Muntii Harghita si Platoul Vulcanic

Lacul Sfanta Ana

Lacul Sfanta Ana

banda_albastraOzunca Bai - Pasul Sicas


Marcaj: banda albastra

Traseu: Baile Ozunca - Pilisca Mare (1.374 m) - Poiana Mitaci - Muntele Cucului (1.558 m) - Baile Santimbru (1.250 m) - Tinovul Luci - Poiana Petra - Poiana Stanii - Pasul Tolvajos (970 m) - Cabana Bradet - Varful Vinului (1.379 m) - Harghita Bai (1.350 m) - Harghita Ciceului (1.761 m) - Harghita Siculenilor (Coltul Tesit) - Poiana Racos - Poiana Mare - Harghita Madarasi - Cabana Harghita Madarasi (1.675 m) - Cabana Filio - Saua Fertau - Muntele Mic - Muntele Observator - Lacul Dracului - Belvedere Muntele Fagul Rosu - Pasul Sicas (1.000 m)

Timp de mers: 5 zile

Descriere traseu: Traseul de creasta are lungimea aproximativa de 90 km.

Prima zi (31 km): Baile Ozunca - Baile Santimbru
Timp de mers: 12 ore
Diferenta de nivel: 980 m
Descriere: Pornim din gara Bixad sau Baraolt si ajungem pe traseul de creasta, in dreptul Bailor Ozunca. Trecem pe sub varful Pilisca Mare si prin poiana Jarohos si urcam pe muntele Mitaci. Coboram in pasul cu acelasi nume, apoi urcam prin padure spre poiana Aldar, ajungand sub varful Cucului. Pe acest varf ajungem dupa o ora si jumatate - doua ore de la plecare.

Ne continuam drumul spre vest, iesim din padure si ajungem pe imasul din Santimbru. Trecem de poienile Trei Fantani si Castanelor, coboram in valea paraului Koves, iar urmand drumul forestier ajungem la rezervatia naturala Tinovul Luci, aflata intr-un crater vulcanic.

A doua zi (14 km): Baile Santimbru - Cabana Bradet
Timp de mers: 5 ore
Descriere: Din Baile Santimbru, pe la marginea de rasarit al Tinovului, ajungem pe traseul de creasta si continuam spre nord-vest. Putem face un popas la cabana din poiana Petra, sub dealul Fagului. In continuare, ajungem la poiana Stanii, coboram la capatul de est al poienii Coros, trecem de cabana vanatorului si ajungem la pasul Tolvaios. De aici mai avem o coborare de aproximativ 800 m pana la cabana Bradet.

A treia zi (6 km): Pasul Tolvaios - Harghita Bai
Timp de mers: 2 1/2 ore
Diferenta de nivel: 350 m
Descriere: Din pasul Tolvaios avem douaposibilitati de a ajunge in Baile Harghita: fie pe sosea prin valea paraului Negru, fie pe traseul turistic, prin pasunea din spatele caanei Bradet. Putem innopta la cabana Uz Bence.

A patra zi (11 km): Cabana Uz Bence Harghita Bai - Cabana Harghita Madarasi
Timp de mers: 4 ore
Diferenta de nivel: 510 m
Descriere: Aceasta este cea mai dificila parte atraseului, iar pe timpul iernii este recomandata doar schiorilor cu experienta. De la cabana urcam spre releul de televiziune si cabana vanatoreascade pe valea Ursilor. Continuam pe versantul de rasarit pana la poteca care coboara spre Siculeni. Continuam in urcus spre Harghita Seculenilor, trecem de o mlastina si ajungem la punctul de intlnire cu traseul marcat cu cruce albastra. Dupa 20 de minute ajungem si la cabana Harghita Madarasi.

A cincea zi (25 km): Cabana Harghita Madaras - Pasul Sicas
Timp de mers: 9 ore
Diferenta de nivel: 420 m
Descriere: De la cabana pornim pe drumul forestier spre nord-vest si ajungem la cabana Filio, apoi in poiana Crucile de Piatra. Continuam spre varful Craterului Madarasi, mergem pe marginea craterului si si ajungem la traseul marcat cu cruce albastra. De aici coboram prin saua Fertau si ajungem la varful cu acelasi nume. De pe muntele Observator coboram la lacul Dracului, apoi in valea paraului Lok. Urcam la punctul belvedere muntele Fagul Rosu si, dupa ce trecem prin padurea de fag, ajungem la poiana si pasul Liban.

banda_albastraPasul Sicas - Varful Pilisca Mica


Marcaj: banda albastra

Traseu: Pasul Sicas (Liban) (1.000 m) - Poiana Fagul Rosu - Lacul Dracului - Cabana Bradet - Poiana Piatra Altarului - Cabana Harghita Madaras (1.675 m) - Statiunea Harghita Bai (1.350 m) - Pasul Vlahita (985 m) - Poiana Lupilor - Poiana Apei Dulci - Poiana Hartelen - Baile Santimbru (1.250 m) - Muntele Cucului (1.558 m) - Varful Mitaci - Varful Pilisca Mare (1.374 m) - Varful Pilisca Mica (1.183 m)

Descriere traseu: Traseu de creasta.

banda_albastraCabana Harghita Madarasului - Harghita Bai


Marcaj: banda albastra

Traseu: Cabana Harghita Madarasului (1.675 m) - Harghita Bai (1.350 m)

Timp de mers: 4 ore

Descriere traseu: Din spatele cabanei Madaras urcam ocolind putin spre stanga si indreptandu-ne spre nord. In momentul in care intalnim stalpii de marcaj, mergem spre dreapta. Traversam o poiana, apoi intram in padure si coboram, trecem de o stana si ajungem intr-o sa. De aici o luam pe sub varful Harghita Racos, ocolim craterul pe la rasarit, intram in padure si trecem peste izvoare. In continuare, dupa un urcus, traseul face o curba stransa la dreapta, apoi alta curba, spre dreapta. Coboram si ajungem intr-un luminis. Ocolim usor spre dreapta, continuam pe poteca si ajungem pe un delusor. Facem la stanga, coboram pe langa un izvor, intram in padure si iesim intr-o poiana, unde gasim si un stalp de marcaj.

Intram din nou in padure si cand ajungem la izvor o cotim la dreapta, api la stanga. Dupa un urcus ajungem din nou intr-o poiana cu un stalp de marcaj. Contnuam in urcus usor, traversam un parau si ajungem intr-un spatiu deschis. Urmand stalpii de marcaj, trecem printr-o padure si ajungem la o casa parasita. De aici se vede deja statiunea Balie Harghita, unde si ajungem in 45 de minute.

banda_albastraBixad - Lacul Sfanta Ana


Marcaj: banda albastra

Traseu: Bixad (178 m) - Lacul Sfanta Ana (946 m)

Timp de mers: 2 ore

Descriere traseu: Pornim din DN Sf. Gheorghe - Miercurea Ciuc, spre Toria, pe soseaua ce se desparte spre est din dreptul complexului comercial din Bixad. De la cismeaua de dupa Posta o luam pe straduta in sus, urmand marcajul. Iesim din sat, trecem de paraul Bixad, ocolim doua dealuri si urmam drumul de carute. In continuare o luam pe drumul spre dreapta, paralel cu paraul. Dupa ce urcam 15 - 20 de minute pe langa parau, ajungem in poiana si saua de sub dealul Tata. Ne continuam drumul inainte, pe un drumeag ingust, ce coboara spre lac.

cruce_albastraIzvorul Muresului - Lacul Dracului


Marcaj: cruce albastra

Traseu: C.F.R. Izvorul Muresului - Cumpana Ineului - Sub Varful Ostoros - Lacul Dracului

Timp de mers: 7 ore

Descriere traseu: Lungime aproximativa 22 km.

cruce_albastraIzvorul Muresului - Varful Fagul Rosu


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Izvorul Muresului - Muntele Gretes - Culmea Ineului - Varful Poienii - Varful Fagul Rosu

Timp de mers: 7 - 8 ore

Descriere traseu: Greu accesibil in timpul iernii.

cruce_albastraCarja - Lacul Dracului


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Satul Carja - Baile Madicea (749 m) - Valea Lac - Lacul Dracului

Timp de mers: 4 ore

Descriere traseu: Nerecomandat iarna.

triunghi_albastruMadaras - Cabana Harghita Madaras


Marcaj: triunghi albastru

Traseu: Satul Madaras - Valea Madarasului Mic - Paraul Seiche - Cabana Harghita Madarasului (1.675 m)

Timp de mers: 7 1/2 - 8 ore

Descriere traseu: Nerecomandat iarna.

cruce_albastraRacu - Cabana Harghita Madaras


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Satul Racu (scoala Generala) (786 m) - Sub Varful Racu (1.757 m) - Cabana Harghita Madarasului (1.675 m)

Timp de mers: 8 ore

Descriere traseu: Nerecomandat iarna.

cruce_albastraCabana Harghita Madaras - Racu


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Cabana Harghita Madarasului (1.675 m) - Fantana Berbecilor - Cetatea Racu - Fantana Rece - Satul Racu (786 m)

Timp de mers: 6 1/2 - 7 ore

Descriere traseu: Recomandat doar pe timp de vara. Mergem spre est, trecem de stana Racosul, varful Racu, Fantana Berbecilor si Stanca Rotunda. De la Cetatea Racu drumul este modernizat.

cruce_albastraMiercurea Ciuc - Cabana Harghita Madaras


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Miercurea Ciuc (sub Padure) (662 m) - Casele Ciba - Paraul Cald - Cabana Harghita Madarasului (1.675 m)

banda_albastraMiercurea Ciuc - Cabana Harghita Madarasului


Marcaj: banda albastra

Traseu: Miercurea Ciuc (662 m) - Capalnita - Cabana Harghita Madarasului (1.675 m)

Timp de mers: 4 - 5 ore

Descriere traseu: Din Miercurea Ciuc o luam pe soseaua spre Odorhei, traversam calea ferata, apoi podul peste Olt si urcam pe serpentine. La kilometrul 15 se afla punctul Dealul Hotilot; pana aici se poate ajunge si cu autobuzul. Din Dealul Hotilor pana la Capalnita sunt 15 km.

De la capatul de vest al comunei o luam pe drumul spre biserica. In stanga sfatului popular gasim primul marcaj al traseului. Iesim din comuna si drumul se desface in trei. Urmam drumul din mijloc, ce al un moment dat se va pierde, insa vom urma poteca prin alunis, pana la dealul cu baliza din fata - stanga. In continuare, drumul nostru se intalneste de mai multe ori cu poteca din Capalnita. La un moment dat ajungem intr-o poiana cu un salas.

Din poiana urmam o poteca ingusta, facem doua curbe si ajungem la o poiana cu izvor si o banca. Continuam pe lamarginea padurii, apoi prin padure, trecem de doua izvoare si o poiana, apoi intalnim un stalp de marcaj si un drum ce vine din dreapta. De aici ne insoteste si marcajul banda rosie. Trecem de cota 1.620 si ajungem intr-un punct cu priveliste panoramica. Ocolim prin stanga cota 1.671, trecem de doua paraiase si ajungem la poiana in care se afla cabana Harghita Madarasului.

traseu_nemarcatMiercurea Ciuc - Harghita Bai


Marcaj: traseu nemarcat

Traseu: Miercurea Ciuc (662 m) - Dealul Hotilor (987 m) - Harghita Bai (1.350 m)

Timp de mers: 5 ore

Descriere traseu: Din Miercurea Ciuc o luam pe soseaua spre Odorhei, traversam calea ferata, apoi podul peste Olt si urcam pe serpentine. La kilometrul 15 se afla punctul Dealul Hotilot; pana aici se poate ajunge si cu autobuzul. Pana in Harghita Bai mai avem 7 km. Intregul traseu poate fi parcurs cu autobuzul intreprinderii miniere Harghita.

cruce_albastraMiercurea Ciuc - Santimbru Bai


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Miercurea Ciuc (662 m) - Jigodin Bai (652 m) - Santimbru Bai (1.250 m)

Timp de mers: 4 1/2 - 5 ore

Descriere traseu: Accesibil tot anul.

punct_albastruZetea - Cabana Harghita Madarasului


Marcaj: punct albastru

Traseu: Comuna Zetea - Dealul Laz - Paraul Fenied (1.685 m) - Cabana Harghita Madarasului (1.675 m)

Descriere traseu: Greu accesibil in timpul iernii.

cruce_albastraCapalnita - Cabana Harghita Madarasului


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Satul Capalnita - Valea Cionca - Coltul Cazan - Cabana Harghita Madarasului (1.675 m)

Descriere traseu: Greu accesibil in timpul iernii.

cruce_albastraVlahita - Poiana Piatra Altarului


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Comuna Vlahita - Bazinul De Apa - Pepiniera Silvica Cionca Altarului - Poiana Piatra Altarului

Descriere traseu:
Accesibil tot anul.

punct_albastruVlahita - Cabana Harghita Madarasului


Marcaj: punct albastru

Traseu: Comuna Vlahita - Paraul Varghis - Craterul Vulcanic - Cabana Harghita Madarasului (1.675 m)

Timp de mers: 6 ore

Descriere traseu: Accesibil tot anul.

punct_albastruMiercurea Ciuc - Poiana Apei Dulci


Marcaj: punct albastru

Traseu: Miercurea Ciuc (662 m) - Dogcut - Poiana Biliboc - Poiana Apei Dulci

Timp de mers: 4 1/2 - 5 ore

Descriere traseu: Nerecomandabil iarna.

cruce_albastraJigodin Bai - Santimbru Bai


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Jigodin Bai (652 m) - Paraul Valea Mare - Piatra Semes - Santimbru Bai (1.250 m)

Timp de mers: 4 - 5  ore

Descriere traseu: Lungime aproximativa 13 km.

cruce_albastraSansimion - Muntele Cucului


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Satul Sansimion - Valea Paraului Mare - Muntele Cucului (1.558 m)

Timp de mers: 6 ore

Descriere traseu: Nerecomandabil iarna.

punct_rosuBaile Tusnad - Dealul Ludmila - Baile Tusnad


Marcaj: punct rosu

Traseu: Baile Tusnad (650 m) - Turnul Apor (701 m) - Dealul Ludmilla - Baile Tusnad (650 m)

Timp de mers: 50 - 60 minute

Diferenta de nivel: 68 m

Descriere traseu: Este un traseu usor, recomandat tuturor varstelor. Se porneste din centrul statiunii, trecem de hotelul Olt, o luam pe strada Vointa, trecem de cofetaria Veverita si izvoarele Mikes si Apor, si ajungem la marginea padurii. Continuam, urmarind marcajul, si ajungem la turnul Apor. Mergem spre dreapta, apoi spre stanga si coboram in valea ce duce spre statiune. Din poiana cu banci mai avem aproximativ 100 m pana pe dealul Ludmila. La intoarcere folosim strada ce se termina in spatele hotelului Ciucas.

punct_albastruBaile Tusnad - Varful Pilisca Mare


Marcaj: punct albastru

Traseu: Baile Tusnad (650 m) - Sub Stanca Soimilor - Varful Pilisca Mare (1.374 m)

Timp de mers: 3 ore

Descriere traseu: Accesibil tot anul.

banda_albastraBaile Tusnad - Bixad


Marcaj: banda albastra

Traseu: Baile Tusnad (650 m) - Varful Cetatii - Cabana Lacul Sfanta Ana (946 m) - Dealul Lacului - Izvorul Clocotitorului - Satul Bixad (178 m)

Timp de mers: 4 - 5 ore urcus, 3 1/2 - 4 ore coborare

Diferenta de nivel: 560 m

Descriere traseu: Pornim din parcarea din centrul statiunii si urmam soseaua pana la benzinarie, apoi urcam pana la cantina aflata in ruine si pe poteca de pe marginea paraului Cetatii. La bifurcatie urmam poteca spre stanga si ajungem la marginea platoului Varfului Cetatii. Putem merge la cetate, luand-o spre stanga.

De pe platou urcam prin padure, trecem de saua dintre varfurile Ciomatului, trecem de paraul Cetatii, apoi urmam directia sud-est. Continuam traseul pe marginea craterului si ajungem la marginea padurii, unde facem un unghi drept spre dreapta. Mergem prin padure, apoi iesim din padure si continuam pe camp deschis pana in Bixad.

triunghi_rosuBaile Tusnad - Stanca Soimilor


Marcaj: triunghi rosu

Traseu: Baile Tusnad (650 m) - Lacul Ciucas - Stanca Soimilor (848 m)

Timp de mers: 1 - 2 ore

Diferenta de nivel: 189 m

Descriere traseu: Din parcarea aflata in centurul statiunii, traversam drumul national si urcam spre Ciuc. Coboram pe strada Ciucas, traversam calea ferata, apoi o urmam pana la podul Oltului. Dupa pod o luam spre dreapta si urcam spre Stanca Soimilor. Trecem de o poiana si de paraul Corbului, iar dupa un urcus de 30 de minute ajungem in spatele unei stanci mai mici, aflata la capatul sudic al Stancii Soimilor. Mergem putin spre nord si ajungem pe Stanca Soimilor.

banda_rosieBaile Tusnad - Lacul Sfanta Ana


Marcaj: banda rosie

Traseu: Baile Tusnad (650 m) - Poiana Ciomad - Lacul Sfanta Ana (946 m)

Timp de mers: 2 1/2 - 3 ore

Diferenta de nivel: + 500 m / - 250 m

Descriere traseu: De pe pe soseaua Sf. Gheorghe-Miercurea Ciuc o luam pe strada din fata Postei. In apropiere se afla cladirea bailor calde, iar alaturi incepe traseul marcat cu banda rosie. Urcam usor prin padure, apoi mai abrupt pe serpentine, pana la o poiana cu banca. Continuam pe serpentine si continuam pe versantul nordic al paraului. Dupa aproximativ o ora ajungem intr-o poiana. Continuam pe versantul sudic al dealului Ciomad si coboram pana la marginea lacului Sfanta Ana.

triunghi_albastrucruce_rosieBaile Tusnad - Cabana Lacul Sfanta Ana


Marcaj: cruce rosie; triunghi albastru

Traseu: Baile Tusnad (650 m) - Masivul Ciomatul Mare (1.294 m) - Poiana Mohos - Cabana Lacul Sfanta Ana (946 m)

Timp de mers: 3 - 3 1/2 ore in urcus; 2 - 2 1/2 ore la coborare.

Diferenta de nivel: 554 m.

Descriere traseu: Nerecomandat in timpul ierni, deoarece exista pericolul alunecarii. Traseul are un grad ridicat de dificultate, fiind recomandat turistilor cu o conditie fizica foarte buna.

De pe marginea din dreapta a paraului Comlos urcam serpentinele stranse pana in saua dintre Ciomatul Mare si Ciomatul Mic. Trecem printre brazi, apoi printre fagi si ajungem in poiana. Intram din nou in padure si ajungem la un panou ce indica un traseu alternativ, marcat cu triunghi albastru. Dupa un ocol de jumatate de ora ajungem pe varful Ciomatul Mare. Coborand, ajungem in poiana Mohos, la cumpana apelor dintre Tinovul Mohos si Lacul Sfanta Ana.

punct_albastruCabana Lacul Sfanta Ana - Satul Tusnad


Marcaj: punct albastru

Traseu: Cabana Lacul Sfanta Ana (946 m) - Tinovul Mohos (1.050 m) - Satul Lazaresti - Satul Tusnad

Timp de mers: 5 ore

Descriere traseu: Accesibil tot anul.

cruce_galbenaCabana Lacul Sfanta Ana - Balvanyos


Marcaj: cruce galbena

Traseu: Cabana Lacul Sfanta Ana (946 m) - Statiunea Balvanyos (840 - 950 m)

Timp de mers: 3 ore

Descriere traseu: Accesibil tot anul.

cruce_albastraCabana Lacul Sfanta Ana - Varful Tetele


Marcaj: cruce albastra

Traseu: Cabana Lacul Sfanta Ana (946 m) - Tinovul Mohos (1.050 m) - Varful Tetele (1.173 m)

Timp de mers: 4 - 4 1/2 ore

Descriere traseu: Accesibil tot anul.

banda_galbenaSarateni - Dealul Calonda


Marcaj: banda galbena

Traseu: Comuna Sarateni - Piatra Siclodului (1.028 m) - Piatra Cumejdiului (991 m) - Satul Aita - Varful Firtus (1.060m) - Satul Pauleni - Dealul Calonda

Timp de mers: 10 ore

Descriere traseu: Nerecomandabil iarna.

punct_galbenPraid - Piatra Siclodului


Marcaj: punct galben

Traseu: Orasul Praid - Paraul Harom - Piatra Siclodului (1.028 m)

Timp de mers: 3 ore

Descriere traseu: Accesibil tot anul.

punct_galbenCorund - Dealul Calonda


Marcaj: punct galben

Traseu: Comuna Corund (baile Arcio) - Dealul Cere - Satul Valea Lui Pavel - Catunul Fantana Brazilor - Dealul Calonda

Timp de mers: 8 ore

Descriere traseu: Nerecomandabil iarna.

banda_galbenaCorund - Pestera Meresti


Marcaj: banda galbena

Traseu: Comuna Corund (baile Arcio) - Dealul Cere - Satul Capalnita - Comuna Vlahita - Cabana Selters - Baile Chirui (751 m) - Cheile Varghisului - Pestera Meresti

banda_galbenaRuganesti - Baile Seice


Marcaj: banda galbena

Traseu: Satul Ruganesti - Dealul Rez (932 m) - Satul Polonita - Baile Seiche (504 m)

Timp de mers: 4 ore

Descriere traseu: Accesibil tot anul.

banda_galbenaRacul - Cabana Harghita Madarasului


Marcaj: banda galbena

Traseu: Comuna Racul (786 m) - Fantana Berbecilor - Cabana Harghita Madarasului (1.675 m)

Timp de mers: 5 ore

Descriere traseu: Pornim din centrul comunei, traversam calea ferata si Oltul, apoi o luam la stanga, pe sub dealul Bogat. Dupa deal, drumul se imparte in trei, iar noi vom urma traseul din mijloc. Urmeaza o bifurcatie si dupa aproximativ 30 de minute ajungem la cota 750 m. Ocolim spre dreapta, trecem printr-o poiana si dupa aproximativ o ora si jumatate ajungem la cota 900 m.

Incepem urcusul spre cetatea Racosului. Ajunsi aici, intram in padure si urcam pana la Fantana Berbecilor. Traversam padurea si ajungem la o bifurcatie a drumului, unde o luam inainte, prin padure. Dupa ce iesim din padure urmeaza o alta bifurcatie si mergem tot inainte. Trecem de Stanca Rotunda si ajungem la o stana, de unde mai avem 40 de minute pana la cabana Harghita Madarasului.



Album foto

Lacul Sfanta Ana Miercurea Ciuc Miercurea Ciuc
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.