Parcul National al Arhipelagului Toscan cuprinde 7 insule unice si uimitoare dar si varfuri montane fascinante. Parcul marin protejeaza aproape 57.000 ha de mare si peste 17.000 ha de uscat. De-a lungul anilor parcul s-a straduit sa protejeze frumusetea naturala a zonei pentru turisti si pentru generatiile urmatoare.
Cele mai importante 7 insule ale parcului sunt Gorgona, Giannutri, Pianosa, Montecristo, Capraia, Giglio si Elba. Aceste insule sunt inconjurate de stanci spectaculoase si alte insule mai mici. Originea acestor insule este destul de diferita, de exemplu Elba si Giglio sunt de origine granitica in timp ce Capraia este de origine vulcanica. Studiile de pe aceste insule au descoperit si urme ale oamenilor antici care au locuit in vechime aici.
Arhipelagul Toscan a fost intotdeauna un punct de legatura important intre peninsula si insulele Sardinia si Corsica. Istoria lunga a acestor insule a dus la dezvoltarea unor specii de plante si animale speciale. Insulele se pot lauda cu cateva colonii ale pasarilor marine precum pescarusi si shearwaters dar si specii rare precum pescarusul Audouin. Yuristii care viziteaza parcul pot avea ocazia sa vada si cetacee sau foci calugar.
Insulele arhipelagului adapostesc si cateva specii endemice precum cinteza Citril, soparla gecko cu picioare in forma de frunza, broasca colorata tireniana si broasca sardiniana de copac. Datorita climatului mediteranean zona este plina si de mamifere terestre precum iepurii salbatici sau jderii. In zona au existat si porci mistreti dar acestia au disparut in prima jumatate a secolului 19.
Climatul si caracterul insular al zonei sunt principalele aspecte care modeleaza vegetatia parcului national. Plantele vesnic verzi cu frunze care au aspect de piele domina vegetatia impreuna cu alte plante cu frunze mai mici sau chiar plante fara frunze. In trecut au existat aici si stejari desi nu prea au ramas dovezi ale prezentei lor. Altitudinea mai ridicata a insule Elba a favorizat cresterea mai multor specii de copaci printre care castani, carpeni si tisa europeana. O alta planta gasita din abundenta in parc este maquis-ul mediteranean. Maturici, leventica, rozmarin, landa, ienupar, masticul, mirtul si roiba sunt gasite destul de usor in zonele impadurite ale parcului.
Marea parte a parcului national este acoperita de mare si astfel se bucura de un climat mediteranean foarte placut. Verile sunt calde, uscate si cu brize constante dar este prezenta si umiditatea. Iernile sunt blande cu ploi primavara si toamna. Vanturile de aici sunt de coasta desi devin destul de schimbatoare daca se indeparteaza in larg. Nici vanturile puternice nu sunt foarte rare si puteti vedea chiar si precipitatii cu zapada pe Muntele Capanne care ramane acoperit de zapada pe toata durata anului. Altitudinea ridicata a varfurilor de munte creaza conditii complexe si interesante cu privinta la climat peisaje si vegetatie.
Dupa ce au admirat flora si fauna parcului turistii vor putea sa se bucure de experienta de a explora si descoperi proprietatile unice ale celor 7 insule. Giannutri este insula situata cel mai la sud dintre toate si este situata la aproximativ 150 Km de Gorgona. Insula are o suprafata de aproximativ 260 ha si un tarm care se intinde pe 11 Km. Frumusetea naturala a insulei o transforma intr-o destinatie obligatorie pentru cei aflati in zona.
A doua insula ca marime din cele 7 este Giglio cu un tarm care se intinde pe 28 Km. Insula se afla la nuai 20 Km de portul Santo Stefano si are un numar de obiective turistice naturale si culturale interesante. Insula Elba este cea mai mare din arhipelag si a treia ca marime din Italia si este de asemenea si cea mai cunoscuta. Insula a fost locuita inca de pe vremea grecilor si a romanilor dar este cunoscuta cel mai mult datorita faptului ca Napoleon a stat un an aici. Elba se poate lauda cu multe plaje frumoase si o zona foarte bine dezvoltata intre Capo Pero si Punta Nera. Cat timp sunteti pe insula trebuie neaparat sa vizitati Palazzina Napoleonica si Villa di San Martino care formeaza impreuna Muzeul National al Resedintei Napoleoniene dar si ramasitele fortificatiilor Medici proiectate de Buontalenti.
Insula Gorgona este situata in capatul nordic al arhipelagului si este si cea mai mica dintre toate. Locuita pentru prima data de etrusci si apoi de romani insula gazduieste acum o fosta colonie penala foarte interesanta.
Insula Montecristo poate fi vizitata numai prin tururi organizate si numai 1000 de turisti pe an au voie sa descopere insula. Cu sute de ani in urma o manastire construita aici a fost jefuita. Comoara de aici care a ajuns pe peninsula a dat nastere unor povesti cum ca arfi mai multe comori si bijuterii ascunse de calugari pe insula. Aceste povesti si aceasta insula au inspirat faimosul roman a lui Dumas, Contele de Monte Cristo.
Arhipelagul Toscan a fost primul parc maritim fondat in Italia si este si cea mai mare zona maritima protejata din Europa. Aici turistii pot explora diversitatea insulelor si pot descoperi numeroasele specii de plante si animale din zona.
Peste 25.000 de turisti sunt asteptati la prima editie Art and Tourism (Arta si Turism), targul de turism cultural si de ...
Daca vizitati Ronda sau calatoriti spre Sevilia ar trebui cu siguranta sa faceti un mic ocol pentru a ajunge aici. ...
In ultimile decenii turistii care viziteaza Spania au inceput sa exploreze si regiunile din nordul tarii, iar cea mai mare ...
Ministerul Turismului organizeaza un concurs de fotografie cu tema "Tara de basm". Arata-ne cele mai spectaculoase locuri pe care le-ai ...
Manastirea Voronet iese din tiparele manastirii clasice... prin frescele ei exterioare, care redau luminozitatea si culorile foarte intense, cat si ...
Cunoscute in lume pentru beneficiile si facilitatile bailor termale din Loutraki, acestea au tranformat micul oras de pe malul marii ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat