Respectarea culturii locale - Ecoturismul nu este numai ecologic, dar el este si mai putin agresiv si exploatator fata de turismul conventional. Ecoturismul se straduie sa respecte cultura locala si sa aiba un impact minim aupra mediului inconjurator si a populatie locale. Acest lucru nu este usor avand in vedere ca ecoturismul inseamna vizite in locuri indepartate si interactiunea cu comunitati mici care au avut contacte putine cu strainii. Pentru a fi un ecoturist responsabil trebuie sa invatati de inainte obiceiurile locale, sa respectati modul de a se imbraca al localnicilor si alte norme sociale.
7. Sprijinul drepturilor omului si a democratiei - desi turismul este laudat ca o unealta buna pentru imbunatatirea relatiilor internationale acest lucru nu se intampla foarte repede. Se intampla frecvent ca turismul sa perpetueze economii represive sau tari nedemocratice. Turismul in masa nu este foarte atent la sistemul politic al tarii gazda, decat daca acesta afecteaza in mod direct turistii. In schimb ecoturismul are o abordare mai morala asupra calatoriilor si nu vrea sa incurajeze regimurile nedemocratice.
Vacanta de vara e pe sfarsite si inca nu ai apucat sa mergi la plaja? Sau poate te-ai simtit atat ...
Guvernul indian a hotarat sa reintroduca ghepardul in India. Aceasta hotarare presupune si un efort financiar considerabil dar si multe ...
Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, s-a intalnit joi cu arhiducele Dominic de Habsburg, mostenitorul Castelului Bran, prilej ...
Turismul educational are ca scop imbunatatirea procesului de educare, de imbogatire a experientelor educationale prin oferta de burse in strainatate, ...
Considerat "raiul aplin" romanesc, statiunea Busteni este localizata pe Valea Prahovei, la 135 km de Bucuresti si la 37 km de Brasov.
Daca iubesti Marea, libertatea si ai spirit de expeditionar iti propunem un program care combina toate aceste calitati: Expeditia Robinson ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat