Aflate pe peninsula Mani a Peloponeziei, nu se cunoaste care este adancimea exacta a acestor pesteri din stancile litorale . Puteti face un tur cu barca pentru a explora acest labirint “ underground”.
Pesterile Dirou au fost descoperite cu cativa ani in urma si deschise pentru public in anii 1970, desi mare parte din reteaua structurala a pesterii nu este cunsocuta nici pana in prezent. Se cunoaste ca ar acoperi o raza de aproximativ 70 km , pana in apropierea temeliilor Spartei, din relief carstic , unde stalactitele si stalagmitele ofera un peisaj pitoresc. Printre caverne trece un rau, pe care il puteti parcurge cu barca insotiti de un ghid ( vi se ofera si veste de salvare, caci adancimea apei variza de la 30 cm la 30 m). Reteaua de grote si tuneluri subterane este uimitoare, iar turul nu acopera decat o raza de 1,2 km, in 30 minute, cea ce inseamna o parte infima din ceea ce ascunde de fapt pamantul peloponezian. La iesirea din pestera o plaja pustie si retrasa va intampina oferind un spectacol natural surprinzator.
Cu o lungime de 18 km stramtoarea Samaria este cea mai lunga din Europa. Peretii sai ating si 500 m inaltime, iar in unele puncte versantii sunt la 2 m distanta unul de altul. Insa ceea ce atrage mii de turisti anual nu sunt dimeniunile sale fizice ci aspectul spectaculos al stancilor abrupte, firul de izvor ce il strabate, numeroasele flori salbatice si senzatia minunata care va incearca strabatand stramtoarea pentru a va face drum din inima Cretei catre tarmul sau. Cea mai impozanta stramtoare a Europei, o frumusete salbatica si grandoare , reprezinta principala atractie din vestul Insulei Creta. Exista trei intrari spre acest tunel natural: via Xyloskalo ( la sud de platoul Omalos), via Poria ( dinspre est) si via Linoseli ( dinspre vest).
Pe masura ce te apropii de Santorini cu ferry-boatul , creastele albicioase par sa semene cu varfurile unor munti acoperite cu zapada. Apoi ferryboatul patrunde in caldera ( craterul unui vulcan stins), iar peretii stancosi se ridica parca din pamant de ambele parti si te trezesti in final ca intr-un glob ai carui pereti sunt formati din roci si pietre rosii, galbene si de culoarea ocrului, ce se reflecta in apele turcoaz ale marii.
Aceasta formatiune geologica s-a format in urma cu 3600 de ani , cand centrul insulei a fost spulberat in urma unui suflu puternic produs de o colosala eruptie vulcanica.In acel loc a luat nastere o depresiune circulara pe fundul marii si minunata formatiune stancoasa in forma de semiluna, cunsocuta sub numele de Santorini. Minunata priveliste poate fi admirata si de pe strazile orasului Fira.
Orasele cicladelor aflate pe marginea abrupta a craterului vulcanic ce ofera spre vizionare multiple straturi geologice ce se revarsa catre apele azur ale marii Egee, se agata de marginile crestate si ofera o priveliste pitoreasca , insa neparalela cu orizontului marin.
Aflat in zona istorica Epirus, in cadrul Parcului National Vikos Aoos, de pe Muntii Pindus, nu este la fel de celebru ca stramtoarea Samaria, dar considerat de multi localnici ca fiind mult mai spectaculos. Este destul de rar frecventat de turisti, si aspectul sau salbatic si aspru impresioneaza privirea. Este marginit de numeroase partii de schi , spre incantarea amatorilor care prefera aceasta zona ( numita Zagori) in timpul anotimpului rece.
Peretii defileului ( 12 km lungime) pun la dispozitia alpinistilor si cataratorilor numeroase culmi si trasee , spectaculoase si interesante ( Monodendri – nord ; Vikos -Papingo, Monodendri- sud) , impreuna cu minunate poduri naturale de piatra.
Pentru cei pasionati de drumetii si trail hiking aceasta este o zona care solicita imaginatia si mintea acestora printre numeroasele poteci si carari interconectate, de diverse grade de dificultate bucurandu-se in aclasi timp de pitorescul satelor cuibarite intre stanci si susurul raului Vaidomatis printre pietrele colturoase.
Cel mai inalt munte ale Greciei, Olimp, a fost caminul celor 12 zei legendari ai Greciei. ( cel mai inalt varf este de 2917 m), un loc de veneratie si grandoare in timpurile antice.
Culmile muntoase Pindos sunt ideale pentru parcurgerea unor circuite montane, precum o “misiune” de supravietuire in natura salbatica.
Corint a fost o locatie convenabila ca nod de navigatie pentru toate rutele comerciale ale antichitatii, de pe intreg teritoriul Peloponeziei. Grecii antici au reusit sa construiasca un pasaj de piatra pentru a usura schimburile comerciale fizice , intre Golful Saronic si cel Corintian.Abia in 603 iH, a fost realizat un canal de navigatie, dupa tentativele esuate ale romanilor, Imperiului Bizantin si venetienilor.
Canalul Korinth ( Corint) are 6346 m lungime, 24, 6 m latime si 8 m adancime, iar conexiunea incunata de succes dintre cele doua golfuri a fost realizata odata cu trecerea primelor ambarcatiuni in 1893.
Insula Nyssiros este de fapt un vulcan cuaternar localizat in capatul de est al lantului vulcanic egeean. Craterele hidrotermale fumegande atrag curiozitatea multor turisti.
Stancile Meteora arata de parca un gigant le-ar fi asezat cu grija , sa stea infipte drept in straturile de sol, asemeni unor piese de domino. O punte de legatura intre pamant si cer, dovedit de alegerea calugarilor de a-si construi templele de veneratie divina, lacasurile de rugaciune, mai aproape de Dumnezeu. Aici ei au gasit forta interioara si linsitea sufleteasca pe care o cautau.
Meteora este un loc absolut magnific, o desfatare a sufletului intr-un spatiu mai aproape de univers. Pare ca aici s-ar fi adunat elementele potrivite, intr-o ordine perfecta pentru a crea o capodopera naturala universala , la scala umana. Desi structura sa este masiva, colturoasa , grandioasa, textura ii da o anumite fluenta si armonie cu celelalte elemente inconjuratoare. La Meteora te poti simti un om atat de mic si totusi atat de maret, parte din cer si din pamant in acelasi timp.
Festivalul Pamant, Vant si Muzica (Earth, Wind & Music) este un festival despre muzica, mediu si protectia lui. In luna iulie ...
Atunci cand simti ca agitatia zilnica te copleseste este timpul sa te bucuri de natura , in acelasi timp inima ta ...
Impunatoarea Cetate a Sighisoarei iese in evidenta prin stilurile arhiteturale: gotic rural, renascentist si baroc.
Aalsuppe = supa dulce-acrisoara de tipar aromata cu sunca, verdeata si cateodata cu fructe ca prunele si perele Bruntes Huhn = carne ...
Una dintre atractiile de seamna a Sucevei este Cetatea Suceva a lui Stefan cel Mare si nu echipa de fotbal ...
Replica construita din masini a Stonehenge-ului din Marea Britanie se numeste Carhenge si este situata in parte vestica a statului ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat