Imblanzirea restrictiilor in Tibet bine-venite
Palatul Potala
Decizia guvernului chinez de a imblanzi restrictiile de calatorie in
Tibet au fost intampinate cu entuziasm de operatorii turistici dornici sa reia excursiile in aceasta parte a lumii atat de indepartata si de controversata.
Sunt inca neclaritati in ceea ce priveste noile reguli, insa se pare ca interdictia turistilor straini impusa in iunie anul trecut a fost eliminata. Turistii nu vor putea calatori independent, ci inscriindu-se intr-un tur organizat - desi obligatia de a calatori doar in grup a fost eliminata.
„Este o schimbare semnificativa. A fost foarte frustrant sa le spunem oamenilor ca teritoriul tibetan este inchis. Sunt atat de multi turisti care doresc sa admire muntii acoperiti de zapada si lacurile spectaculoase”, a declarat Heather Chan, director CTS Horizons.
Cea mai ravnita atractie turistica din Tibet este
palatul Potala, un templu budist dramatic, sculptat in panta muntelui si ocupand un loc de frunte in capitala
Lhasa. Aici a fost caminul liderului spiritual
Dalai Lama, pana in momentul exilarii sale in India in 1959, moment urmat de incorporarea Tibetului in China.
Interdictia turistilor straini in Tibet a urmat protestelor tibetanilor in fata noii conduceri chineze. Intr-un act de sfidare, doi tibetani si-au dat foc in fata templului
Jokhang din Lhasa, un altar budist ce primea mii de vizitatori in fiecare zi.
China a mai interzis accesul turistilor straini si alta data, de obicei dupa perioade de turbulenta, sau in timpul festivalurilor religioase. Interdictia a fost valabila pentru mai multe luni in anul 2008, dupa protestele violente din Lhasa, insa a fost eliminata inainte de Olimpiada din Beijing.
Chiar si atunci cand accesul turistilor este permis, tururile organizate sunt atent monitorizate, iar turistii trebuie sa primeasca o viza speciala si sunt insotiti de un ghid desemnat de guvern. Toti operatorii turistici straini trebuie sa aranjeze calatoriile prin intermediul firmelor chineze.
sursa: www.telegraph.co.uk